Confruntat cu scandalul tot mai mare legat de moartea a cel putin 40 de soldati pensionari care se aflau pe lista de asteptare intr-un spital din Arizona, secretarul Departamentului pentru Afacerile Veteranilor, Eric Shinseki, a exclus joi sa demisioneze din postul sau si s-a distantat de fapte. El a precizat insa ca, daca acuzatiile vor fi confirmate, vor fi intreprinse „masuri adecvate” si a promis ca va investiga amanuntit presupusa neglijenta.

Intr-o aparitie in Senat, prima sa interventie publica de la izbucnirea controversei de acum trei saptamani, Shinseki a fost in general calm in fata reprosurilor majoritatii senatorilor. In ciuda faptului ca si-a recunoscut responsabilitatea pentru listele lungi de asteptare si a fost „personal suparat si intristat” de acuzatiile de model de musamalizare in spitalul din Arizona, el a insistat ca nu cunoaste amploarea problemei si ca trebuie sa asteptam concluziile anchetei oficiale care se desfasoara inainte de luarea deciziilor relevante.

Scandalul se bazeaza pe acuzatiile facute de medicii Departamentului pentru Afaceri Veteranilor din Phoenix (Arizona) ca cel putin 40 de soldati pensionari au murit anul trecut in timp ce se aflau pe lista de asteptare pentru a fi tratati. Potrivit acestor acuzatii, responsabilii spitalului au ordonat medicilor sa treaca acesti pacienti pe o lista secreta, in timp ce nu au fost deschise locuri pe lista oficiala care sa indeplineasca obiectivele de asteptare ale Departamentului. Unii veterani au trecut pana la 21 de luni fara a fi tratati. „Avem mai multa cerere de serviciu decat putem oferi”, a denuntat unul dintre medici. Unul dintre veterani, de exemplu, a murit din cauza unor complicatii de la hipertensiune arteriala, obezitate si astm bronsic in timp ce astepta o programare pentru a vedea un medic primar.

Cel mai grav lucru la aceasta controversa este ca nu ar fi un caz izolat. Asociatiile de veterani au denuntat cazuri similare de acoperire a listelor lungi de asteptare in spitalele din statele Colorado, Texas, Missouri, Illinois, Wyoming si Carolina de Nord. Departamentul Afacerilor Veteranilor este cel mai mare sistem de sanatate din Statele Unite, cu 1.700 de spitale si centre de ingrijire care ingrijesc aproximativ noua milioane de soldati pensionati.

Intr-o tara cu o lunga istorie de razboi, soldatii pensionati sunt venerati pe scara larga in SUA, asa ca astfel de probleme sunt extrem de sensibile si pot soca opinia publica. Cu toate acestea, aceasta este departe de prima data cand apar critici cu privire la tratamentul pe care statul il acorda fostilor sai combatanti. In ultimii ani, razboaiele din Irak si Afganistan au scos in evidenta drama consecintelor psihologice suferite de soldati cand se intorc acasa si nevoia de a-si imbunatati tratamentul psihologic nu numai dupa, ci si inainte de a pleca la concurs.

In ultimul deceniu, numarul membrilor Armatei care si-au luat viata aproape s-a dublat. Asa este amploarea „epidemiei” – asa cum a numit-o presedintele Obama in august -, incat in ​​2012, ultimul an cu date disponibile, au existat mai multe sinucideri militare americane in serviciul activ (au crescut cu 48, pana la un record de 349) decat decese inregistrate in Afganistan (295).

O realitate tragica care s-a strecurat joi in sesiunea de la Capitoliu. Unul dintre senatori l-a intrebat pe Shinseki daca departamentul sau are suficiente resurse pentru a face fata ascensiunii fostilor soldati care sufera de tulburare de stres post-traumatic legata de razboi. Shinseki – care in 2003, in calitate de sef de stat major al armatei, s-a ciocnit cu administratia Bush cand a considerat ca este necesara o desfasurare mult mai mare in Irak – a dat raspunsul secretarului sau adjunct al Sanatatii, Robert Petzel, care s-a limitat la a oferi un generic. analiza: „Sa ne uitam la asta, sentimentul meu este ca trebuie sa ne uitam cu atentie”.

