Imprimantele multifuncționale au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, atât în clădirile de birouri, cât și în locuințele personale. Înainte de a achiziționa una, descoperă care sunt funcțiile sale, ce avantaje are și ce aspecte trebuie să ai în vedere înainte de a lua decizia finală.

O imprimantă multifuncțională reunește mai multe dispozitive într-unul singur. Principalul avantaj îl reprezintă economia de spațiu, fiind dotată cu imprimantă, scanner, copiator, deseori și fax. În același timp, costul de achiziție este mai scăzut decât suma echipamentelor pe care le înlocuiește. Modelele noi sunt compacte, silențioase și au o interfață user friendly, fiind ușor de utilizat de către oricine.

Iată care sunt criteriile esențiale de care să ții cont când achiziționezi imprimante multifuncționale.

Tehnologia de imprimare: laser vs inkjet

Dispozitivele care folosesc tehnologia laser sunt mai performante din punct de vedere al calității imprimării. Ele folosesc raze laser care încălzesc un element cilindric pentru a-l face aderent pentru toner. La final, praful de cerneală este transferat pe hârtie. Procesul nu durează mult, viteza unei astfel de imprimante fiind rapidă. 

O multifuncțională pe bază de laser este ideală pentru cei care au de imprimat multe hârtii alb-negru (contracte și diferite documente de muncă). Deși există pe piață și modele color, prețul de achiziție și consumabilele sunt mai scumpe.

Tehnologia inkjet, în schimb, folosește un cap de scriere care încălzește picături mici de cerneală pe care le aruncă cu precizie pe coala de hârtie. Imprimantele de acest tip sunt mai accesibile în ceea ce privește prețul de achiziție, însă cerneala este mai scumpă.

În același timp, multifuncționalele inkjet nu oferă o calitate a imprimării atât de bună precum cele laser, iar viteza este de asemenea scăzută. Sunt potrivite pentru cei care nu au nevoie de multe pagini tipărite în timp record.

Rezoluția de imprimare, scanare și copiere

Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât calitatea va fi mai bună. Mai exact, detaliile vor fi mai clare, indiferent dacă ne gândim la imprimare, copiere sau scanare. 

Valoarea rezoluției este exprimată în dots per inch (numărul de puncte per inch liniar) sau DPI. Atenție, o rezoluție mai mare înseamnă și timp mai mari de lucru.

Modalitatea de conectare 

Conectarea prin USB rămâne cea mai populară alegere, însă noile modele permit și conexiunea prin rețea. Această variantă oferă posibilitatea utilizării de către mai multe persoane în același timp, de obicei prin Bluetooth și/sau WiFi.

Totodată, trimiterea documentelor direct pe cloud este un avantaj demn de menționat. Verifică specificațiile pentru a afla dacă multifuncționala pe care ți-o dorești oferă și această opțiune.

Volumul de tipărire

Pentru a alege multifuncționala ideală, trebuie să ții cont de nevoile pe care le ai. Nu estima, ci calculează volumul lunar necesar, altfel riști să alegi produsul nepotrivit. 

Unele persoane se orientează către echipamente mai ieftine, sperând să economisească bani. Totuși, dacă volumul de tipărire este mai mic decât nevoile tale, echipamentul se poate uza prematur. Astfel, va fi nevoie să îl repari des, iar înlocuirea componentelor este costisitoare.

Tipul de cerneală și capacitatea cartușului

Când alegi o imprimantă multifuncțională nu e suficient să compari doar prețul de achiziție al mai multor produse – trebuie să iei în considerare și consumabilele. Așa cum spuneam mai sus, cerneala este mai scumpă în cazul imprimantelor inkjet și a celor cu laser color.

Un alt criteriu important este capacitatea cartușului. Cele mai multe modele suportă atât cartușe de dimensiune normală, cât și cartușe XL. Desigur, prețul este mai mic în cazul celor de dimensiune mare. 

Îți recomandăm să optezi pentru cartușe separate pentru fiecare culoare. Rezervoarele nu se vor consuma în același timp, deci este suficient să schimbi doar culoarea care s-a terminat. În felul acesta vei reuși să economisești bani și nu vei face risipă.

Imprimantele multifuncționale au numeroase avantaje, însă poate fi dificil să o alegi pe cea potrivită. Pentru a nu te simți copleșit, ține cont de informațiile de mai sus și vei reuși să achiziționezi produsul ideal nevoilor tale.