Atunci cand vine vorba de un implant dentar, este foarte important sa stii cu siguranta daca esti candidatul ideal pentru o astfel de procedura. In era stomatologiei moderne, tratamentul implantului dentar este o solutie excelenta pentru a inlocui un dinte lipsa sau chiar mai multi. Insa, trebuie stiut ca aceasta metoda nu este una foarte buna pentru toti pacientii. Cum stii daca esti candidatul ideal pentru un implant dentar? Ei bine, vei afla continuand sa citesti acest articol.

Este implantul dentar potrivit pentru tine?

Este foarte important de stiut ca un implant dentar nu afecteaza sanatatea celorlalti dinti. Din contra, acesta contribuie semnificativ la imbunatatirea aspectului facial si totodata ofera pacientilor un standard de viata crescut. Aproape orice adult care pierde un dinte sau mai multi poate fi candidatul ideal pentru implantul dentar. Pentru ca aceasta metoda beneficiaza de foarte multi ani de cercetari si de numeroase imbunatatiri tehnologice, este excelenta pentru majoritatea pacientilor care se confrunta cu dinti lipsa. Insa, exista unele exceptii pentru care unele persoane nu pot beneficia de aceasta procedura inovatoare.

Conditia de baza pentru ca intreg procesul sa se desfasoare perfect, o reprezinta o stare foarte buna de sanatate a cavitatii bucale si a organismului in general. Pacientul nu trebuie sa prezinte afte bucale, carii dentare netratate sau afectiuni parodontale pentru ca implantul sa fie un succes. Interventia va fi programata de medicul chirurg dupa ce s-au tratat in prealabil afectiunile orale, dupa realizarea unui set de analize de specialitate, dupa igienizarea profesionala a cavitatii bucale si dupa realizarea investigatiilor de imagistica digitala.

Totodata, este foarte important de stiut faptul ca un factor de risc major il reprezinta fumatul. Acesta poate influenta in mod negative procesul de vindecare si poate afecta pe termen lung sanatatea gingiilor si a oaselor din jurul implantului. Prin urmare, este recomandat ca pacientul sa renunte la acest viciu inainte de a face un implanturi dentare. Mai exista si unele situatii in care aceasta metoda nu este recomandata. De exemplu, atunci cand pacientul sufera de diabet necontrolat, de afectiuni oncologice, de probleme de coagulare a sangelui si de probleme la nivelul sistemului imunitar. Medicul specialist in implantologie este cel care va lua decizia finala in urma analizelor amanuntite.

Reprezinta varsta un impediment pentru implantul dentar?

Varsta pacientului reprezinta unul dintre criteriile esentiale de raportare atunci cand o persoana este evaluata din punct de vedere clinic pentru a urma un tratament cu implant dentar. Nu exista o limita maxima de varsta pentru a beneficia de implanturi dentare. In cele mai multe situatii, pacientul trebuie doar sa fie foarte sanatos, asa cum am mentionat mai devreme in acest articol. Un implant dentar poate fi realizat cu succes si la o persoana tanara si la una in varsta. Au existat si inca exista cazuri in care oameni cu varste cuprinse intre 80-90 de ani apeleaza la o astfel de procedura si nu intampina absolut nici un fel de probleme.

Cat in ceea ce priveste limita de varsta minima, pacientii cei mai tineri care apeleaza la un implant au varste cuprinse intre 35 si 45 de ani. In ultimii ani, aceasta tehnica ultra moderna a devenit din ce in ce mai populara in intreaga lume. Si, pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi, medicii stomatologi ne recomanda sa acordam o atentie deosebita igenei dentare pentru a nu fi pusi in situatia de a ne pierde dintii. Printre cauzele principale ale pierderii dintilor naturali se numara atat igiena orala deficitara cat si unele traumatisme dentare sau afectiuni parodontale. Tinand cont de aceste sfaturi, precum si urmand o dieta alimentara sanatoasa, nu vom avea absolut nici un fel de probleme cu dintii nostri, si prin urmare nu vom apela niciodata la un implant dentar.