Cea de-a 80-a editie a premiilor Academiei Americane de Film, a avut loc ieri seara, la Kodak Theatre, din Los Angeles.

Castigatorul serii a fost declarat filmul fratilor Joel si Ethan Coen, “No country for old men” (Nu exista tara pentru batrani).

Filmul a primit nici mai mult, nici mai putin de trei premii Oscar: pentru “Cel mai bun actor in rol secundar” – Javier Bardem, “Cel mai bun regizor” – Ethan Coen si Joel Coen si “Cel mai bun scenariu adaptat” – Ethan si Joel Coen.

Filmul se bazeaza pe romanul cu acelasi nume al scriitorului american Cormac McCarthy, ce a fost distins cu premiul Pulitzer.Actiunea se petrece in anii ’80 si are in prim-plan relatia dintre personajele Llewellyn Moss, Anton Chigurc si Tom Bell – un traficant de droguri ce fuge cu o geanta cu bani, un ucigas platit care este pe urmele lui Moss si un serif, care se pare ca este singura scapare a lui Moss.

Cele trei statuete Oscar se adauga la palmaresul fratilor Coen, care au obtinut numeroase premii de-a lungul anilor:  in 2001, Joel Coen primeste premiul cel mai bun regizor pentru filmul “Confesiunea unui anonim”; in 1991 obtine premiul Palme D’Or pentru cea mai buna regie a filmului “Barton Fink”; in 1996 primeste premiul BAFTA pentru regia filmului “Fargo” si premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, scris in colaborare cu fratele sau, Ethan Coen.

O surpriza a prezentat-o filmul “Die Falscher” (Falsificatorii de bani) care a castigat la categoria “Cel mai bun film strain”. Drama se petrece in anul 1936 si ne aduce in prim-plan povestea unui evreu care este un falsificator de succes. Acesta este prins de politie si inchis intr-un lagar de munca, unde incepe o adevarata lupta de supravietuire.

Alti castigatori ai premiilor Oscar sunt:

Cel mai bun actor in rol principal – Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood)

Cea mai buna actrita in rol principal – Marion Cotillard (La vie en Rose)

Cea mai buna actrita in rol secundar – Tilda Swinton  (Michael Clayton)

Cel mai bun documentar – Taxi to the Dark Side

Cel mai bun scenariu original – Juno

Cel mai bun montaj – Christopher Rouse (The Bourne Ultimatum)

Cea mai buna imagine – Robert Elswit (There Will Be Blood)

Cele mai bune costume –  Alexandra Byrne (Elizabeth: The Golden Age)

Cel mai bun film de animatie – Ratatouille.