Capitala Scotiei este a doua cea mai vizitata locatie din Marea Britanie (dupa Londra), datorita unui castel medieval frumos, strazilor georgiane, parcurilor verzi si festivalurilor de vara care ofera orasului un zgomot de energie. Aceleasi atribute fac din oras, unul dintre cele mai culturale si istorice locuri din tara, un loc unic de trait.

Pentru ce este cunoscut? Sosirea cu trenul este cea mai buna modalitate de a intra in Edinburgh, nu pentru gara in sine, ci pentru privelistea cand iesi din ea, cu orizontul frumos si dramatic al orasului sus deasupra ta. Edinburgh gazduieste doua situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO, separate de verdeata abrupta a gradinilor Princes Street: Orasul Vechi cu impozantele sale Castle Rock si Royal Mile, si Orasul Nou, putin mai tanar decat Orasul Vechi, cu un stil elegant. Grila georgiana asezata la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea. Arhitectura din gresie gri din Edinburgh poate parea austera, dar orasul este organizat la scara foarte umana. Este o metropola mica, usor de navigat si explorat din repere precum cladirea mult defaimata a Parlamentului Scotian si Arthur’s Seat, un vulcan erodat de 800 de metri inaltime din parcul Holyrood, cu vedere la castel si palat,

Populatia orasului creste in fiecare vara cand are loc sezonul Festivalului de la Edinburgh, de la Festivalul Fringe original (cel mai mare festival de arte din lume) la Military Tattoo (sarbatoreste muzica si trupele martiale) pana la Festivalul International de Carte, desenand actori, comedianti, autori, trupe de tobe militare si interpreti de toate genurile la oras. Zilele sunt lungi vara, iar soarele nu apune decat dupa ora 22.00. O serie de rezidenti isi inchiriaza casele sau apartamentele in timpul sezonului festivalului pentru a castiga bani suplimentari.

„Festivalul literar inseamna ca autorii mei preferati imi apar in pragul usii”, a spus Gemma Elwin Harris, fost rezident la Londra si editor al viitorului Big Questions from Little People (Ecco HarperCollins). „Si Festivalul International de Stiinta din martie este genial pentru copii. Intotdeauna se intampla ceva, dar aproape intotdeauna poti obtine un loc la restaurantele de top.” Va puteti rasfata cu bucataria bucatarilor cu stele Michelin precum Martin Wishart si Tom Kitchin la The Honors si The Kitchin, dar Edinburgh are delicii mai umile, cum ar fi unele dintre cele mai bune fish and chips din jur.

Unde vrei sa traiesti? Casele si pietele georgiene gratioase din Orasul Nou sunt proprietati scumpe si cautate. In partea de sud a orasului, zonele rezidentiale includ Marchmont, langa campusul Universitatii din Edinburgh, Bruntsfield si Grange. Acestea sunt o remiza pentru familiile care doresc sa fie aproape de centru, oferindu-si totusi o casa de dimensiuni rezonabile. „Bruntsfield este un pic mai elegant, cu o strada plina de brutarii franceze si mici magazine minunate”, a spus Elwin Harris. „Sunteti chiar pe Meadows [un parc public mare] si Arthur’s Seat este in apropiere.”

In apropiere de Bruntsfield, Polwarth atrage familii care doresc sa-si intinda kilogramele. In West End, Murrayfield este popular si, in timp ce districtul Leith si-a castigat cu siguranta totul pe malul apei, zona din jurul Leith Links primeste mai multa atentie. „Pentru navetisti, satele de coasta precum Aberlady si North Berwick din East Lothian sunt foarte cautate”, a declarat Jamie Macnab, director, Rezidential la agentii imobiliari Savills Edinburgh.

Excursii secundare Este foarte usor sa iesi din oras si o fac multi rezidenti din Edinburgh, mai ales vara. Plajele sunt la doar 45 de minute de mers cu masina in sate pitoresti, cum ar fi Gullane pe Firth of Forth si Elie in Fife, care sunt placut neaglomerate. Iubitorii de golf au de asemenea alegerea dintre legaturi, iar Glasgow, cel mai mare oras al Scotiei, se afla la mai putin de o ora cu masina sau cu trenul. Highlands si lacuri precum Ness si Lomond se poate ajunge in doua sau trei ore, in timp ce judetele Scottish Border, raiul plimbarilor, sunt la aproximativ o ora de mers cu masina.

Exista trenuri frecvente catre Londra, dintre care cel mai rapid dureaza in jur de patru ore si jumatate, dar poti si zbura, ceea ce dureaza aproximativ o ora. Aeroportul din Edinburgh are numeroase zboruri catre multe aeroporturi regionale din Marea Britanie si europene, precum si catre New York.

Informatii practice Piata imobiliara din Scotia a fost slaba din 2009, dar Edinburgh a fost cea mai rezistenta din tara. Economia de aici este mai robusta decat cred oamenii, a spus Macnab. Si 2012 a inregistrat o crestere semnificativa a ratei vanzarilor.Cumparatorii ar trebui sa stie ca procedura de cumparare a proprietatii este diferita de cea din Anglia si este recomandat sa va reprezinte un avocat scotian. Majoritatea vanzatorilor cer oferte peste un anumit pret, un numar despre care cred ca va face proprietatea atractiva pentru cumparatori, dar pretul final convenit este adesea cu aproximativ 20% mai mare. Procesul este foarte transparent. Daca exista concurenta, vanzatorii vor stabili o data de inchidere pentru oferte.