Printre hainele care i-au distins pe romani a fost toga (plural togae) , care a devenit nu numai o haina, ci si un simbol national, deoarece putea fi folosita doar de un cetatean roman. Desi la inceput a fost purtat atat de barbati, cat si de femei, ulterior a devenit exclusiv pentru barbati.

Aceasta haina, toga, a fost luata de la etrusci si adaptata nevoilor romane. La inceput, folosirea sa a fost simpla si doar infasura corpul celui care o purta. Ca orice proces din civilizatie, pe masura ce trece timpul, obiceiurile inoveaza sau se schimba si astfel, foarte treptat, se creeaza diferite tipare si reguli sociale in ceea ce priveste eticheta si bunul gust. Motiv pentru care la Roma purtarea togii a devenit o arta ceremoniala in sine. Pliurile si pliurile complicate au facut ca de multe ori sa fie nevoie de ajutorul unui asistent pentru a putea purta corect aceasta imbracaminte. Acest asistent era de obicei o ruda sau un sclav. Disconfortul prezentat de acest proces a facut ca utilizarea sa ocazionala sa fie lasata deoparte in timp si toga sa devina mai mult o „uniforma” pentru intalnirile formale,

Paliumul 

Dupa cum am mentionat mai devreme, a imbraca o toga a fost un proces obositor. Pallium (plural pallia sau palliums) a fost haina care a aparut ca raspuns la disconfortul togii. Primele diferente pe care le putem gasi este ca umbo -ul (vezi articolul principal despre toga) era deja innodat si localizat inainte de a-l pune, asa cum ne spune Tertulian. Cateva dintre faldurile critice erau prinse cu carlige si cleme, ceea ce ii facea stabilitatea mai usoara la folosirea lui, iar romanul care o imbraca nu trebuia sa aiba grija constant sa nu desfaca faldurile.

In ultimele vremuri ale Imperiului si Evul Mediu

De-a lungul timpului, paliumul s-a schimbat. Cea mai vizibila schimbare a fost ca au pierdut treptat falsul umbo pe care il posedau pentru a imita o toga, pana in punctul in care aceasta a disparut complet. La randul sau, societatea romana le accepta ca fiind imbracaminte de zi cu zi. Spre sfarsitul Imperiului Roman paliumul a devenit o mantie care trecea pe umerii si acoperea corpul. In Evul Mediu, a devenit una dintre cele mai caracteristice haine ale episcopilor si cardinalilor crestini, care continua sa o foloseasca si astazi.

Hainele romane

Tunica era un alt articol vestimentar de o importanta culturala semnificativa pentru romani. Acesta a fost imprumutat de la greci, ca o mare parte din restul vestimentatiei romane, si s-a adaptat nevoilor si gusturilor diferite ale societatii romane. De exemplu, muncitorii rurali si manuali foloseau o tunica dintr-o tesatura mai rezistenta care le permitea sa desfasoare munca grea pe camp. Soldatii aveau si tunicile lor speciale care le ofereau confort si rezistenta la conditiile grele din tinuturile straine in care luptau. La nivel social, tunica era o imbracaminte care se folosea in casa si in timpul sarcinilor zilnice. Unele familii traditionale de patricieni au refuzat sa poarte tunici si au preferat sa poarte doar toga, pentru a-si demonstra atasamentul fata de traditie.

Tunicile romane puteau varia unele de altele si existau mai multe tipuri diferite de tunici, in special in ceea ce priveste imbracamintea femeilor (vezi mai jos) . Pregatirea lor a fost insa practic asemanatoare in toate cazurile: doua bucati de tesatura care erau cusute in lateral si se lasa un spatiu pe fiecare parte pentru brate si altul pentru cap, unele aveau maneci si existau variante cu maneca lunga care foloseau. pentru a fi folosit in special in timpul iernii. Aceste haine erau prinse cu o centura in general deasupra taliei, desi multe femei o faceau sub bust folosind un patagium.

