Cea mai simplă și rapidă metodă de a ridica un perete interior fără a afecta în niciun fel clădirea este realizarea acestuia din gips-carton, cadre metalice și material termoizolant. Un perete de acest fel trebuie să îndeplinească, printre altele, funcțiile de izolare termică, izolare fonică și rezistență la incendii. Pentru îndeplinirea acestor funcții, este recomandat ca sistemul să includă vată minerală.

Vata minerală este un material flexibil, rezistent, un bun izolator termic și fonic, ignifug și compresibil. În plus, prețul la vată minerală este unul accesibil, iar aceasta completează structura din gips-carton și metal, rezultatul fiind un perete autoportant și ușor.

Detaliem în continuare cele 3 motive principale pentru care vata minerală este folosită în interiorul pereților din gips-carton.

1. Vata minerală asigură o bună izolația termică

O bună termoizolație înseamnă, înainte de toate, folosirea unui material care izolează termic, iar apoi prevenirea condensului, proces care în timp afectează integritatea plăcilor din rigips.

Lățimea montanților de susținere și cadru (profilele CW și UW) determină spațiul dintre cele două plăci de gips-carton ce trebuie umplut cu vată minerală. Grosimea profilelor standard CW și UW este între 50 și 150 mm; împreună cu plăcile de gips-carton, montanții formează un perete ușor, gros de 100 – 200 mm – în funcție și de câte foi de rigips se aplică. Termoizolația este cu atât mai bună cu cât spațiul respectiv este mai lat și mai bine umplut cu vată minerală.

Dacă diferențele de temperatură și umiditate dintre cele două spații create sunt mari, instalarea unei bariere de vapori pe partea suprafeței mai calde va preîntâmpina problema condensului.

2. Vata minerală este ignifugă, protejând clădirea de incendii

Protecția la incendii este extrem de importantă pentru orice construcție. Vata minerală este ignifugă, nu emană substanțe nocive la ardere și are un punct înalt de topire. În cazul pereților de compartimentare, valoarea rezistenței la foc se exprimă în EI (Etanșeitate și Izolație).

3. Stratul de vată minerală asigură izolația fonică

Undele sonore se propagă dintr-o încăpere în alta prin cavitățile care despart plăcile. Dacă acestea sunt umplute cu un material poros, flexibil și compresibil precum vata minerală, zgomotele vor fi atenuante. Este important ca materialul să fie aplicat într-un strat compact și să nu existe spații între izolație și stâlpi, tavan și podea.

Indicele de izolare la zgomotele aeriene (Rw) este un indicator bun al izolației fonice. Acest indice evoluează în raport cu straturile de vată folosite; așadar, cu cât cavitățile sunt mai bine umplute cu material, iar stratul este mai gros, cu atât valoarea Rw este mai mare, ceea ce înseamnă că zgomotul aerian este mai bine absorbit.

Cunoscând motivele principale pentru care vată minerală este folosită în interiorul pereților din rigips, înțelegi mai bine avantajele și necesitatea acestui material. Astfel, atunci când achiziționezi cele necesare pentru ridicarea pereților din gips-carton, știi exact ce rol îndeplinește fiecare componentă.