Spinning este o formă de exercițiu cardio, concentrat pe rezistentă și puternica.

Conceptul de spinning este relativ nou, fiind dezvoltat de atletul Jonathan Goldberg in 1980, iar termenul “spinning” a fost patentat de Mad Dogg Athletics Inc., companie fondată de Goldberg și John Baudhuin.

Orele de spinning se practica intr-o sala de fitness in care se gasesc aliniate intre 20 si 30 de biciclete stationare si un instructor de specialitate. Instructorul de spinning se pozitioneaza pe o bicicleta in fata celorlalti si ii antreneaza pe acestia intr-un program de 60 minute de ciclism in grup, bazat pe ritmul cardiac al fiecaruia.

Spinning – programul cardio

Scopul programului de spinning este de a simula situatii reale din ciclism cum ar fi urcarea dealurilor sau sprinturilor. Se incepe stand in sa, cu mainile pe extremitatile ghidonului. Dupa 10-15 minute de incalzire in care dai din pedale in ritmul dictat de muzica, ciclistii spinning se sprijina pe ghidon pentru a simula o urcare la deal.

Pozitia a doua consta in alternarea pe pedala a greutatii, stand in picioare cu mainile sprijinite de centrul ghidonului. Dupa 15, 20 de minute de exercitiu acut, cobori intensitatea programului de spinning, revenind un timp lent si placut.

Participantii la orele de spinning isi seteaza ritmul in care pedaleaza in functie de rezistenta si antrenament sportiv. Unii dintre cursanti aleg sa pastreze un tempo moderat, pe cand alttii prefera un tempo alert; in asta consta avantajul major al programului de spinning – fiecare ciclist poate sa isi controleze intensitatea antrenamentului.

Spinning – calorii pierdute

Pe langa faptul ca spinning-ul reprezinta o forma excelenta de a-ti pastra tonusul si a-ti mentine sanatatea corpului si a inimii, orele de spinning inseamna si kilograme in minus.Poti arde intre 400 si 600 de calorii in 40 de minute de ciclism stationar si iti poti lucra muschii din partea inferioara a corpului. Asadar, in mai putin de o ora de spinning, pot atinge rezultatul echivalent cu zeci de exercitii pentru fese si coapse.

Spinning pe muzica

Ora de spinning se desfasoara pe ritm de muzica si instructorul motiveaza in permanenta spre marirea efortului si a ritmului de pedalare. Spinning-ul combina tehnica pedalatului sincronizand-o cu basii muzicale. Sedintele de spinning sunt tinute pe ritmuri antrenante, oferind astfel un stimulent pentru pedalarea intr-un anume tempo.

De regula, antrenorii de spinning aleg muzica dance sau rock pentru a motiva cursantii sa pedaleze mai cu spor. Mai mult, sunt alese cantece specifice pentru sprinturi, urcari sau sarituri, care il ajuta pe ciclist sa pastreze un ritm constant.

Invartirea in dieta

Este recomandat ca la orele de spinning sa iti aduci multa apa. Ciclismul este foarte solicitant fizic, iar in conditiile in care vei transpira considerabil, o ora de spinning poate duce la deshidratare. Antrenorii si nutritionisti recomanda consumul a 30 de mililitri de apa pentru fiecare minut de efort pe bicicletele de interior.

Spinning in Bucuresti

Spinning-ul a ajuns și în sală de fitness din București, mai exact la World Class Health Academy, Animal Kingdom Club, Class Wellness, Wan Gym, Nordic Gym, Larkoti, iar preturile la abonamentul lunar variază de la sala la sala.

Spinning reprezinta o inovatie in materie de sport si intretinerea siluetei. Incearca si tu acest program cardio intens si observa beneficiile conditiei fizice dupa numai cateva sedinte. Spor la spinning!