Infiltrațiile de apă sunt o problemă gravă în cazul construcțiilor, deoarece din cauza acestora apar fenomenul de condens și mucegaiul. Plus că și, poate cel mai important, clădirea poate fi în pericol, din cauza umidității excesive. Iată ce poți face pentru a preveni apariția acestora. 

Hidroizolează clădirea

Până nu demult hidroizolarea unei clădiri se realiza doar la nivelul superior, la terasă, sau în zona fundațiilor. Pentru hidroizolare era folosit un amestec de bitum turnat la cald, care după ce se răcea se întărea și devenea un strat de acoperire foarte casant. În prezent, însă tehnologia oferă hidroizolatii de interior sau de exterior, rigide sau elastice, în funcție de elementul constructiv care trebuie izolat.

Dacă te întrebi de ce ar trebui să realizezi hidroizolarea, află că apa este principalul pericol care afectează construcțiile, indiferent de structura de rezistență a acestora. Betonul, spre exemplu, este o structură poroasă, prin care apa se poate infiltra cu ușurință, ajungând la nivelul armăturilor, pe care le poate coroda. În plus, într-o structură de beton, apa este supusă ciclurilor repetate de îngheț și dezgheț, lucru care presupune eforturi suplimentare în masa construcției, eforturi ce pot conduce la cedarea acesteia. Alte materiale care au de suferit în prezența apei sunt lemnul, deosebit de sensibil la umiditate, dar și metalul care are nevoie de protecție specială, anticorozivă, pentru a rezista în timp. Iată, așadar, că hidroizolarea este imperios necesară, pentru a proteja clădirea de apa care se poate infiltra din sol sau din precipitații. 

Alege un sistem pluvial potrivit

Infiltrațiile pot fi stopate și prin instalarea unui sistem potrivit de jgheaburi și burlane. Acestea au rolul de a capta apa provenită din precipitații sau din topirea zăpezii și de a o direcționa, mai apoi, de-a lungul fațadei, deversând-o spre canalizări sau rigole special amenajate. Sistemul pluvial trebuie să fie continuu, astfel încât apa să se poată scurge în siguranță, fără riscul să se infiltreze la nivelul acoperișului sau fațadei.

Fă trotuare perimetrale

Trotuarele perimetrale au un rol foarte important fiindcă ajută la scurgerea apei provenite din precipitații, astfel încât aceasta să fie direcționată departe de fundația clădirii. În același timp, trebuie să ai în vedere hidroizolarea fundațiilor pe care vrei să le protejezi. Poți folosi în acest scop o membrană de izolare pe bază de bitum cauciuc sau o hidroizolație polimerică lichidă, care să constituie o peliculă de protecție pentru elementul constructiv. Trotuarele perimetrale trebuie să aibă o oarecare pantă care să asigure scurgerea apei; de asemenea, ar trebui să fie suficient de mari cât să permită deplasarea în jurul construcției.

Cum elimini apa care s-a infiltrat într-o structură?

În unele cazuri, apa existentă într-o structură este greu de eliminat, mai ales dacă este vorba despre zone cu umiditate foarte mare. În acest caz poți folosi spumă poliuretanică, pentru că aceasta reacționează în contact cu apa și expandează, prin fluxul de apă; la nevoie, poți aplica un produs care să funcționeze pe baza procesului de cristalizare a apei în masa betonului. În acest fel vei opri ascensiunea în capilaritate a apei, iar structura pe care vrei să o izolezi va fi protejată.

În concluzie, este foarte important să tratezi, să izolezi și să previi apariția infiltrațiilor deoarece apa, oricât de bună ar fi în alte domenii, pentru construcții este un adevărat pericol.