AtelierMix.ro, art-shop online, a lansat proiectul Galeria Mobila, prin care ofera tinerilor artiti plastici posibilitatea de a expune in sapte hoteluri din Bucureti, ca alternativa la spaiile convenionale. Proiectul vizeaza atragerea unui tip de public nou, care acceseaza mai putin spatiile traditionale de expozitii si isi propune vanzarea a peste 50 opere de arta contemporana in perioada iunie – iulie 2012.

“Prin Galeria Mobila ne propunem sa aducem arta i mai ales artitii mai aproape de public, dar in principal de potenialii investitori. Practic, oferim acces la 7 noi galerii de arta, deschise non-stop, poziionate in zone cu trafic ridicat si public tinta. Talentul artitilor romani este recunoscut la nivel internaional, conform feedback-ului pe care l-am obtinut in expozitiile recente la care am luat parte, iar noile spatii de expozitie vor demonstra potentialul acestora.” declara Floriana Ionescu, fondator AtelierMix.ro.

AtelierMix.ro ii propune sa creasca numarul spaiilor de acest tip in care expune, date fiind vizibilitatea sporita, precum i accesul la poteniali clieni, oferite de acest tip de promovare. Capacitatea de cazare la hoteluri de trei, patru sau cinci stele din Bucureti este de peste 12.000 de locuri iar, in 2010, peste 2 milioane de turiti au vizitat Bucuretiul, reprezentand o piaa importanta, pe care tinerii artiti nu aveau inca posibilitatea de a o explora.

Turitii straini, precum i cei romani, care viziteaza Bucuretiul, vor avea ocazia de a vedea in hotelurile incluse in proiect operele artistilor din portofoliul AtelierMix.ro, ce pot fi achiziionate cu preuri intre 100 i 1.500 de euro, astfel:

• Novotel Bucharest City Center – 11 iunie – 11 iulie – Ioan Mircea Pop – expozitie de grafica;

• Ramada Bucharest Parc – 14 iunie – 30 iulie – Ovidiu Kloska – expozitie de pictura;

• Golden Tulip Victoria Bucharest Hotel 14 iunie – 30 iulie – Dorotheea Hirjoi – expozitie de pictura;

• Sarroglia Hotel Bucuresti 14 iunie – 30 iulie – Claudiu Ciobanu – expozitie de pictura;

• Howard Johnson Grand Plaza Bucharest – 14 iunie – 30 iulie – Irina Neacsu – expozitie de pictura.

Tendinte pe piata autohtona de arta

Piaa romaneasca de arta graviteaza in jurul valorii de circa 20 milioane de euro, din care, lucrarile de arta contemporana din anii 2000 ocupa un segment inca mic, dar in cretere, sustin cei de la AtelierMix.ro.

Potrivit AtelierMix.ro, pe piata de arta contemporana din Romania se manifesta o serie de tendinte cum ar fi variatiile de pre mult mai mari pentru tinerii artiti fata de cei consacrai. In cazul artitilor din portofoliul AtelierMix.ro, de exemplu, valoarea operelor vandute se situeaza intre 450 i 1.500 de euro, iar in 2012 ar putea crete semnificativ inclusiv prin promovarea in cadrul unor astfel de expoziii cu vanzare.

O alta tendinta ar fi diversificarea canalelor de vanzare. In acest context, AtelierMix.ro estimeaza ca in 2012 va vinde 300 de tablouri, dintre care 30% prin intermediul site-ului, 60% prin intermediul expoziiilor din spaii neconvenionale i 10% prin intermediul intalnirilor directe cu investitori.

Nu in ultimul rand, o tendinta inregistrata pe piata autohtona de arta este reprezentata de existenta clientilor interesati de arta contemporana pentru valoarea sa investitionala. Profilul cumparatorului de arta contemporana, in Romania, ne releva in 90% din cazuri colecionari, pentru care arta face parte din stilul de viaa, in timp ce in doar in 10% din cazuri vorbim despre investitori, interesai de profit, pentru care arta contemporana face parte din mix-ul de investiii.