De cand a izbucnit controversa celor 40 de veterani morti in spitalul din Arizona, presedintele american Barack Obama si-a exprimat in repetate randuri sprijinul pentru Shinseki, aflat in functie din 2009, dar cariera acestui general de patru stele, care a servit 38 de ani in Armata, inclusiv Razboiul din Vietnam, el s-ar putea clatina daca nu reuseste sa demonstreze in saptamanile urmatoare ca nu era intr-adevar constient de practica aparent raspandita a musamalizarilor.

Presiunile din partea republicanilor – unii senatori si organizatii de veterani cer demisia oficialului – a crescut in ultimele zile. Reflectand ca scandalul incepe sa tulbure serios Casa Alba, Obama a anuntat miercuri seara ca unul dintre cei mai apropiati oficiali ai sai – adjunctul sefului de cabinet Rob Nabors – va ajuta la supravegherea anchetei si a masurilor care trebuie luate. „Pe masura ce ajungem la fundul a ceea ce s-a intamplat in Phoenix, este clar ca Departamentul pentru Afacerile Veteranilor trebuie sa faca mai mult pentru a asigura ingrijiri de calitate pentru veteranii nostri”, a spus Obama intr-o declaratie.

„Vom actiona daca aceste acuzatii sunt adevarate, sunt total inacceptabile pentru veterani, pentru mine si pentru lucratorii nostri dedicati de la VHA (Administratia pentru Sanatatea Veteranilor)”, a declarat Shinseki joi in Senat.

El a fost insa defensiv si ambiguu atunci cand mai multi senatori l-au criticat pentru faptul ca diferite rapoarte din 2012 si 2013 deja avertizeaza despre intarzieri in listele de asteptare. Secretarul a spus ca nu isi aminteste daca a citit rapoartele si a asigurat ca unele dintre ele le-a aflat abia de curand. Si, cateva minute mai tarziu, a iesit din nou in evidenta cand a fost intrebat daca exista o practica raspandita in spitale de manipulare a listelor pentru a acoperi intarzierile: „Nu stiu asta in afara de cazuri izolate, dar vom face o inspectie amanuntita si vom face. va obtine o evaluare cuprinzatoare buna.”

Dar unele dintre cele mai dure reprosuri la adresa lui Shinseki au venit si din partea caucusului democrat. Unul dintre cei mai vehementi a fost senatorul Richard Blumenthal, care i-a amintit ca aceste acte ar putea fi considerate criminale si ca exista un „model de liste manipulate”. „Avem mai mult decat acuzatii. Avem dovezi solide de erori in sistemul veteranilor si este mai mult decat un caz izolat”, a spus el.

Scandalul acuza demisia sefului Departamentului Afacerilor Veteranilor

A doua zi dupa ce s-a confruntat cu intrebarile incomode ale senatorilor de la Capitoliu despre scandalul celor 40 de veterani morti intr-un spital de stat din Arizona, secretarul adjunct al Sanatatii al Departamentului pentru Afacerile Veteranilor, Robert Petzel, si-a prezentat demisia vineri, trei saptamani mai tarziu. pentru ca faptele sa fie dezvaluite. Demisia a fost acceptata de secretarul Afacerilor Veteranilor, Eric Shinseki, care este cel care este cu adevarat in ochiul furtunii din cauza controverselor si care a refuzat sa demisioneze, in ciuda apelurilor tot mai mari din partea Partidului Republican si a unor organizatii de veterani. sa o faci.

„Cei mai multi veterani sunt multumiti de calitatea asistentei medicale din VA, dar trebuie sa facem mai mult pentru a imbunatati accesul in timp util la aceasta ingrijire”, a declarat Shinseki, care a aparut joi in Senat, intr-o declaratie alaturi de Petzel.

Nota nu explica motivele demisiei subsecretarului, care a anuntat deja in septembrie anul trecut ca planuieste sa se pensioneze anul acesta. Odata cu demisia, Petzel devine prima victima politica serioasa a acestui scandal. Cand dezvaluirile au iesit la suprafata, Shinseki a indepartat trei dintre oficialii Departamentului pentru Afacerile Veteranilor din Arizona din posturile lor.