Feriti-va de alimentele procesate.” Oricine este interesat de sanatatea lor, a ascultat acest sfat ocazional. Expertii recomanda – cu cat mancam mai multe produse proaspete, cu atat mai bine. Acum, ce este un aliment procesat? Sunt toate daunatoare? Ce putem sa includem (sau ar trebui) in dieta noastra?

Ce este un aliment procesat? Inainte de aceasta intrebare, multi oameni se vor gandi la prajituri, gustari, bauturi racoritoare … Dar se pare ca majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt procesate. Toti procesam alimentele atunci cand pregatim mancarea si aproape toate alimentele trec printr-un anumit tip de proces inainte de a fi consumate.

Care sunt alimentele procesate si ultra-procesate?

Definitia prelucrarii produselor alimentare este: “toate operatiunile prin care alimentele crude devin adecvate pentru consum, preparare sau depozitare”. Prelucrarea poate fi foarte simpla sau foarte complexa, dupa cum vom vedea mai tarziu, si complexitatea este cea de care trebuie sa tinem cont atunci cand evaluam un produs alimentar procesat. Intra pe  punctulpei.com  pentru alte articole care te-ar putea interesa.

In functie de gradul de manipulare, vom stabili diferite tipuri de alimente procesate:

Alimente prelucrate minim: acestea sunt preparate alimentare pentru a facilita consumul lor. Acesta este cazul, de exemplu, fructelor uscate fara coaja (nuci, migdale, alune …) si legume sau legume gata pentru consum sau preparate (spalate si taiate in salata), fara un fel de ingrediente adaugate.

Alimentele supuse unui anumit tip de tratament: sunt acele alimente care au fost afectate de un proces tehnologic. Acesta ar fi cazul alimentelor congelate sau gatite, cum ar fi conservele (ton sau alt peste), legumele congelate etc.

Alimente cu ingrediente adaugate: in acest caz vom vorbi despre alimente care includ anumite aditivi care le modifica sau imbunatatesc proprietatile pentru a le imbunatati aroma sau aspectul. Acesta este cazul indulcitorilor, colorantilor si conservantilor, foarte usor de gasit, de exemplu, in sosurile preparate.

Alimente foarte procesate: alimentele care sunt adecvate consumului imediat si care trebuie supuse unui nivel ridicat de prelucrare. De exemplu, prajituri, dulciuri, chips-uri de cartofi, cereale, carnati etc.

Alimente ultra procesate: acesta este cazul alimentelor si a altor feluri de mancare gata a fi introduse in cuptorul cu microunde, ca si in cazul pizzelor congelate.