Cuvantul „recesiune”, care se refera in general la scaderea unui ciclu economic, suna urat. Evident, o economie in scadere este dureroasa pentru multi oameni, chiar daca aceasta este o parte naturala a ciclului de afaceri.

Dar, desi este probabil sa vedeti mult termenul „recesiune” in urmatoarele saptamani si luni, definitia exacta nu este atat de simpla. Din punct de vedere tehnic, este posibil ca, in ciuda somajului extrem de scazut si a altor indicatori economici puternici, SUA se afla intr-o recesiune chiar acum si nimeni nu si-a dat seama inca.

Este dificil sa prezici daca si cand va avea loc o recesiune, chiar daca norii de furtuna par intotdeauna atat de evidenti in retrospectiva.

Ce ar putea provoca o recesiune acum?

Inflatia, sau cresterea costurilor, este la cel mai inalt punct din ultimii 40 de ani, reducand ceea ce oamenii pot cumpara.

Ceea ce este probabil sa provoace o recesiune este planul Rezervei Federale de a combate inflatia prin cresterea ratelor dobanzilor.

Presedintele Fed, Jerome Powell, a sustinut ca, odata cu cresterea tintita a ratei dobanzii, factorii de decizie pot proiecta o „aterizare soft” — tinand inflatia sub control fara a declansa o recesiune.

Daca va exista o recesiune, cine ar fi de vina?

Daca apare o recesiune, unii oameni vor invinovati Rezerva Federala pentru ca nu actioneaza mai devreme pentru a o controla.

Pandemia ar putea fi invinuita in mod legitim pentru rasucirea lanturilor de aprovizionare si razboiul Rusiei impotriva Ucrainei pentru afectarea costurilor energiei si alimentelor.

O persoana care va primi multa vina, pe buna dreptate sau gresit, este presedintele Joe Biden, care ar trebui sa apere economia proasta sub supravegherea sa.

Ce este mai exact o recesiune?

Am fost invatat ca o recesiune este pur si simplu o perioada marcata de doua trimestre consecutive de crestere negativa a Produsului Intern Brut (PIB). Se dovedeste a fi prea simplu si nu tocmai exact.

Prin aceasta definitie, pandemia de Covid-19, care a rasturnat economia globala si a pus viata tuturor in asteptare la inceputul lui 2020, abia a provocat o recesiune.

Se dovedeste ca doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului este doar un indicator subliniat de Julius Shiskin, care a fost seful Biroului de Statistica a Muncii in anii 1970 si a incercat sa descopere cum sa identifice o recesiune in momentul in care aceasta avea loc. In The New York Times in 1974, Shiskin a remarcat acesti factori:

  • Durata: Angajarea non-agricola scade timp de cel putin noua luni?
  • Profunzime: Produsul national brut scade cu cel putin 1,5% timp de cel putin doua trimestre? Si exista o crestere a ratei somajului de peste 2 puncte si la un nivel mai mare de 6%?
  • Difuzie: Cea mai mare parte a economiei, mai mult de 75% din toate industriile, simte presiunea asupra angajarii timp de sase luni sau mai mult?

Cine decide oficial daca exista o recesiune?

Vor fi multi oameni care vorbesc despre o recesiune daca economia SUA se va schimba.

Dar arbitrul de necontestat este o organizatie privata nonprofit fondata de industriasi in 1920, Biroul National de Cercetare Economica, care are un comitet de economisti eminenti.

Ei se intalnesc in mod regulat pentru a analiza o multime de date economice si pentru a decide daca ciclul economic actual a atins un varf economic (punctul maxim) sau un minim (punctul scazut). Recesiunile sunt perioadele dintre varfuri si minime.

Cand se decide daca suntem in recesiune?

Desi este exact si un bun etalon academic, Biroul National de Cercetare Economica nu priveste in viitor. Comitetul nu prognozeaza recesiuni; doar marcati-le.

De exemplu, biroul nu a declarat oficial ca recesiunea indusa de pandemia COVID-19 a inceput in februarie 2020 pana in iunie 2020, la doua luni dupa ce sa incheiat din punct de vedere tehnic.

La ce anume se uita pentru a decide daca exista o recesiune?

NBER nu spune exact. Iata ce spune site-ul lor:

Nu exista o regula stricta si rapida cu privire la masurile care contribuie la proces sau la modul in care acestea sunt ponderate in deciziile noastre.

Organizatia monitorizeaza o varietate de date economice federale (aceleasi anchete privind ocuparea fortei de munca si rapoarte privind cheltuielile consumatorilor pe care le vad toti ceilalti) si definitia sa generala a unei recesiuni este urmatoarea:

O scadere semnificativa a activitatii economice care se raspandeste in intreaga economie si dureaza mai mult de cateva luni. Opinia comitetului este ca, desi fiecare dintre cele trei criterii (adancime, raspandire si durata) trebuie indeplinite individual intr-o anumita masura, conditiile extreme relevate de un criteriu pot compensa partial indicatiile mai slabe ale altuia.

Cat dureaza de obicei recesiunile?

Recesiunile sunt de obicei mai scurte decat expansiunile. Au trecut peste 10 ani consecutivi de crestere inainte de pandemia covid-19.

Au existat sase ani de crestere inainte de a lovi Marea Recesiune in 2007. Marea Recesiune a durat 18 luni, potrivit NBER.

Expansiunile medii dintre al Doilea Razboi Mondial si pandemia de Covid-19 au durat aproximativ 65 de luni, iar recesiunile medii au durat aproximativ 11 luni, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului.

Intre timp, Marea Depresiune a inceput cu o recesiune de 43 de luni care a durat din august 1929 pana in martie 1933.

Care este cel mai rau scenariu in acest moment?

Fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers, care a prezis cu exactitate cresterea inflatiei atunci cand Fed era sceptic, spune acum ca „stagflatia” este o posibilitate reala.

Ce este stagflatia? Imaginati-va cresterea preturilor din cauza inflatiei combinata cu o economie stagnata. Cel mai rau din ambele lumi.

„Traiectoria actuala a politicii Fed este probabil sa duca la stagflatie, somajul si inflatia fiind in medie de peste 5% in anii urmatori si, in cele din urma, o recesiune majora”, a scris Summers in The Washington Post in martie.