Ce inseamna realizarea de advertoriale SEO? Este includerea advertorialelor in campaniile de optimizare SEO a site-urilor o varianta eficienta de crestere?

Advertorialul este o imbinare dintre continut editorial si publicitate. Si, atunci cand advertorialul este publicat pe un site sau un blog, vorbim despre advertoriale SEO.

Promovarea unui site sau a unui business in mediul online poate cuprinde, pe langa continutul editorial si strategiile off-site de comunicare, de pe retelele de socializare, si crearea advertorialelor. Daca vorbim despre advertoriale SEO vorbim despre a investi in a face reclama pe alte bloguri ori site-uri cu trafic mare. Scopul unui advertorial SEO este, pana la urma, dezvoltarea profilului de backlinks, trafic crescut, autoritate recunoscuta in mediul online si imbunatatirea rankingului in motoarele de cautare. Mai multe despre advertoriale si rolul lor, aflam de la Marius, specialistul in optimizare SEO Mogu

Ce inseamna promovarea cu advertoriale SEO?

Advertorialele pot fi create sa promoveze un brand sau sa obtina rezultate in campaniile SEO. Un advertorial creat pentru brand awareness este creat pentru popularizarea brandului. Un advertorial SEO cu link building presupune ca link-urile sa fie pe cuvinte-cheie, avand rezultate pe termen lung.

Am vorbit putin despre rolul advertorialelor SEO, insa, daca ne referim la definitia advertorialului, putem spune ca este o forma de publicitate ce se muleaza canalului unde este publicat. Mai putin intruzive decat reclamele standared sau spot-urile TV, bannerele online ori mesh-urile stradale, advertorialele raman totusi un risc in campania de promovare SEO. Este indicat sa se aleaga o agentie de optimizare SEO, altfel exista riscul penalizarilor Google.

In practica, campaniile de articole SEO pentru site promovate in regim advertorial sunt eficiente pentru numeroase tipuri de afaceri si nise, de la magazine online de cosmetice, articole vestimentare si pana la agentii matrimoniale sau cabinete de avocatura. Detaliul cel mai important se refera la creativitatea cu care sunt realizate advertorialele SEO, pana la urma.

Ce inseamna penalizarea Google si de ce este o problema ea cand vine vorba de advertoriale SEO?

Vinderea link-urilor (promovarea lor contra cost) pe site-uri sau bloguri de renume, traficate, pentru a creste ranking-ul site-ului ce se promoveaza poate duce la penalizarea Google. Nu este de dorit, intrucat o astfel de penalizare duce la reducerea vizibilitatii paginii si a site-ului in Google Toolbar si la pierderea increderii. Brandul poate sa scada in ranking si sa piarda trafic. Un tool interesant este cel oferit de Ahrefs.

Daca se fac campanii de advertoriale SEO pentru a transmite, prin link-urile folosite, autoritate catre site-ul beneficiar, vorbim despre o manipulare a motoarelor de cautare, fapt ce contravine politicii Google.

Ce valoare poate aduce folosirea unor articole publicitare SEO?

Advertorialul aduce valoare audientei, cititorilor sau clientilor. Un advertorial bine facut, anunta audienta despre scopul sau publicitar si prezinta advantajele serviciilor marketate, precum si alte informatii ce pot fi folositoare userului.

Daca vorbim despre advertoriale SEO scopul este obtinerea de link-uri de calitate pentru site-ul participant la campania de optimizare. Sigur, vorbim despre cresterea brandului si despre cresterea traficului pe site, insa, pana la urma, vorbim despre imbunatatirea pozitiilor din SERP. Advertorialul este un exemplu extraordinar de optimizare SEO pentru cresterea afacerii, insa el trebuie sa respecte regulile Google. Altfel spus, atat motoarele de cautare cat si clientii trebuie sa isi dea seama de faptul ca urmeaza sa „consume” un material platit.

Advertorialele sunt o tactica DR (direct response) eficienta in generare de lead-uri, care poate creste vanzarile, care poate creste brandului si poate imbunatati ROI-ul. Si puterea unui advertorial, chiar daca este marcat corespunzator cu „publicitate” este faptul ca el vine cu informatie, cu structura, cu povestea unui content editorial, de exemplu. Tocmai acest fapt face un advertorial sa fie eficient si des consumat de catre useri.

Se pot construi advertoriale pentru orice fel de serviciu sau nisa?

Atat timp cat exista creativitate, da. Povestea este pana la urma importanta. Planul editorial din spatele unor advertoriale SEO este cel care capteaza userul. Partea buna este ca acest plan editorial sau strategia din spatele comunicarii, se face pe termen lung si nu in graba. Si, da, se poate promova orice fel de produs, serviciu sau cauza care are beneficii si calitati extinse.