Orice pas important în lumea afacerilor trebuie să se bazeze pe informație. Cel mai rapid și eficient mod de a afla mai multe informații în cazul unui parteneriat sau a unei achiziții este reprezentat de investigația economică. Și totuși, ce înseamnă asta? În cele ce urmează îți vom explica de ce este atât de importantă o investigație economică, dar și ce beneficii poți dobândi de pe urma ei. Dacă vrei să lucrezi cu profesioniști, alege serviciile de investigație economică Interdiligence!

Ce sunt investigațiile economice? 

Despre investigații economice auzim în general în contextul investițiilor, fuziunilor și achizițiilor de afaceri sau diverse contracte între companii. Conform specialiștilor în domeniu, aceste investigații reprezintă mai degrabă un audit complet efectuat pentru a ne da seama dacă merită să investim într-un anumit bun, domeniu sau afacere. 

Obiectul investigației îl face descoperirea valorii reale a respectivului bun și corelarea cu informațiile pe care le dețineam în prealabil. Acest tip de investigații sunt în general făcute la cererea investitorilor sau a companiilor care iau în considerare fuziuni și/sau achiziții. 

Pași necesari de parcurs într-o investigație economică 

Pentru a ne asigura că o investigație economică va avea succes, există anumiți pași pe care trebuie să îi respectăm. Iată care sunt aceștia: 

 • Analiza scopului proiectului;
 • Pre analiză financiară;
 • Verificarea tuturor documentelor;
 • Analiza completă a planurilor de afaceri;
 • Analiza de risc în afaceri;
 • Crearea unei oferte finale și monitorizarea continuă;

În general, atunci când se încheie un contract, se pot menționa diverse condiții legale care să prevadă durata investigației, bunurile care vor fi investigate și data la care această investigație se va termina. În general vor fi analizate rapoartele financiare, bunurile, datoriile, operațiunile și practicile în afaceri. 

Mai ales în cazul fuziunilor și achizițiilor, perioada de investigare economică este lungă, iar procedura este deosebit de complexă. 

De ce sunt necesare investigațiile economice? 

Principala cauză a afacerilor care dau faliment sau a fuziunilor și achizițiilor care nu au succes este lipsa unei investigații duse la bun sfârșit în mod corect. Așadar, un astfel de proces este deosebit de important pentru a preveni riscurile în afaceri, pentru a realiza valoare reală a investițiilor și a altor tranzacții. 

Este foarte probabil ca anumite proiecte de afaceri să se încheie în momentul în care cumpărătorul/investitorul/cel care inițiază contractul descoperă că realitatea nu este identică cu ceea ce apare în rapoartele companiei de care este interesat. 

Tehnici de investigație economică 

Mai ales când vine vorba de afaceri, înainte de a încheia orice fel de tranzacție este recomandat să analizezi toate riscurile și costurile asociate. Anumite metode incluse în investigațiile economice sunt: 

 • Investigarea reputației vânzătorului și a evaluărilor oferite de către clienți;
 • Evaluarea prețului prin comparație cu competiția;
 • Includerea asigurărilor sau garanțiilor la fiecare tranzacție;
 • Cercetarea impactului asupra mediului în cazul oricărei tranzacții. 

În ceea ce privește partea financiară a oricărei afaceri, va fi recomandat să colectezi documente care să te ajute să-ți faci o idee mai clară despre:

 • Venitul, profitul și trendurile din compania respectivă;
 • Datoriile pe termen lung, mediu și scurt;
 • Rapoartele financiare;

Nu ezita să contactezi specialiștii din domeniu în cazul în care ai mai multe întrebări fără răspuns.