Gabriel Boric conduce generatia de stanga care a izbucnit in politica chiliana in ultimul deceniu, rasturnand situatia si stingand practic concentrarii de centru-stanga care a guvernat Chile intre 1990 si 2010. Nascut acum 35 de ani in Punta Arenas – in sudul indepartat de Chile–, in calitate de student la drept la Universitatea din Chile, a facut parte din cei care au condus mobilizarile studentesti in 2011 care au pus pe franghii primul guvern al lui Sebastian Pinera. Dar a fost in 2012 cand Federatia Studenteasca a Universitatii din Chile (FECh) a preluat-o pe comunista Camila Vallejo, una dintre principalele fete ale protestului, alaturi de care au candidat pentru Congres in 2013.

In martie 2014 – fara cravata sau costum si cu parul lung – Boric si-a facut debutul in Camera Deputatilor, alaturi de insasi Vallejo si alti doi tineri lideri studenti care nu aveau mai mult de 30 de ani. Liderul partidului Convergenta Sociala, una dintre formatiile care alcatuiesc Frontul Amplu, a acceptat la inceputul acestui an o candidatura pentru La Moneda, intr-o cursa care il are astazi printre favoriti, potrivit diverselor sondaje. Duminica aceasta a ajuns la votul din 19 decembrie, unde va masura fortele cu candidatul conservator, Jose Antonio Kast.

A fost o ascensiune rapida, iar criticii lui i-au subliniat-o. „A trecut prin universitate intre greve si adunari, nu si-a terminat cariera si din alocatia paterna a sarit in cea parlamentara”, a asigurat in urma cu cateva luni Gerardo Varela, care a fost ministrul Educatiei la Pinera. De asemenea, este frecvent sa se confrunte cu faptul ca nu a absolvit avocatura, pentru ca a trecut de la conducerea studenteasca la Congres. „Frontul Amplu este, intr-un anumit sens, o imitatie a lui Podemos, desi liderul sau Gabriel Boric nu poarta coada de cal si nu preda la universitate, deoarece nu a absolvit inca”, a scris influentul editorialist Carlos Pena intr-o analiza a EL PAIS. . Dintr-o familie bogata din regiunea Magallanes, s-a nascut in 1986, asa ca nu a trait direct dictatura, care s-a incheiat in 1990. Este cea care a fost infatisata ca generatia fara teama,

Cu un tata care a militat ani de zile in Democratia Crestina – una dintre coloana vertebrala a coalitiei Concertacion de centru-stanga -, Boric face parte din acea generatie de militanti ai Frontului Amplu care au sub 40 de ani si care s-au stabilit in politica cu o judecata critica a tranzitiei. In 2016, in calitate de deputat, a analizat elementele comune dintre Podemos din Spania si Frontul Amplu din Chile, datorita proceselor traite de ambele tari: „Bipartizanism, consens neoliberal, schimbare generationala redusa, demobilizarea societatii, privatizarea progresiva a servicii si drepturi sociale”, a asigurat el intr-un interviu pentru EL PAIS. Boric a spus ca urmareste indeaproape aparitia Podemos din punct de vedere electoral, desfasurarea lui teritoriala si discutiile sale teoretice, deoarece ambele formatiuni sunt inspirate din scrierile politice ale lui Ernesto Laclau si Chantal Mouffe despre populismul de stanga. Spre deosebire de spanioli, cu toate acestea, Frontul Amplu chilian ar fi acordat centru-stanga conventionala mana de sus.

Aceasta noua alternativa de stanga din Chile ascunde paradoxuri importante, precum faptul ca sunt la centimetri de a ajunge la Guvern pe mana Partidului Comunist, care isi mentine deplina aderenta la doctrina marxist-leninista, desi se vorbeste de miscari interne. condusa de tanara conducere, ca insasi Vallejo. Ambele formatiuni – una care va implini 100 de ani in 2022 si cealalta care nu a implinit inca cinci ani – impartasesc o viziune critica asupra anilor guvernelor Concertacion, pe care le descriu drept neoliberale, desi provenea din sectoare de centru-stanga. in sine ca ei facea loc. „Tinerii Frontului Amplu sunt copii ai militantilor partidelor traditionale”, isi amintea Michelle Bachelet in urma cu cativa ani.

In Congres, Boric a ajuns cu procente mari de voturi – candideaza pentru Magallanes, pamantul sau, iar al doilea mandat se incheie in martie – dar s-a confruntat cu momente complexe, mai ales cu o anumita volatilitate care il critica in relatia cu extrema stanga. In 2018, de exemplu, s-a intalnit la Paris cu unul dintre cei condamnati pentru uciderea in democratie a senatorului de dreapta Jaime Guzman, fortandu-l sa afirme ca nu a relativizat crimele lui Guzman si sa ceara scuze personal familiei parlamentarului. . Apoi a fost pus in necaz de difuzarea unui videoclip in care a primit cadou un tricou cu Guzman cu un glont in frunte. “Bun! Asteapta!” a spus Boric cand a primit-o. Partidul de dreapta UDI, in care Guzman era membru.

Conducerea sa a inceput sa infloreasca deasupra restului generatiei sale dupa explozia sociala de acum doi ani. Desi a ajuns in epicentrul protestelor de la Santiago pentru a-i mustra pe militarii care pazeau locul, in mijlocul unui val de violente fara precedent, Boric a jucat un rol central in acordul politic din 15 noiembrie 2019, care a dat nastere constituentului. cale . Nu numai ca a reusit sa faca sa se retraga Frontul Amplu – spre deosebire de Partidul Comunist, care a fost scazut din acordul transversal –, dar a platit si costuri politice mari cu propriul sector pentru a ajunge la intelegeri. La sfarsitul acelui convulsiv 2019, l-au mustrat si l-au atacat in mijlocul unei strazi publice, in centrul orasului Santiago: „Ai vandut oamenii, tradator”, i-au spus, in timp ce l-au stropit cu bere.

La fel ca Kast in propriul sau sector, Boric a fost un candidat improbabil la stanga. Desi in urma cu un an a subliniat la televiziune ca nu are „suficienta experienta” -intr-o fraza care l-a bantuit in campanie-, la primarele din iulie anul trecut ale aliantei Aprob Demnitatea l-a invins surprinzator pe candidatul comunist Daniel Jadue, care a fost favorita conform sondajelor. In cursa catre La Moneda, el a ridicat steagul schimbarii si a adus o buna parte din militantia socialista la moara sa, care sustine oficial candidatura crestin-democratului Yasna Provoste. Nepoata lui Salvador Allende, deputatul Maya Fernandez Allende, a facut parte din cei care s-au indreptat sa-l sustina pe cel mai de stanga candidat la presedintia Chile, de cand propriul ei bunic a guvernat in anii saptezeci.