Unele tipuri de tunica gasite aveau un fel de pantaloni adaugate, desi acest lucru era foarte rar si cu siguranta nu era popular la romani. Pantalonii erau vazuti ca un obicei al barbarilor galici. Existau si tunici precum chitonul sau peplosul care erau in general folosite de femei.

Imbracaminte pentru femei

Stola, palla, ricinium, supparrum, patagium, chiton si peplos au fost unele dintre cele mai populare articole de imbracaminte purtate de femeile din Roma de-a lungul istoriei sale. Femeile din Roma aveau o gama larga de imbracaminte, care era in general impodobita cu fire de argint sau aur si vopsite cu tot felul de vopsele naturale pe masura ce clasa sociala a femeii in cauza crestea. Romanele s-au imbracat elegant si colorat, folosind o gama larga de materiale precum lana, matasea si inul.

Femeile romane aveau o mare varietate de articole vestimentare cand venea vorba de imbracaminte.

Mantale si gluga

Paenula

Paenula (plural paenulas sau paenulae) a fost ea insasi o haina foarte simpla, dar extrem de populara in societatea romana, constand dintr-o mantie cu o deschidere. O gasim patrata sau dreptunghiulara, si cu dimensiuni reglabile la dimensiunea persoanei.

Aceasta haina a fost folosita de toti romanii si mai ales de cele mai populare clase ale Romei, in special de cetatenii plebei. Erau paenule cu gluga si fara gluga . Atat pentru cei bogati, cat si pentru cei saraci, era obisnuit sa-l foloseasca in timpul calatoriilor intre orase si in zilele foarte reci sau ploioase. Putea fi purtat atat peste tunica, cat si peste toga, desi de obicei era purtat peste tunica.

Aceasta a fost una dintre cele mai caracteristice vesminte ale romanilor, folosita de bogati si saraci si chiar de imparati. Alaturi de toga si tunica, paenula a fost una dintre cele trei vesminte care defineau barbatul roman, la fel cum stola , palla , chitonul si pleposul defineau femeia romana.

Adancitura 

De origine greaca, abolla (pluralul abollae sau abolla ) era asemanatoare cu palla femeii , dar de obicei fara gluga si de obicei purtata de soldatii romani . Prin Nonius Marcellus in scrierile sale despre Varro , stim ca dent era considerata o rochie militara si, prin urmare, nu putea fi folosita cu toga. Deoarece aceasta era o haina confortabila si lejera, era foarte obisnuit ca barbatii din legiuni sa-si poarte abollae.in timpul marsurilor de campanie. La fel, datorita originii sale grecesti si caracterului sau simplu, a fost una dintre vesmintele favorizate de stoicii cu muchii ascutite.

Cu toate acestea, stim ca, in comparatie cu paenula , era nepopulara la romani in general. Motivele pentru care aceasta haina a fost atat de populara printre soldatii armatei romane sunt mai multe. Pe de o parte, cele mai multe erau usor de purtat, pe de alta parte erau spatioase si confortabile, ceea ce permitea si acoperirea cu ea a unei parti din echipamentul soldatului.

Lopata 

Aceasta era o haina folosita de femei pentru a-si acoperi capul, era folosita in general atat in ​​exteriorul, cat si in interiorul caselor lor.

Palarii si sepci

Nu era obisnuit ca romanul obisnuit sa poarte palarii si sepci in mod regulat. In special, utilizarea sa era aproape inexistenta in randul femeilor, cu exceptia sclavilor care trebuiau sa lucreze ore intregi sub soare. Putem defini trei tipuri diferite de palarii si sepci. Cuculluspileus si petasus.  

Pantoful roman

Ca si in cazul imbracamintei in general, a existat o mare varietate de optiuni cu incaltamintea folosita de romani. Ca de exemplu calcei, caligae, solaeae, sau crepida, etc. Erau cateva dintre diferitele tipuri de incaltaminte din care puteau alege romanii. Acestea, la fel, erau folosite in functie de sarcina de indeplinit sau de vreme.

Este important de mentionat ca romanii nu foloseau in mod universal pantofi cu design simplu. Clasele patriciene aveau incaltaminte elaborata.