Este ceva ce gasim in nenumarate filme de dragoste si reclame la parfum: o femeie foarte frumoasa si increzatoare intr-o camera si toti ochii se intorc spre ea. Domnii prezenti sunt atat de impresionati, ca abandoneaza imediat intalnirile si se grabesc langa ea. Femeile vor sa fie ea, iar barbatii vor sa fie cu ea.

Deci, care sunt exact acele calitati aparent intangibile care fac ca o femeie sa lumineze camera? Evident, nu putem nega ca frumusetea este un factor major. Dar exista o multime de oameni carismatici de care suntem atrasi in mod inexplicabil, desi nu sunt 10 (sau chiar 6) in departamentul de aspect.  Avand in vedere asta, am vrut sa aflam ce este exact carisma si de ce suntem atat de captivati de cea mai frumoasa persoana din camera. Mai important, este carisma ceva cu care te-ai nascut pur si simplu sau o poti invata?

Raspunsul scurt: categoric da si putin nu. Aceasta are de-a face cu definitia carismei in sine, care este definita in esenta ca „o magie personala care ii fascineaza pe altii.

Un studiu din 1988 in Personality and Social Psychology Bulletin citeaza o caracterizare si mai specifica a carismei: „Combinand abordarile personalitatii si aptitudinilor sociale, carisma personala a fost definita ca un fler dramatic care implica dorinta si capacitatea de a comunica emotii si prin urmare, de a inspira pe altii.”

Acelasi studiu a incercat sa inteleaga efectele expresivitatii nonverbale (cum ar fi expresiile faciale sau gesturile) asupra primelor impresii favorabile. Ei au descoperit ca a avut un impact semnificativ – mai presus si dincolo de atractivitate fizica – care poate ajuta la explicarea influentei inconstiente si a influenta pe care carismaticul pare sa o detina asupra noastra. In cadrul studiului, studentii si femeile au fost filmati in secret in timp ce s-au intalnit pentru prima data si au vorbit putin.

Concluzia: expresivitatea emotionala – capacitatea de a comunica atat verbal, cat si fizic – a conotat succes atunci cand a fost vorba de interactiuni sociale initiale. Cu alte cuvinte, persoanele fermecatoare sunt bune la captarea indiciilor sociale si pot citi rapid si interactiunea adecvata cu ceilalti, in functie de starea de spirit si de situatie. Sunt, de asemenea, buni in crearea intimitatii si tind sa fie extrovertiti, o trasatura care este asociata cu stima de sine mai ridicata.

De altfel, multi din grupul „carismatic” al studiului erau, de asemenea, atractivi din punct de vedere fizic. O posibilitate este ca cei din grupul genetic aratos sa fie mai acceptati de societate.

O multime de studii arata ca oamenii aratosi tind sa fie perceputi ca fiind mai simpatici.  Dar, fara sa ne imbracam in haine care magulesc si fara modificari cosmetice, de la machiaj la interventii chirurgicale, avem un control oarecum limitat asupra modului in care oamenii ne percep aspectul. Deci, daca acesta este cazul, cum ne putem creste alura?

Zambeste de parca ai fi la un concurs de frumusete si ai vaselina pe dinti. Nenumarate studii au aratat legatura dintre zambet si modul in care te percep altii. Demarais subliniaza un studiu de la Universitatea din Alaska care le-a cerut participantilor sa vorbeasca in public, in timp ce altii ii observau in tacere. Un grup de ascultatori a fost instruit sa zambeasca, in timp ce ceilalti au pastrat expresii neutre. Deloc surprinzator, vorbitorul a raportat mai tarziu ca ii plac mult mai mult chipurile prietenoase.

Cercetarea a mai sugerat ca contactul vizual si limbajul corpului pot, de asemenea, sa functioneze pe drum lung atunci cand vine vorba de stabilirea unei conexiuni mai intime cu cineva. De exemplu, participantii au avut tendinta de a acorda evaluari mai favorabile celor care s-au aplecat usor inainte si au pastrat contactul vizual. 

Aceste tactici de farmec (zambet, contact vizual si aplecare) se pot desfasura bine in prima impresie romantica finala – intalnirile rapide.

Un studiu a constatat ca femeile descrise ca fiind „agreabile” si barbatii cu o orientare „promiscua” erau mai capabili sa prezica daca partenerul lor si-ar dori o a doua intalnire, posibil pentru ca erau mai flirtati si mai in acord cu partenerii lor.

Un alt studiu de intalniri rapide ajuta la explicarea fenomenului celei mai dorite persoane din camera — interesul tau atinge varfuri daca o persoana este la mare cautare. „Ca un efect de domino”, subiectii erau mai interesati de oamenii de care si altii erau intrigati.

Cum poti deveni aceasta persoana? Un studiu al Universitatii Adelphi privind interactiunile sociale si simpatia a constatat ca, pentru subiectii de studiu, a crede ca a fost placut de ceilalti – indiferent daca este adevarat – i-a facut pe acestia mai receptivi sa-si intoarca sentimentul. De ce? Cei care credeau ca au fost placuti celorlalti au proiectat mai multa caldura si intimitate, ceea ce a dus la o conversatie implinita pentru ambii oameni.

O modalitate sigura de a-ti dezlantui frumusete este sa te concentrezi asupra persoanei cu care vorbesti. Una dintre cele mai puternice moduri de a intra in legatura cu cineva este sa arati mult interes pentru ceea ce are de spus. De fapt, oamenii carismatici au un mod de a asculta cu atentie, „aproape ca si cum s-ar agata de fiecare cuvant pe care il spui”.

Un caz concret: vechiul nostru prieten Bill Clinton. Oamenii care l-au intalnit pe politician repetau adesea sentimentul ca atunci cand iti vorbeste, te face sa simti ca esti singura persoana din camera.