Iisuse ColinJesus Gil nu s-a micsorat in fata nimanui. Fotbalul i-a oferit prietenii bune, dar si o lista lunga de controverse. Au fost apreciate relatiile sale cu jucatorii si antrenorii lui Atletico si cu Real Madrid, cel mai aprig rival al sau. In aceasta ne vom aminti cateva dintre cele mai amare conflicte pe care le-a avut cu arbitrii. Presedintele s-a simtit grav vatamat, mai ales in primii ani in boxa, si nu a tacut in fata nimanui cand a trebuit sa protesteze. In schimb, a suferit pedepse severe.

Cu Angel Maria Villar, presedintele Federatiei, si cu Jose Plaza, presedintele Comitetului de Arbitri, a experimentat confruntari directe. Fara frumusete. „Toti sunt golfuri. Exista mafie in arbitraj. Competitia este adulterata si prostituata. Nu poti face nimic. Villar este seful si este un cancer pentru fotbal”. Crimonia a escaladat si situatia s-a complicat enorm pana in punctul in care arbitrii au ajuns sa propuna boicotarea lui Atletico. In 90-91, unii arbitri au refuzat sa fluiere pentru echipa rojiblanco in timp ce Jesus Gil era presedintele acesteia.

„Ar trebui sa dispari”

Pentru un Real Madrid-Atletico, Gil a cerut un arbitru strain si chiar i-a intrebat pe parteneri daca s-au prezentat

In sezonul precedent, presedintele avea deja o relatie aprinsa cu Mazorra Freire dupa un derby cu Madridul la Calderon. El l-a numit „hot” si „ticalos”, a spus ca „arata ca un jucator de la Madrid” si ca performanta sa a fost „revoltatoare si dezgustatoare” si „ultimul tribut adus lui Plaza”. Arbitrul a spus, cateva zile mai tarziu, ca trebuie sa-l „opreasca pe Jesus Gil”, care a fost amendat cu un milion de pesete. Au fost mai multe sanctiuni si mai multe proteste. De altfel, pentru derby-ul Cupei, Gil a cerut chiar un arbitru strain si chiar a ridicat posibilitatea de a nu se prezenta partenerilor sai prin referendum.

Temperatura a crescut vertiginos in acea vara a anului 1990. Pe 19 iulie a avut loc Adunarea de Fotbal si acolo a aparut Jesus Gil pentru a se adresa arbitrilor: „Toti ar trebui sa dispara sportiv”. Tam-tam-ul a fost asa incat, la inceput, mai mult de o duzina de arbitri au refuzat sa arbitreze Atletico in Liga.

Gil ameninta ca se va retrage

Si s-a mers la mai multe. Meciul Athletic-Atletico din septembrie 1990 a dezlantuit din nou furia lui Gil. Madridenii au pierdut cu 2-1, iar presedintele i-a invinuit pe arbitrul Socorro Gonzalez si pe Urizar Azpitarte ca i-au facut presiuni sa faca rau lui Atleti. Clubul a cerut repetarea jocului „deoarece rezultatul acestuia a fost considerat total fraudulos, cu manipulare dovedita” si descalificarea perpetua a lui Socorro Gonzalez.

„De la Adunare mi-au jurat”, „arbitrul era predispus”, „Urizar i-a transmis sloganurile lui Socorro pentru ca cauta presedintia arbitrilor”, a apreciat Gil. Problema a ajuns intr-un asemenea punct incat presedintele a convocat o intalnire a partenerilor la Palacio de los Deportes pentru a le cere sa retraga Atletico din competitie . A ajuns chiar sa ia in considerare parasirea provizorie a functiei: „Prefer sa mor decat sa fiu de ras de Atletico”. Atletico nu s-a retras si Gil a fost din nou amendat. Si din nou pentru ca a pus mesaje ofensive pe tabelele de marcaj video ale lui Calderon , ca reactie la arbitraje, in acest caz de baschet dupa un Real Madrid-Atletico Villalba.

