Reuniunea a avut loc in Luxemburg, unde a participat si Ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor varstnice, Mariana Campeanu. 

Citam din comunicatul de presa de pe site-ul Ministerului:

“Miniștrii au dezbatut de asemenea subiectul ocuparii tinerilor din perspectiva masurilor pe care statele membre le pot implementa pentru a reduce șomajul in randul acestei categorii și de a utiliza optim instrumentele disponibile, precum “garanția pentru tineri” și utilizarea cat mai eficienta a fondurilor din FSE pentru sprijinirea tinerilor.

Ministrul roman a intervenit precizand ca in Romania, ca și in alte state membre, facilitarea integrarii tinerilor pe piața muncii, in educație sau formare reprezinta una dintre prioritațile naționale majore. Avand in vedere orientarile pe aceasta tema la nivel european și pornind de la realitațile și provocarile naționale din domeniul ocuparii forței de munca, a fost aprobat Planul Național pentru Stimularea Ocuparii Tinerilor 2013, document care include o serie de masuri care au rolul de a facilita implementarea in Romania a programelor de tip „garanția pentru tineri”.

Astfel, folosind resursele disponibile pentru perioada de finanțare 2007-2013, Ministerul Muncii (MMFPSPV) va implementa o schema pilot de tip „Garanții pentru tineri” care ar avea potențialul de a fi implementata și in perioada de programare 2014-2020. Principalele activitați ale programului vizeaza: consiliere profesionala, formare de tip specializare/perfecționare/calificare finalizata cu diplome recunoscute pe piața muncii, targuri de joburi pentru tineri, plasare in stagii sau in programe de ucenicie, asistența in vederea demararii unei afaceri – promovarea antreprenoriatului. Implementarea acestei scheme pilot are rolul de a permite identificarea unui set eficient de masuri, adaptat specificului național, pe baza caruia va fi proiectata ulterior Schema de garanții pentru tineri 2014-2020.”

Mai jos este un comunicat de presa spaniol cu propunerile aduse inainte de reuniune. Comunicatul a fost tradus in limba romana.

La reuniunea tehnica a ministrilor si secretarilor  Departamentului pentru Ocupare din cadrul Uniunii Europene in Spania se propune ca fondurile aditionale pentru initiativa de Ocupare a Tineretului sa poata fi accesate intr-un mod rapid si flexibil

Aproape toate tarile europene coincid in modul de a aborda reformele structurale si a pune in miscare fara niciun fel de dilatare, mecanismele nationale si europene pentru eliminarea somajului in randul tinerilor.

19 iunie 2013

Comunicat de presa

Spania a propus la reuniunea tehnica a ministrilor si secretarilor de la Departamentul pentru Ocupare din cadrul Uniunii Europene care a avut loc miercuri in Madrid, ca fondurile aditionale dedicate initiativei de Ocupare a Tineretului sa poata fi accesate intr-un mod rapid si flexibil.

Reuniunea din cursul zilei de astazi a avut un caracter tehnic si se considera a fi piatra de temelie pentru urmatoarele intalniri europene sau internationale care vor avea ca tema de dezbatere somajul in randul tinerilor, incepand cu reuniunea din cadrul Consiliului de Ministri pentru Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori (EPSCO), care va avea loc maine in Luxemburg, precum si reuniunea din cadrul Consiliului European din 27 si 28 iunie, reuniunea din data de 3 iulie din Berlin si reuniunea Ministrilor de Ocupare si Finante din G20 in Moscova.

Dna. Engracia Hidalgo, Secretar din cadrul Departamentului pentru Ocupare, in cadrul reuniunii care a avut loc miercuri in Madrid, intre reprezentanti ai tuturor tarilor din Uniunea Europeana si Comisia Europeana, a precizat:

“Astazi, in Madrid si in urmatoarele reuniuni europene, tinerii si oportunitatile acestora constituie centrul dezbaterilor si agendei europene”. Dna. Hidalgo a reamintit ca deja din luna februarie si inainte de a se aproba “garantia pentru tineret”, Spania a prezentat Strategia Antreprenoriatului si Ocuparii Tineretului 2013-2016.

Dna. Secretar a afirmat ca aproape toate tarile au coincis in ideea necesitatii de a urma abordarea reformelor structurale necesare pentru recuperarea ritmului cresterii si crearii locurilor de munca, insa in timp ce aceste reforme “isi produc toate efectele” este necesar sa se puna in miscare mecanismele nationale europene “fara niciun fel de intarziere” in scopul combaterii somajului in randul tinerilor.

Pentru a garanta folosirea efectiva a tuturor resurselor disponibile, dna. Engracia Hidalgo a evidentiat faptul ca Spania a propus ca masurile UE pentru combaterea somajului in randul tinerilor „sa nu fie adoptate intr-un mod tranzitoriu si de conjunctura pentru a determina indeplinirea obiectivelor de combatere a deficitului excesiv”.

De asemenea, Spania sustine concentrarea noilor fonduri destinate anului bugetar 2014 – 2015 pentru  a facilita punerea in miscare a actiunilor, astfel incat acestea sa se poata realiza cat mai repede posibil, cel tarziu la debutul anului 2014, in conformitate cu propunerea prezentata de catre Comisia Europeana.

Asadar, Spania a solicitat crearea unei grup de munca in cadrul Consiliului de Ministri pentru Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori (EPSCO), pentru a stabili un cadru propice dezvoltarii Initiativei de Ocupare a tineretului cat mai repede posibil. Astfel, s-a acceptat aprobarea si dezvoltarea Garantiei pentru Tineret ce va fi implementata in Spania prin intermediul Strategiei de Antreprenoriat si Ocupare in randul Tinerilor.

Imbunatatirea finantarii IMM-urilor

Dna Secretar din cadrul Departamentului pentru Ocupare spaniol a subliniat „necesitatea de imbunatatire a accesului la finantare de catre intreprinderile mici si mijlocii, atat de mult solicitata de tara noastra”.

De asemenea, la fel ca alte tari si Comisia Europeana, Dna Secretar a accentuat necesitatea de imbunatatire a cooperarii intre Serviciile Publice de Ocupare la nivel european.

In consecinta, sustine dezvoltarea dimensiunii sociale a Uniunii Europene, „pentru ca Europa sa fie perceputa ca un spatiu de oportunitati pentru toti.” „Avem instrumentele si acum trebuie sa putem mobiliza toate resursele nationale si europene disponibile” a precizat Dna Secretar Hidalgo.