Jucatorul de tenis murcian Carlos Alcaraz a devenit un colectionar de recorduri timpurii. Ultimul a fost stabilit saptamana aceasta prin aparitia pentru prima data in ‘top 500’ din lume – este pe locul 492 – la 16 ani si 4 luni, depasind astfel recordurile lui Novak Djokovic, Roger Federer sau Juan Martin del Potro.

Depasirea limitelor a devenit deja un obicei pentru Alcaraz. La 12 ani, a fost unul dintre putinii jucatori de tenis din lume care a participat in primul an la Tarbes, considerata Cupa Mondiala la acea categorie. Un an mai tarziu a repetat, dar inainte de a-si incheia sederea la acea categorie concura deja cu cadetii, unde era deja subcampion in Spania in copilarie si campion in primul an.

A debutat in turnee de pe circuitul profesionist ATP la varsta de 14 ani, dupa ce a castigat Masters-ul de la Londra si a castigat Winter Cup, Campionatele Europene in sala pentru natiuni, printre alte succese cu echipa Spaniei. Pe terenurile Clubului de Tenis Murcia, intr-un turneu de categoria Viitor desfasurat in februarie 2018, a adaugat primele puncte ATP la varsta de 14 ani si 9 luni si a doborat nota detinuta de Rafa Nadal, care in 2001, la varsta de din 15, facut la fel la Sevilla. In acel Viitor, Alcaraz a ajuns in sferturi de finala.

Anul acesta a adaugat inca un numar bun de recorduri de precocitate. In luna aprilie, la Villena Challenger, care s-a jucat pe partiile Academiei Equelite, in regia lui Juan Carlos Ferrero, antrenorul sau timp de un an, a devenit primul jucator nascut in 2003 care a castigat un meci de Challenger. In plus, a fost al doilea spaniol sub 16 ani capabil sa invinga un „top 200”. Murcianul a facut-o cu 15 ani, 11 luni si 5 zile; Nadal, cu 15 ani, 10 luni si 26 de zile. In orasul Alicante, au ajuns in turul doi si doua saptamani mai tarziu, la Clubul de Tenis Murcia, au stabilit o noua etapa: depasirea a doua runde si caderea in a treia. Dar inregistrarile nu s-au incheiat aici. Elevul lui Juan Carlos Ferrero, Kiko Navarro si Alex Sanchez, care este sustinut de compania Postres Reina, a realizat in iulie, La 16 ani si 2 luni, un alt record depasit doar de Rafa Nadal: castigarea unui turneu ITF 25.000. Majorcanul a reusit-o fiind cu o luna mai tanar decat murcianul. Succesul lui Alcaraz a venit dupa ce a cunoscut singurul sau rezultat prost al anului, infrangere in primul tur la Roland Garros Junior, desi pe o alta suprafata, pe iarba, unde si el a muncit din greu in ultimele luni, a fost sfert de finala la Wimbledon.

Pe margine, Alcaraz a fost cel mai tanar jucator in ultima perioada care a castigat un ‘top 200’ din lume si era pe cale sa termine numarul 120, italianul Salvatore Caruso, saptamana trecuta in Challenger-ul din Sevilla, unde a ajuns pana in sferturi de finala si a cazut in trei seturi impotriva jucatorului de tenis experimentat intr-o ciocnire care s-a incheiat la doua dimineata. In turneul andaluz i-a invins si pe germanul Yannick Hanfmann (184) si pe Pedro Martinez Portero (149).

Dupa punctele adaugate la Real Club de Tenis Betis, Alcaraz se afla deja in top 500 din lume, mai exact la 492 dupa ce a urcat 74 de pozitii in aceasta saptamana. In prezent are 60 de puncte. Rafa Nadal a ajuns in acelasi clasament la 16 ani si 1 luna, desi Richard Gasquet era si mai tanar (15 ani si 10 luni), dar altii precum Novak Djokovic (17 ani), Roger Federer (17 ani si 2 luni), Juan Martin del Potro (16 ani si 6 luni), Lleyton Hewitt (16 ani si 9 luni) si Alexander Zverez (17 ani si 3 luni) l-au imbatranit mai mult decat Alcaraz, potrivit informatiilor de pe site-ul puntodebreak.com .

Urmatoarea provocare a lui Carlos Alcaraz este in Barcelona Challenger care va avea loc din 30 septembrie la Academia Sanchez Casal. Saptamana aceasta si urmatoarea vor fi pentru antrenamente, desi duminica, 22, va participa la Villena intr-un meci impotriva lui David Ferrer. Murcianul se va confrunta cu Carlos Gimeno, un valencian de 18 ani care a fost vicecampion la Wimbledon Junior anul acesta.

Pentru a inchide sezonul 2019, murcianul va juca in octombrie cel putin alte doua turnee care nu au fost inca decise, dar vor fi la categoria ATP 250 sau Challenger. Vacantele vor sosi timp de doua saptamani in noiembrie pentru a reveni imediat la antrenamentele pentru 2022 unde va avea inca o data mari provocari la orizont.