Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, se intalneste astazi cu reprezentantii bancilor din Romania pentru a gasi solutii de finantare in cazul Combinatului Oltchim. Chitoiu a anuntat saptamana trecuta ca va discuta cu reprezentantii bancilor private pentru a obtine sprijin financiar pentru combinatul chimic, in vederea achitarii drepturilor salariale restante si a asigurarii capitalului de lucru pentru o luna, pana la definitivarea procedurilor de privatizare a Oltchim.

“Statul nu poate sa dea bani societatii comerciale, dar poate sa gaseasca solutii, sa aduca la discutii bancile din Romania cu managementul societatii astfel incat sa le poata asigura surse de finantare pentru capitalul de lucru undeva la 10-15 milioane de euro pana la privatizare. Inclusiv salariile, se platesc salariile restante si capitalul de lucru normal pentru o luna de zile. Luni, noi avem o intalnire cu toate bancile din Romania pentru a discuta cu ei si a gasi solutiile de finantare pentru Oltchim”, a sustinut Chitoiu, dupa intalnirea avuta la Palatul Parlamentului cu reprezentanti ai companiei.

Ministrul a explicat ca statul va actiona ca un fel de intermediar intre Oltchim si banci. “Noi o sa cautam o solutie din punct de vedere al negocierilor cu bancile comerciale din Romania pentru a le asigura finantarea capitalului de lucru. Adica suntem un fel de intermediar. In negocierile cu bancile vom vedea ce garantii solicita din partea statului sau din partea societatii comerciale pentru a asigura sumele de bani necesare finantarii capitalului de lucru”, a adaugat Daniel Chitoiu.

Acesta a aratat ca nu exista un plan de rezerva in cazul in care nu va gasi sprijin la banci, dar a precizat ca nu va exista o noua amanare a termenului de privatizare a societatii. “Nu avem in vedere nicio amanare, suntem in termenele prevazute in documentele cu FMI. Conditia de privatizare e de a vinde Oltchim, Arpechim si investitorul daca doreste sa cumpere si rafinaria Arpechim de la OMV Petrom”, a declarat Daniel Chitoiu.