Cum pentru spatiul nu e niciodata suficient, poti sa te inspiri si sa te folosesti de experienta altora in materie de amenajari interioare.

Camera in care locuiesc doi sau trei copii pare neincapatoare in raport cu tumultul de energie si nevoile lor. Oaza celor mai mici membri ai familiei poate avea mai mult spatiu daca, spre exemplu, paturile sunt suprapuse. In imagine, s-a ales varianta cu un pat dublu mic jos si unul singur, sus. Sigur ca vor fi harjoneli si asa, in legatura cu cine doarme sus si cine jos. Depozitarea hainutelor, jucariilor, maruntisurilor de tot felul este preluata de sertarele mari sau mici, in care se poate tine ordine usor. Pentru o camera mai aerisita, se prefera ca inaltimea pieselor de mobilier sa fie medie, cel mult de statura unui om. In plus, daca unul dintre copii se cocoata pe vreuna, nu cade prea de sus. Daca acelasi spatiu de locuit este ocupat de copii cu varste diferite – de exemplu, unul e la scoala, iar ceilalti inca la gradinita -, mobilierul trebuie sa fie multifunctional. Pentru scolar, un mic birou pe care sa-si poata face temele, pe cat posibil asezat intr-un colt mai ferit de spatiul de joaca al celorlalti este obligatoriu. Prichindeii au nevoie de un loc in care pot evolua ca pe scena, ceva mai sus. In camera din imagine, scena se poate face pe patul de jos, care e mai lat. S-au preferat, pentru pat, cele doua laterale placate cu sipci, din doua motive: pentru ca asigura o mai buna rezistenta si stabilitate structurii si asigura, prin alternarea spatiilor pline cu cele goale, urcarea la nivelul superior fara sa fie nevoie de o scara suplimentara. Servanta are incorporat, in partea rezervata oglinzii, un panou pe care se pot face desene cu markerul, astfel putand salva peretii de mazgalelile celor mici.

Pentru doi copii mai mari

Spatiul de depozitare este mai generos si se poate merge cu inaltimea pieselor de mobilier pana aproape de tavan. Biroul mai mare este conceput anume pentru doi. Cum jucariile au disparut, au lasat loc pentru carti, caiete, computer si aparate audio dupa care se dau in vant adolescentii. Paturile suprapuse au o structura metalica rezistenta. Suprapunerea se face doar pe timpul zilei pentru ca ocupantul de la parter isi trage noaptea patul mobil in spatiul pe care il doreste, acesta fiind sustinut de rotite, si liber de structura in care e incorporat. Lampa de la etaj, mobila si ea, asigura intr-un mod foarte ingenios iluminatul local. Atunci cand e nevoie de lumina la birou se poate trage in jos, iar cand ocupantul de sus vrea sa citeasca, isi poate trage lampa catre el.

Camera pentru trei

Tot in sprijinul celor care au putin spatiu, iata o posibila solutie. O latura a camerei roz, rezervata fetitelor, si un alt colt albastru, pentru baiat. Corpul din dreapta are pat sus, dulap cu oglinda pe partea stanga si scarita pe dreapta. Biroul este incorporat in mijlocul ansamblului si are un raft ingust pentru carti, iar scaunul simplu poate fi pus sub birou dupa utilizare. Sub patul baiatului se afla un sertar incapator, sustinut de rotite pentru a fi manevrat usor. Sifonierul mare, inalt pana aproape de tavan, este suficient pentru toti ocupantii camerei.