La varsta de 3-6 ani sistemul vizual este in plina dezvoltare, o serie de abilitati fiind dobandite in acesti ani. Coordonarea complexa ochi-membre, integrarea informatiei vizuale si a functiilor motorii se dezvolta pe masura ce copilul invata noi activitati, precum mersul pe tricicleta, jocurile de echipa cu mingea, desenatul, scrisul.

Cele mai frecvente probleme oftalmologice la copii sunt viciile de refractie, ce apar in timpul procesului de crestere.

Hipermetropia este un viciu de refractie caracterizat prin dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape si se datoreaza unui ax ocular mai scurt sau unei puteri scazute de convergenta a sistemului dioptric. Astfel, imaginea se formeaza in spatele retinei, pentru aducerea ei pe retina fiind necesare lentile convergente (+). Este viciul de refractie cel mai frecvent intalnit in primii ani de viata, aproximativ 80% din nou-nascuti fiind hipermetropi. Astfel, prezenta unei hipermetropii mici la aceasta varsta este considerata fiziologica si nu necesita corectie optica decat in prezenta unei simptomatologii. Valori mai mari ale acestui viciu de refractie sunt frecvent insotite de aparitia unui strabism – devierea axului globului ocular, de obicei spre interior. Deviatia poate fi initial intermitenta, aparand doar cand copilul este obosit, pentru a deveni apoi permanenta, daca hipermetropia nu este corectata.

Devierea axului unui ochi face ca imaginile transmise de cei doi ochi sa nu se mai suprapuna la nivel cerebral, cu formarea unei imagini tridimensionale, in spatiu, ci la formarea a doua imagini, cea de o calitate mai slaba, provenita de la ochiul strabic fiind curand „suprimata” de scoarta cerebrala. Astfel, caile nervoase ce unesc ochiul deviat cu scoarta cerebrala nu se mai dezvolta, ochiul devenind nefunctional, situatie cunoscuta sub numele de ambliopie.

Corectia optica totala a hipermetropiei, desi absolut necesara in cazul asocierii strabismului, nu este usor de suportat. La copii sub 4 ani care nu suporta cel putin initial corectia optica totala a hipermetropiei, medicul poate indica instilatia de atropina 1%, in fiecare dimineata, timp de o luna. Unul din efectele picaturilor este vederea neclara, incetosata, fara ochelari. Imaginea isi recapata claritatea la utilizarea ochelarilor.

Miopia este viciul de refractie caracterizat prin dificultatea de a vedea clar obiectele situate in departare (peste 5m) si se datoreaza unui ax ocular mai scurt sau unei puteri crescute de convergenta a sistemului dioptric. Este rar intalnita la prescolar, prezenta ei la acesta varsta fiind, in general, asociata cu un prognostic slab si cu prezenta unor modificari patologice.

Imaginea este adusa la nivelul retinei cu ajutorul lentilelor divergente (-) si nu determina, in general, ambliopie.

In unele cazuri, medicul poate initia investigatii suplimentare, prezenta miopiei la aceasta varsta fiind uneori asociata unor anomalii congenitale.

Astigmatismul este viciul de refractie in care unui punct al obiectului privit ii pot corespunde mai multe puncte in imaginea formata la nivelul retinei, unele situate in fata retinei – astigmatism miopic, altele in spatele acesteia – astigmatism hipermetropic; din aceasta cauza, imaginea obiectului este neclara, incetosata. Se datoreaza suprafetei neregulate a corneei sau cristalinului. Astigmatismul face dificila perceperea detaliilor fine, la aceasta varsta astigmatismul fiind sursa importanta de ambliopie si necesitand corectie optica totala imediata. Se corecteaza cu ochelari sau cu lentile de contact.

Corectia optica a astigmatismului poate fi dificil de suportat, totusi, datorita plasticitatii cerebrale crescute la aceasta varsta in aproximativ 1 saptamana copilul se va obisnui si va accepta ochelarul.

