Cartile de poezie au o modalitate excelenta de a ajunge in sufletele noastre intr-un mod profund relatabil. Citirea acestor carti ne poate ajuta nu numai sa ne depasim propriile emotii, ci si sa invatam despre alti oameni si culturi. De la vechi la nou, consultati lista noastra de 10 carti de poezie pe care trebuie sa le adaugati la colectia dvs.!

1.  Film pentru ea –  Orion Carloto

Orion Carloto este o femeie de 26 de ani care a inceput ca influencer. De la Instagram la YouTube, Carloto facea poze artistice si filmeaza pentru ca lumea sa le vada. In 2020, Carloto a publicat a doua sa carte de poezie si proza, Film For HerFilm For Her  ne poarta prin instantanee ale lumii lui Carloto, creand un catalog al vietii lui Carloto cu familia, relatiile si cresterea. Toate fotografiile din carti sunt facute chiar de Carloto, creand o carte profund personala care va va trage cu siguranta sforile inimii.

2.  I Am The Rage –  Martina McGowan

Scrisa de dr. Martina McGowan,  I Am The Rage  este o carte plina cu 30 de versuri gratuite care prezinta subiecte precum nedreptatea rasiala, brutalitatea politiei si trauma generationala. McGowan face apel la egalitate si dreptate, impachetand pumnii cu ganduri nefiltrate pe care toata lumea ar trebui sa le auda. De-a lungul cartii, McGowan discuta despre viata ei ca femeie de culoare care traieste in America, oferindu-ne experienta ei directa. Nu numai asta, dar McGowan pune direct cititorul in aceasta pozitie, facand din aceasta carte o opera de arta unica, emotionanta si bruta.

3.  Apa pe care nu o voi atinge –  Kayleb Rae Candrilli

Water I Won’t Touch  este un autoportret al experientei trans, scris de Kayleb Rae Candrilli. Cartea este o oda pentru a invata cum sa te iubesti pe tine insuti, dar in afara de asta,  Water I Won’t Touch  se scufunda in probleme precum dependenta si cresterea intr-o casa sparta. Candrilli foloseste imaginile Pamantului pentru a evoca ruperea emotionala care vine cu luptele personale. In cele din urma, Candrilli asteapta cu nerabdare un viitor optimist, umpland cititorul cu dor si relatabilitate.

4.  Leaves Of Grass –  Walt Whitman

Considerat pe scara larga unul dintre cei mai mari poeti care au trait vreodata,  Leaves Of Grass  este capodopera lui Walt Whitman. Cartea a fost publicata in 1855, iar influenta ei ramane inca in lumea moderna. Whitman acopera aproape orice subiect pe care ti-l poti imagina – de la dragoste, moarte si religie pana la individualitate si istoria americana. Whitman creeaza un portret al vietii in America si celebreaza ideea de nemurire si modul in care oamenii nu inceteaza niciodata sa existe cu adevarat atunci cand trec. Cu cuvinte puternice, Whitman provoaca un sentiment de perspectiva si intelegere care aduce cititorul in fiecare poezie.

5.  Si inca ma ridic –  Maya Angelou

Si Still I Rise  este o colectie de poezie a lui Maya Angelou, care ne ofera teme despre relatii, vise sparte si viata din sud. Maya Angelou se scufunda in viata ei de femeie de culoare si in modul in care asteptarile societatii difera de dorinta. Angelou da putere femeii cu versuri puternice, ritmice despre corp si invatand sa se iubeasca pe sine. Uneori intunecata si plina de duh, dar si sarbatoritoare si usoara, Maya Angelou surprinde perfect ce inseamna sa fii in viata.

6.  Numirea unui lup un lup –  Kaveh Akbar

Daca ati trecut vreodata prin luptele legate de dependenta sau pur si simplu doriti sa auziti despre aceasta perspectiva,  Calling A Wolf A Wolf  este o colectie incredibila de poezie care detaliaza incercarile si erorile de a face treaba. Kaveh Akbar surprinde perfect modul in care cadem in dependenta, cum ne afecteaza viata si suisurile si coborasurile incercarii de a deveni treji si de a ramane treji. Aceasta carte este o oda puternica si emotionanta a luptei prin demonii nostri si a iesirii mai puternice pe cealalta parte.

7.  Vulpea salbatica a Yemenului –  Threa Almontaser

Threa Almontaser este o femeie musulmana din New York. Vulpea salbatica a Yemenului  este o carte de poezie care transmite dragoste si caldura oamenilor din Yemen in timp ce discuta despre viata lui Almontaser care a crescut ca musulman in oras dupa 11 septembrie. Pe parcursul cartii, poezia lui Almontaser evoca perspectiva de a te simti ca un strain si de a invata sa te incadrezi in identitatea ta. Poate unul dintre cele mai interesante aspecte ale  Vulpei salbatice din Yemen  este schimbarea limbii lui Almontaser intre engleza si araba. Almontaser nu traduce cuvintele arabe, asa ca, in calitate de cititor, trebuie sa le cauti singur – punandu-te efectiv in perspectiva strainului.

8.  Lighthead –  Terrance Hayes

Lighthead  de Terrance Hayes este o carte unica de poezii de vis separate in instantanee. Hayes pune mare accent pe sunetele cuvintelor in sine, facand aceasta carte o lectura unica si intriganta. In  Lighthead , Hayes se scufunda in familie, relatii si rasa. Stilul poetic al acestei carti variaza de la versuri la sonet, schimbandu-se constant si mentinand cititorul investit.

9.  Pregatirea –  Alan Gillis

The Readiness  de Alan Gillis preia perspectiva vietii in epoca moderna. Gillis abordeaza paradoxurile umanitatii si conexiunii, creand o perspectiva profunda in viata contemporana. Gillis adopta un stil de scriere care este in egala masura sarcastic si spiritual, facand din aceasta carte o lectura fermecatoare care te va umple de intrigi. Gillis ne duce intr-o adancime interesanta in societate insasi, precum si in Pamantul care se prabuseste din jurul nostru si in modul in care ne incadram in el.

10.  Ariel  – Sylvia Plath

Adinc intunecata si devastatoare, Ariel  a lui Sylvia Plath  a fost publicata in 1965 de sotul ei Ted Hughes, la doar doi ani dupa sinuciderea ei. Plath evoca imaginile unei femei blocate in apele noroioase ale depresiei sale, luptandu-se in fiecare zi si contempland in cele din urma moartea. Plath ajunge in suflet cu o poezie de ultima ora care atinge inimile cititorilor. In plus, Plath este cunoscuta pentru ca este inaintea timpului ei, deoarece multe dintre poeziile ei ating ideea de „femeie” si se razvratesc impotriva asteptarilor traditionale ale unei femei in perioada ei de timp.