Influentele unei societati din ce in ce mai atenta la aspectul fizic se reflecta in viata noastra de zi cu zi, impingandu-ne in cautarea, uneori extrema, a perfectiunii. Fara sa ne batem cu operatiile estetice – expresia maxima a acestui trend – sunt nenumarate interventii la care organismul nostru este supus in fiecare zi, intr-o rutina bine stabilita. Acest lucru este deosebit de remarcabil in nevoia pe care multi o percep ca trebuie sa se arate constant bine.

Machiajul, ingrijirea frumusetii si epilarea fac parte din lista lunga de tratamente care vizeaza imbunatatirea din ce in ce mai mult a aspectului fizic, intr-un crescendo de asteptari si modele de urmat. Printre acestea, cautarea unei piele neteda, fara pete, ocupa o parte considerabila a gandurilor noastre. Fie ca alegerea cade pe aparatele de epilare cu ceara, epilare sau cu lumina pulsata, esenta problemei ramane aceeasi: a scapa de parul nedorit cat mai mult posibil.

De fapt, zeci de ani de influente culturale au modelat puternic vederea corporala, normalizand epilarea totala sau partiala. Epilarea este acum o practica obisnuita, iar tehnologiile sunt orientate spre dezvoltarea unor metode inovatoare si din ce in ce mai eficiente. Prin urmare, am trecut de la utilizarea ceara – inca populara la un public vast – la aparate moderne cu lumina pulsata si laser, fara a neglija succesul enorm al epilatorului electric.

Totul sugereaza ca aceste metode sunt destinate unei cresteri constante, avand ca scop obtinerea unor niveluri din ce in ce mai satisfacatoare de epilare. Acest lucru a dus la proliferarea rapida a centrelor de infrumusetare specializate si la adaptarea la fel de rapida de catre piata, cu o multitudine de produse de uz casnic. In special, lumina pulsata a atras atentia sectorului, datorita nenumaratelor sale avantaje fata de metodele traditionale de epilare. Dar se poate spune ca este eficient? Aici veti afla cum functioneaza si cand este cel mai bine sa o evitati.

In acest sens, elementele care sunt cautate intr-un aparat de indepartare a parului sunt in esenta 3:

  • Siguranta
  • Eficacitatea
  • Comoditate

Si tocmai pe primul punct al listei – siguranta – intentionam sa ne concentram atentia, deoarece de asta depinde o mare parte din discursul despre potentialele efecte secundare ale epilarii.

Cand pot aparea efecte secundare?

Dupa cum spuneam, epilarea partiala sau totala nu reprezinta in prezent un element de risc pentru sanatate. Intrebarea devine mai complexa atunci cand vorbim despre efecte secundare si tocmai in acest punct trebuie sa ne oprim pentru a intelege pe deplin potentialele implicatii negative ale epilarii. In acest sens, metodele si produsele folosite capata o importanta deosebita, deoarece sunt direct responsabile pentru problemele pe care le pot cauza.

In mod clar, folosirea lor corecta si cat mai aproape de ghiduri minimizeaza factorii de risc. Cu toate acestea, trebuie subliniat ca, in ceea ce priveste eventualele complicatii legate de utilizarea uneia sau celeilalte tehnici de epilare, foarte mult depinde de caracteristicile fizice personale, de eventualele patologii si de conditiile anterioare care ar putea favoriza aparitia acestora.

Deci haideti sa analizam, in mod specific, care sunt principalele contraindicatii si eventualele reactii adverse ale epilarii.

In primul rand, este esential sa ne amintim ca termenul de epilare inseamna indepartarea completa a parului de pe locul acestuia. Aceasta categorie include dispozitivele de epilare cu ceara, epilare si laser si cu lumina pulsata. Un alt argument se aplica aparatului de ras si cremei depilatoare, caz in care vorbim in loc de epilare, deoarece doar partea de par care iese la suprafata este indepartata.

Prezenta parului pe intreaga suprafata a corpului este complet naturala si are o utilitate precisa in functionarea complexa a organismului. Daca initial acest par a fost urmarit din motive de supravietuire, acest factor s-a stins treptat si, in starea actuala, indepartarea lor totala sau partiala nu este o problema.