Semnele si simptome ce pot atrage atentia asupra unei probleme oftalmologice la copilul prescolar sunt:

– deviatia axului ocular,

– aplecarea capului intr-o parte in momentul cand copilul priveste un obiect,

– aducerea obiectelor, cartii, caietului prea aproape de ochi, statul prea aproape de televizor,

– frecatul la ochi cand copilul nu este obosit,

– acoperirea ochilor sau strangerea din ochi la lumina puternica sau alte semne de fotofobie,

– lacrimare excesiva,

– inchiderea unui ochi pentru a citi sau privi la televizor,

– evitarea activitatilor de distanta – jocul cu mingea si preferarea celor de aproape – colorat, desenat sau invers,

– dureri de cap sau ochi obositi, senzatie de pleoape grele.

Aparitia oricareia dintre aceste situatii indica necesitatea programarii unui consult oftalmologic imediat.

Chiar in situatia cand copilul dumneavoastra nu prezinta nici unul dintre simptomele mentionate, in primii ani de viata sunt indicate minim doua consulturi oftalmologice – primul la varsta de 6 luni si al doilea la varsta de 3 ani. Un examen oftalmologic complet ofera posibilitatea descoperirii la timp si a tratarii oricarei afectiuni sau viciu de refractie ce pot fi cauza unei ambliopii. Amanarea prezentarii la oftalmolog considerand ca este prea devreme si efectuarea primului consult in primii ani de scoala, „dupa ce copilul invata sa citeasca, pentru a se descurca la panou” este o grava eroare, sansele de succes terapeutic scazand semnificativ dupa varsta de 8 ani.

Motivarea prescolarului pentru a purta ochelarii constituie un pas la fel de important ca si cel a diagnosticului. Unii copii isi doresc ochelari intrucat au colegi care poarta. In acest caz nu vor fi dificultati de intampinat in aceasta etapa, sarcina dificila revenind medicului in a stabili diagnosticul corect, unii dintre acesti copii simuland o vedere scazuta, in incercarea de a primi ochelarii pe care ii doresc.

Pentru a va asigura de complianta copilului dumneavoastra incercati sa:

* Stabiliti vizita la oftalmolog in prima parte a zilei, cand copilul este odihnit si cooperant sau, in a doua parte a zilei, dupa somnul de pranz; cand copilul dvs.. nu a mancat, se simte rau sau este obosit, e de preferat sa reprogramati vizit.

* Discutati cu opticianul posibilitatile de rame, alegand cateva variante pe care sa le prezentati apoi copilului.

* Nu alegeti niciodata lentilele din sticla in cazul copiilor, acestea fiind grele si friabile; o varianta ideala pentru copii o reprezinta lentilele din policarbonat, care sunt atat usoare, cat si rezistente, in plus asigurand si protectia 100% anti-UV.

* Implicati copilul in procesul de selectie al ramei, lasandu-l sa aleaga el, astfel va fi mult mai motivat sa poarte ochelarii; nimeni nu va purta ceva ce nu ii place, cu atat mai mult un copil!

* Explicati copilului beneficiile purtarii ochelarilor, alegand motivatia in functie de varsta si gradul lui de intelegere: „Daca porti ochelarii, desenele tale vor si mai frumoase!” Sau „Daca nu vei purta ochelarii acum, cand vei fi mare nu vei avea dreptul sa conduci masina / nu vei fi putea fi aviator / chirurg / pilot de curse, etc.” Daca aveti un exemplu in cercul dvs.. de cunostinte care a trecut prin aceasta experienta il puteti mentiona, incercand sa-i explicati copilului ca are sansa de a fi diagnosticat la timp.

* Asigurati-va impreuna cu opticianul ca rama este confortabila si se potriveste bine copilului dvs.; adoptati o atitudine pozitiva in tot ceea ce faceti, insistand pe beneficiile purtarii ochelarilor!