„Arbitrii camera Real Madrid s-au pus in slujba Barcei” , „trebuie sa castige Liga indiferent de ce”, a fost mesajul sau cel mai repetat in acea perioada 1990-91. Si primavara au sosit plantele. Diaz Aguero a refuzat sa fluiere pentru Atletico-Mallorca, iar Peraita Ibanez a facut acelasi lucru cu Atletico-Cadiz. Intre timp, a avut loc un meci la Zaragoza, condus de Jimenez Moreno, caruia Gil a trimis o scrisoare: „Cu prieteni ca tine, Atletico nu are nevoie de dusmani”. Presedintelui i s-a deschis un dosar care a servit la diminuarea supararii arbitrilor.

Lista arbitrilor care nu i-a placut este lunga. Diaz Vega, Martin Navarrete („Este de neprezentat si ar trebui sa fie pensionat, dar isi continua afacerile private”), pe mai sus mentionati Mazorra, Garcia de Loza, Brito Arceo, pe care i-a numit „chalao” si i-a trimis pe psihiatru : „In Statele Unite ale Americii United este ceva normal, ca sa fii trimis la dentist. Aici arata rau ca recomanda un psihiatru”. La intoarcerea verii a avut un alt incident cu Lopez Nieto, care i-a raspuns cu inversunare: „Arata ca o primata antropomorfa din cauza aspectului sau si a acuitatii mintale ” . La sfarsitul acelui an a avut-o cu Ramos Marcos, „mai madrilenist decat scutul”, si a ajuns pedepsit si descalificat, desi i s-a acordat amnistia.

Cativa ani mai tarziu, Ansuategi Roca a suferit si furia lui Jesus Gil. Si Andujar Oliver. “Arata ca un baietel de cinci ani cu un revolver in maini. Nu stiu daca era pregatit mental sa arbitreze acel meci”, i-a dedicat el dupa o victorie cu 5-3 pe Camp Nou. A fost deschis un alt dosar si a fost descalificat din nou, desi a fost abandonat implicit. Andujar a spus ca a refuzat sa mai arbitreze meciurile Atleti, asa cum facusera si Martin Navarrete, Lopez Nieto si Garcia de Loza in ultimii ani.

Dar Jesus Gil a fost clar unde ar trebui sa indrepte in atacurile sale: „Totul vine din frauda alegerilor pentru presedintia Federatiei, unde s-a cumparat voturi. Villar a promis ca va fi bun cu arbitrii si de aceea l-au votat . Organizatia este frauduloasa, ma dezgusta, si nu mai suport pentru ca joc multi bani”.

Cazul Vautrot

Iar daca conflictele au aparut foarte frecvent in Spania, in Europa a venit cel mai controversat caz, cel al lui Michel Vautrot. O ciocnire frontala din care presedintele a fost descalificat si ar fi putut fi mai rau, caci se temea o pedeapsa pentru Atletico. Faptele se intorc la UEFA 89-90, primul tur. Atleti a invins-o pe Fiorentina cu 1-0 in prima mansa si in mansa secunda, meciul condus de Vautrot, din nou 1-0. Rosialbii au cazut la penalty-uri, iar Goikoetxea a fost eliminat in repriza secunda. Si Gil a explodat.

In primele declaratii s-a limitat sa-l numeasca „de casa” si ca deja mirosea un arbitraj prost. Dar la Tablero Deportivo de la Radio Nacional, acesta a izbucnit: „Nu m-a surprins deloc arbitrajul. Nu este vorba ca ar fi o faracanoasa, este un ticalos . Stiu foarte bine ca, dupa ce am fost eliminati , italienii au cautat un baiat blond cu ochi albastri pentru acel arbitru.”

UEFA i-a cerut imediat explicatii si l-a pus in noiembrie sa depuna marturie la Zurich in fata Comisiei de control si disciplina. Nu am venit in Elvetia ca prizonier sau sa fiu judecat, ci sa denunt in fata UEFA, cu rapoarte complete, manipularea fotbalului, pregatirile pentru anumite meciuri din competitii”, a spus Gil la intrare. A fost pedepsit cu doi ani de descalificare.