Conform Institutului National de Statistica, castigul salarial mediu nominal net a fost in luna mai de 1.458 lei, in scadere cu 2,7% comparativ cu aprilie, dar in crestere cu 2,1% fata de aceeasi luna din 2010.

Si noi ce concluzie ar trebui sa tragem de aici? Ca traim mai prost, dar mai bine comparativ cu anul trecut. Nu stiu daca acest lucru ar trebui sa ne bucure sau ar trebui sa ne intristeze avand in vedere faptul ca salariile au inceput din nou sa scada. Si, pe fondul unei crize tot mai putenice in SUA, sunt sanse tot mai mici sa ne revenim in urmatorii ani.

Cei de la Institutul National de Statistica vorbesc, insa, si de o crestere a salariilor in intermedierile financiare, unde castigul salarial net a fost de 3.698 lei. Pe de cealalta parte, in hoteluri si restaurante s-a inregistrat cea mai mare scadere, castigul salarial ajungand astfel la 854 lei.

Dar care sa fi fost motivul acestei scaderi? Sa fie criza, sa fie guvernul sau sa fie statul? Nici una, nici cealalta! Au fost primele ocazionale aduse de iepuras in luna aprilie.

Asadar, in mai 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in scadere fata de aprilie, cand s-au acordat prime ocazionale (prime de Paste), ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paste) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte).

Printre alte cauze ale scaderilor s-au numarat nerealizarile de productie, incasarile mai mici (functie de contracte), dificultatile financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice ori angajarii de personal cu castiguri salariale mici.

Concluzia: va trebui sa asteptam sa vina Craciunul daca vrem sa mai pupam vreun bonus sau sa mai reusim sa ne cumparam si altceva in afara de mancare. Sau, putem sa alegem varianta strainatatii, sa dam bir cu fugitii, sa ne lasam copiii si sa mergem sa imbogatim alte tari. Si atunci va veni momentul in care statul va fi cel care va astepta prima de Craciun de la noi, cei plecati in afara pentru – speram noi – o viata imbelsugata.