Crearea constientizarii ecologice la copiii nostri ii va ajuta sa fie barbati si femei care sunt constienti de ceilalti si responsabili pentru durabilitatea mediului lor in viitor. Fara indoiala, aceasta este o lectie extrem de necesara.

Beneficiile invatarii copiilor sa respecte mediul inconjurator sunt multe. Respectul pentru natura nu este ceva pe care reusim sa-l insuflem intr-o singura zi; este mai degraba un proces pe care trebuie sa il incepem cand copiii nostri sunt foarte mici.

Astazi, ingrijorarea cu privire la ceea ce afecteaza planeta a crescut. Totusi, avem nevoie si de actiuni care sa contracareze efectele negative ale mainii omului pe pamant.

Fiecare contributie mica pe care o face un individ de acasa sau de la locul de munca  va implica beneficii ecologice atat pentru sine, cat si pentru generatiile viitoare. 

Daca ne pasa de mediul inconjurator si le aratam copiilor nostri, cu siguranta ei nu vor intelege un alt mod de viata, unul care sa fie in armonie cu natura si animalele. Sensibilizarea copiilor nostri cu mediul inconjurator este o modalitate de a-i educa pentru viata.

Cand vor interioriza cat de important este sa ne asiguram bunastarea spatiilor noastre naturale si a animalelor, in viitor vom avea adulti cu constientizare ecologica si multiplicatori ai unui mesaj conservationist.

In plus, invatarea copiilor sa respecte mediul inconjurator aduce multe beneficii personale, deoarece in acest fel dezvolta empatie si economii . Empatie pentru ca se pun in locul plantei sau animalului care este maltratat si devin sensibili la ei; economii pentru ca ii invatam sa refoloseasca si sa recicleze.

Cum sa-i inveti pe copii sa respecte mediul inconjurator?

De la o varsta foarte frageda, prin activitati simple acasa putem insufla micutilor nostri conservarea mediului. Pune in practica urmatoarele sfaturi acasa si vei creste un copil cu principii ecologice pure si idei regenerabile.

Pictura si activitati in aer liber

Majoritatea copiilor le place sa deseneze. Ce strategie mai buna pentru a-i invata conservarea mediului inconjurator decat prin pictura.

Poti merge cu micutul tau intr-un parc cu un cos cu fructe, jucariile lor si unelte de pictat. Odata ajuns acolo, petreceti cateva ore de jocuri cu el; De exemplu, cereti-i sa reprezinte activitatea zilei intr-un desen.

Profita de acel moment pentru a sublinia cat de important este sa ai grija de zonele verzi.  Spune-i ca, daca acestea nu ar fi existat, ei nu ar fi avut ocazia sa se distreze asa cum au facut-o.

Elaborarea de meserii si sarcini scolare cu deseuri

Invata-ti copilul in mii de moduri de a reutiliza deseurile generate acasa. Sunt multe activitati distractive cu care putem realiza mestesuguri, jucarii si multe alte lucruri cu recipiente pe care le aruncam acasa.

Sticlele de plastic, conservele de aluminiu si cilindrii din carton de bucatarie sau hartie igienica sunt optiuni excelente pentru a profita de creativitatea noastra, a celor mici, si a realiza creatii amuzante si utile.

Pe de alta parte, la scoala de multe ori sunt atribuite activitati acasa, cum ar fi realizarea unui model sau a unei reprezentari care implica utilizarea lemnului, plasticului sau altele.

Aceasta este o oportunitate excelenta de reutilizare.  Pe langa faptul ca ii inveti pe copilul tau valoarea lucrurilor si a materialelor reutilizabile de acasa, ii insufli obiceiul de a economisi, intrucat observa ca nu este necesar sa cheltuiesti mai multi bani daca ai atat de multe optiuni la indemana.

Materiale separate acasa pentru a le duce la centrele de colectare

Cu siguranta,  in orasul tau vor exista centre de colectare pentru ca cetatenii sa-si ia deseurile , curate, uscate si separate pentru a putea fi procesate.

La tine, ai un spatiu in casa ta pentru a separa materialele reciclabile; Cereti-i copilului sa va ajute sa o faceti. Odata ce unul dintre ele este generat, spune-i copilului tau sa il puna la locul lui, astfel incat sa stie ca singura varianta care exista acasa cu aceste tipuri de obiecte este reciclarea.

Cand ai suficient material, ia-ti copilul cu tine pentru a-l livra. Faceti din asta un obicei, o activitate de familie.

Invata-l sa se bucure de filme care sustin protejarea mediului

Sunt multe filme pentru copii care isi dedica mesajul principal conservarii mediului.  De exemplu: Pocahontas, Regele Leu, Wall-E si Avatar -ideal pentru adolescenti-. In mod similar, exista documentare si programe foarte bune adresate copiilor pe acest subiect.

Savureaza-le cu niste floricele delicioase, de parca ar fi fost orice film. Sa fie firesc ca aceste activitati sa se faca acasa; a-i invata pe copii sa respecte mediul inconjurator este atat de usor si distractiv incat o vei face fara probleme.

In concluzie, un copil cu principii ecologice ferme va fi un adult responsabil cu mediul. Aceasta este o conditie indispensabila a fiintei umane de astazi si cu atat mai mult pentru viitor.