Traim intr-o societate complexa, in care aproape fiecare individ – in special tinerii – isi construiesc o identitate virtuala, fie prin intermediul diverselor retele de socializare (Facebook, Twitter, Myspace, Hi5, Flickr), fie in cadrul unor jocuri online multiplayer. Insa intr-o societate postmoderna complexa, se poate deja vorbi despre o pluralitate identitara, omul actual confruntandu-se cu diverse roluri in diferite aspecte ale vietii sale. Se poate astfel vorbi de roluri profesionale, roluri sociale (relationale), roluri familiale, roluri parentale, roluri in cuplu.

Aceasta complexitate a rolurilor poate provoca dificultati de adaptare, de imbinare armonioasa a acestora, de mentinere a unei identitati unitare. Atunci de ce apare nevoia de un alt rol – acela presupus de construirea identitatii virtuale? Poate ca tocmai datorita insatisfactiei provenite din implinirea partiala a rolurilor vietii reale! Poate ca identitatea virtuala ii ofera omului postmodern sansa sa fie cine doreste si sa fuga un timp de insatisfactiile si de complexitatea vietii reale!

Crearea unei identitati virtuale este un adevarat trend – putine persoane pot spune in ziua de astazi ca nu si-au format un profil pe Facebook sau orice alta retea de socializare, bloggurile personale reprezinta inca o sansa de a impartasi prin intermediul Internetului opinii, idei, sentimente. Dar acest tip de relationare este radical diferit de socializarea face-to-face. De ce unii il prefera? Construirea unei identitati virtuale seamana mai degraba cu procesul de marketing: tu esti produsul prezentat si folosesti metode de a parea cat mai atragator pentru ceilalti: pozele cele mai bune, ideile cele mai interesante, interesele, hobby-urile cele mai atractive. Practic, identitatea ta virtuala reprezinta partea ta buna si interesanta, cea care pare atractiva celorlalti. Restul este trecut sub tacere… Si astfel ce fel de relationare este, atunci cand persoanele in contact isi arata doar aspectele cele mai favorabile? Tocmai de aceea, socializarea prin Internet este atat de placuta: individul scapa de momente stanjenitoare ce pot aparea in cadrul unei conversatii, nu este nevoit sa isi arate intreaga persoana, poate fi cine isi doreste sa fie si nu cine este! Statistici arata ca aproape toti tinerii intre 16 si 25 de ani poseda macar un cont intr-o retea de socializare, pe care il utilizeaza atat in scopul de a intretine relatii de prietenie deja existente, cat si pentru a forma noi prietenii. Insa aproape nici unul dintre acesti indivizi nu se arata interesati sa cunoasca prietenii de pe Net in viata reala, face-to-face. Este un nou mod de relationare, care poate provoca adevarate schimbari in regulile si modalitatile de socializare. Existenta retelelor sociale cauzeaza ca relationarea face-to-face sa se diminueze: individul tine contactul cu prietenii si cunostintele prin intermediul Internetului, uitand de nevoia de contact fizic, intim. Se pare ca singurele ramase neafectate de existenta retelelor sociale sunt relatiile extrem de apropriate: cele cu familia, cu iubitul/iubita si cu prietenii cei mai buni! Dar chiar si aici, cel putin in cazul tinerilor, intalnirile cu prietenii incep sa se mute in domeniul virtual!

Identitatea virtuala se poate referi si la diversele jocuri online multiplayer, in cadrul carora individul chiar poate sa isi construiasca o cu totul alta identitate. Odata ce da login, el nu mai este Alex, ci este razboinicul falnic Agathor! El poate acum uita de toate neplacerile, dificultatile, insatisfactiile provocate de viata reala – fie la scoala, la seviciu, in relatia de cuplu, in familie… Poate deveni cine a visat sa fie si sa isi construiasca o viata satisfacatoare! Sigur, exista persoane care joaca aceste multiplayer games doar pentru distractie si amuzament, insa exista si indivizi – in special printre adolescenti – care abordeaza aceasta strategie pentru a compensa insatisfactiile din viata reala! Identitatea virtuala functioneaza ca o bariera: odata intrat in joc, persoana uita de problemele sale, intrand in pielea personajului sau si creandu-si o noua „viata”. Insa aceasta identitate virtuala, cu cat i se acorda mai multa atentie, timp si dedicatie, poate provoca noi insatisfactii in viata reala! Ea compenseaza neimplinirea anumitor nevoi – de stima de sine, de socializare, de iubire – insa le poate si agrava! Caci daca acorzi timp in a relationa prin joc, nu mai acorzi timp sau atentie relationarii reale! Mai mult, identitatea virtuala ii poate rani pe cei apropiati! Cum se simte o iubita in timp ce iubitul sau se casatoreste sau face sex cu o alta persoana reala, insa prin intermediul personajelor unui joc (sau invers)?! La extrem, se prezinta aceasta situatie intr-un serial amuzant de comedie (The Big Bang Theory): ea il surprinde pe el facand sex cu un trol din World of Warcraft, trol care era un personaj jucat de o persoana reala! Iar aceasta persoana poate fi o alta femeie sau un camionagiu din alt stat! Situatie atat comica, cat si infricosatoare!

Astfel, inainte de a ridica in slavi avansul tehnologiei, avantajele retelelor de socializare – care incontestabil exista, facand contactul cu cunostinte departate ca spatiu fizic usor – avantajele identitatii virtuale (fie prin conturi in retele, fie prin multiplayer games), ar trebui sa ne gandim si la riscuri. Un prim risc este reprezentat de pierderea contactului cu viata reala: in special adolescentii impresionabili si influentabili pot ajunge sa isi ignore personalitatea reala, defectele, slabiciunile si sa se concentreze doar pe identitatea virtuala lipsita de orice defect! Insa slabiciunile unei persoane nu trebuie ignorate si puse in umbra, ci acceptate si „prelucrate”!

Un alt risc reprezentat de enormul succes si larga expansiune a fenomenului identitatii virtuale il reprezinta faptul ca se pierd contactele face-to-face, contacte ce formeaza si construiesc un individ. Relationarea pe Internet este atat de usoara si lipsita de piedici – chiar si un refuz este mai usor de acceptat pe Net! Atunci cand nu mai tii contactul cu prieteni decat prin aceste retele, ar fi bine sa tragi un semnal de alarma – caci contactul prim, fizic ofera mult mai mult decat socializarea pe Net si este atat de important in dezvoltarea noastra ca indivizi!

Dupa cum s-a spus, adolescentii pot cadea victima atractiei acestei identitati virtuale si se pot retrage din viata sociala reala aproape complet! Acei adolescenti care vin grabiti de la scoala – unde chiar au ocazia contactului fizic direct – doar pentru a intra in retea sau in joc au pierdut contactul cu viata reala, fapt ce le va cauza dificultati in viitor. Sigur, pe Net nu exista respingeri, nu exista glume ironice pe seama ta – si daca exista, este mai usor de raspuns la ele – in special cand esti razboinicul Agathor! Insa pierzi oportunitatea de a iti dezvolta aptitudini de comunicare si relationare, de a invata strategii de relationare si in special de a te dezvolta prin intermediul altora! A invata sa relationezi fizic, face-to-face este din ce in ce mai mult o provocare, iar comunicarea nu mai este naturala, ci presupune invatarea setului de norme, valori, atitudini – iar aceasta nu se face in nici un joc!