Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi o cameră video, trebuie să știi de la bun început ce vrei să faci cu ea, pentru a putea alege modelul cel mai potrivit nevoilor tale. În ultimii ani, camerele video au căpătat o serie de întrebuințări, iar producătorii și-au adaptat oferta, lansând noi modele adaptate fiecărui tip de activități.

Prin urmare, în orice magazin vei găsi diferite modele de camere video, iar noi îți vom face o prezentare a acestora, pentru a te ajuta să faci cea mai potrivită alegere.

Camere web

Acest model de cameră este folosit în mod special pentru comunicarea la distanță, devenind un accesoriu nelipsit din dotarea oricărui laptop sau smartphone. Dacă ai nevoie să folosești un astfel de dispozitiv de pe calculatorul de birou, trebuie să îți achiziționezi o cameră web separată, care se conectează foarte simplu prin USB. O poți folosi pentru a iniția apeluri video și a discuta cu prietenii sau rudele aflate la distanță, dar și ca dispozitiv de supraveghere a camerei copilului, pentru jocuri online sau sesiuni de live streaming.

Camera web a căpătat o importanță deosebită odată cu declanșarea pandemiei, când multe companii au început să pună mare accent pe telemuncă. Astfel, ședințele de la birou și întâlnirile cu partenerii de afaceri sau clienții s-au mutat în online, iar pentru a intra în legătură, toți participanții au nevoie, printre altele, și de o cameră web.

Camere compacte

Sunt camere video recomandate pentru amatori, fiind perfecte pentru a filma momente speciale din viața familiei sau alte evenimente care merită imortalizate. Camerele compacte au dimensiuni mici, pentru a fi ușor de utilizat, chiar și de către cineva care nu a mai filmat niciodată. Pentru că pretențiile utilizatorilor în ceea ce privește calitatea imaginii au devenit tot mai mari, camerele compacte au devenit și ele din ce în ce mai performante.

Unele modele au ajuns, astfel, să rivalizeze chiar și cu camerele profesionale, având numeroase opțiuni care să te ajute să realizezi filmarea perfectă. Așadar, dacă ai nevoie de o cameră video pentru vacanțe și pentru a filma ocazional diferite evenimente, modelul compact este cel mai potrivit.

Aparate foto mirrorless și DSLR

Poți realiza filmări de calitate și cu ajutorul unui aparat de fotografiat performant, acesta fiind varianta cea mai bună dacă vrei să faci vlogging. Aparatele mirrorless pot utiliza obiective interschimbabile și nu folosesc nici un fel de oglindă, așa cum se întâmplă în cazul aparatelor DSLR. La rândul lor DSLR-urile folosesc mecanismul single lens reflex (SLR), în combinație cu un senzor digital.

Camerele mirorrless sunt mai compacte și mai ușor de transportat și utilizat, însă nu se ridică întrutotul la performanța DSLR-urilor. Cu ambele modele poți realiza filmări de calitate, atât în HD, cât și în 4k.

Camere profesionale

Dacă vrei să fondezi o afacere în domeniul producției video și să realizezi filmări de înaltă calitate, vei avea nevoie de o cameră profesională. Aceasta este mai performantă decât orice alt model prezentat mai sus, iar prețul va fi unul pe măsură. Cu un astfel de dispozitiv poți filma diferite evenimente, poți realiza reportaje și documentare, transmisiuni live sau chiar un film.

O cameră profesională trebuie să-ți permită un grad mare de mobilitate, să aibă focalizare automată de înaltă precizie și un sistem performant de stabilizare a imaginii. De asemenea, trebuie să fie capabilă să filmeze imagini la cea mai bună rezoluție și să aibă un acumulator care să-ți permită să filmezi neîntrerupt cel puțin două ore.  

Acestea sunt principalele variante pe care le ai la dispoziție dacă vrei să-ți achiziționezi o cameră video. Sperăm că te-am ajutat să iei o decizie care să corespundă nevoilor tale.