Banca Nationala a Romaniei este o institutie publica, reprezentativa pentru Ministerul Finantelor Publice. Este singura institutie publica din Romania autonoma din zona puterii executive.

S-a infiintat ca personalitate juridica autorizata in anul 1880. Primele sucursale nu au fost in Bucuresti ci in Iasi, Braila, Galati. A fost deschisa cu un capital initial de 30.000.000 lei( bani vechi ).

Mai tarziu, in anul 1925, desi Banca Nationala a Romaniei avea doar actionari straini, si-a pastrat atributiile.

In perioada comunista, BNR s-a tranformat in Banca de Stat – Banca Republicii Populare Romane. Dupa caderea regimului comunist isi recapata numele initial.

Banca Nationala a Romaniei este subordonata Ministerului Finantelor Publice, ca si alte institutii precum Curtea de Conturi a Romaniei.

Rolul Ministerului Finantelor Publice este acela de a organiza, gestiona, controla toate resursele financiare de care dispune statul nostru. Si aici intra: Bugetul Trezoreriei Statului, Bugetele Locale, Speciale, Asigurarilor sociale de stat, externe nerambursabile etc.

Rolul Bancii Nationale a Romaniei este acela de a aplica corect politica monetara si cea a cursului de schimb. Tot in atributiile bancii intra administrarea fondurilor de rezerve internationale, si stabilirea schimbului valutar.

Momentan politica monetara promovata in tara noastra este una de flotare controlata. Mai gasim aceeasi politica monetara si in tari precum: Cehia, Slovacia, Slovenia, adica in tarile care au aderat la Uniunea Europeana intre 2004 si 2007.

Odata cu semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, Romania a trebuit sa treaca si in programul ERM ( Exchange Rate Mechanism ). Acesta a fost primul pana catre intrarea in zona euro. Romania este inca in programul ERM II pana in anul 2012. Dupa finalizarea acestui termen, statul nostru este obligat sa intre in zona euro.

Banca Nationala este singura institutie publica ce poate emite moneda. Monitorizeaza buna functionare a tuturor sistemelor de plati in vederea asigurarii stabilitatii financiare a statului roman.

Aceasta institutie poate acorda credite cu un termen limita de pana la 90 de zile bancilor.

Functioneaza conform dispozitiilor date de Banca Centrala Europeana. Persoane autorizate, membre ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania verifica anual bilantul, contul de profit, de pierdere ale Bancii Nationale Romane.

Mediul organizational al institutiei este compus dintr-un Consiliu de Administratie, ales de catre Parlamentul Romanaiei pentru o perioada de cinci ani.

Din structura administrativa fac parte noua membri, carora li se interzice orice afiliere cu un partid politic . Din structura administrativa fac parte patru membri dintre care unul este Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei iar ceilalti sunt viceguvernatori.

In cazul acestei institutii, rolul structurii administrative este mai important decat cel al executiei. Consiliul de Administratie este cel care stabilileste politica monetara dar si care sunt responsabilitatile celeilalte structurii.

Pentru eficientizarea sistemului financiar roman, s-au organizat in cadrul Bancii Nationale a Romaniei patru comitete, fiecare cu anumite responsabilitati. Toate sunt structuri permanente ce sunt direct supravegheate de catre Guvernatorul bancii.

In cazul comitetul de administrare a rezervelor internationale pe langa principala atributie, ii mai intra in sarcina si propunerea unor noi strategii care vizeaza utilizarea tuturor instrumentelor financiare in perioada urmatoare.

De cativa ani incoace Banca Nationala a Romaniei urmareste sa atraga tineri absolventi ai facultatilor de profil acreditate din tara. Instituatia a semnat a semnat parteneriate cu 12 universitati din Romania (ASE, Transilvania, Ovidius, Dunarea De Jos, Al. I. Cuza, Stefan Cel Mare, Petrol si Gaze, Politehnica, Constantin Brancusi, Babes- Bolyai, De Vest, din Craiova). Se organizeaza Conferinte Publice cu membrii comitetelor BNR. Se urmareste prin aceste programe imbunatatirea educatiei financiare a tinerilor absolventi.

Tot Banca Nationala a Romaniei este singura institutie care poate scoate din circulatie anumite monede fie invederea inlocuirii insemnelor fie din cauza degradarii. In anul 2005 s-a realizat denominarea monedei nationale, prin taierea a patru zerouri, iar leul nostru s-a transformat din acel moment din ROL in RON.

Din consiliul de administratie fac parte: Mugur Isarescu ( Guvernator ), Florin Georgescu ( Prim- Guvernator), Cristian Popa si Bogdan Olteanu ( viceguvernatori), Marin Dinu, Agnes Nagy, Napoleon Pop, Nicolae Danila, Virgiliu Stoenescu.

Mugur Isarescu este Presedintele Consiliului de Administratie si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei din anul 1990 si pana in prezent.

Banca Nationala are in prezent patru sucursale, cate una pentru fiecare regiune a tarii ( Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj) si inca 16 agentii ( Galati, Sibiu, Maramures, Suceava etc ).

Conform legii in vigoare, Banca Nationala este obligata sa pastreze toate documentele contabile, de la infiintare pana in prezent. Pot avea acces la arhiva BNR si specialistii din afara institutiei pe baza unei cereri in care se va specifica motivul documentatiei. Acelasi lucru se intampla si in cazul Bibliotecii Bancii Nationale a Romaniei situata pe Strada Lipscani.

Banca Nationala a Romaniei detine un rol extrem de important atat in mentinerea cat si in stabilirea preturilor in vigoare.