Voi fi primul care recunosc ca ChatGPT (si chiar orice software AI) ma sperie. Am crezut ca suntem la multi ani de cand AI nu poate inlocui reclame ca mine. Asa ca, cand toata lumea a inceput sa vorbeasca despre ChatGPT, am fost putin ingrijorat, cel putin.

Cu toate acestea, sunt bucuros sa raportez ca, dupa ce am facut o multime de cercetari si teste, ChatGPT nu poate produce aceeasi calitate a continutului pe care scriitorii profesionisti o pot crea si am impresia ca designerii grafici si fotografii simt la fel. Acestea fiind spuse, ChatGPT ar putea avea inca un loc in fluxul meu de lucru – de fapt, exista destul de multe lucruri pe care le poate face bine.

In loc sa ignor ChatGPT (care a fost primul meu instinct), am decis sa ma aplec in el pentru a vedea cum ma poate ajuta in timpul zilelor mele de lucru. Nu va sfatuiesc sa folositi ChatGPT pentru a va face treaba in locul dvs. (pentru ca indiferent cat de buna este AI, acest tip de lucru va fi intotdeauna evident), dar va recomand aceste sfaturi utile pentru a va usura ziua de lucru. Si cui nu-i place un hack bun de productivitate?

1. Aflati noi formule Excel sau Google Sheets

Stiu ca tuturor ne place sa spunem ca stapanim Excel pe CV-urile noastre, dar sa recunoastem, este destul de greu sa memorezi toate acele formule. ChatGPT poate ajuta cu adevarat aici. Daca aveti nevoie de ajutor pentru a gasi formula Excel potrivita, spuneti-i lui ChatGPT ce doriti sa faceti si va poate oferi acele formule. Acest lucru va poate economisi mult timp in cautarea blogurilor tehnologice cand tot ce aveti nevoie este un raspuns rapid la intrebarea dvs. Excel.

2. Obtineti raspunsuri rapide la intrebari

Vorbind de raspunsuri rapide, acesta este ceva la care ChatGPT este foarte bun. Capacitatea ChatGPT de a intelege si interpreta limbajul natural inseamna ca puteti pune o intrebare ca si cum ati vorbi cu un om, iar ChatGPT va va oferi un raspuns clar si concis. Daca doriti o definitie de baza sau sa confirmati ceva ce stiti deja, omiteti Google si utilizati ChatGPT. Daca mizele sunt mari, verificati de doua ori raspunsul cu propria cercetare, dar de obicei constat ca ChatGPT ma poate pune pe calea cea buna rapid.

3. Eficientizati planificarea zilnica si saptamanala

Programarea poate fi o durere de cap, dar ChatGPT poate ajuta sa o faca o briza. In loc sa va dati seama cum sa va incadrati toate sarcinile de facut intr-o singura zi (sau saptamana sau luna), ChatGPT va poate ajuta sa creati un program care nu numai ca acopera intreaga lista de sarcini, ci si sa aloce perioade regulate de pauza. Tocmai am dat ChatGPT o lista cu responsabilitatile mele obisnuite si, in esenta, mi-a planificat intreaga zi. Daca te lupti cu gestionarea timpului, nu poti ramane cu un planificator pentru a-ti salva viata sau pur si simplu vrei ajutor pentru optimizarea timpului, acesta este un instrument atat de util.

4. Creati sabloane

Pregatiti un stagiar? Doriti sa organizati un nou proiect? Pur si simplu nu sunteti sigur care este cel mai eficient mod de a aborda o sarcina? Aici sabloanele pot fi utile. Daca nu aveti in minte anumite detalii, lasati ChatGPT sa aiba prima incercare de a crea un sablon. De exemplu, i-am cerut doar sa creeze un sablon pentru „scrierea copiei publicitare Google” si mi-a oferit un sablon util care a defalcat toate nevoile de copiere pentru anunt (cum ar fi titlul) si a impartasit cele mai bune practici pentru fiecare sectiune de copie. Apoi i-am cerut sa „dati-mi acelasi sablon, dar cu limite de caractere” si a actualizat sablonul cu mementouri utile despre cat de lunga ar putea fi fiecare sectiune de copie.

5. Diversificati argumentele

Indiferent daca trebuie sa va convingeti seful de meritele unui nou program software pe care doriti sa il achizitionati compania dvs., fie ca incercati sa va vindeti serviciile freelance unui client sau doriti sa lansati o noua initiativa, toti trebuie sa ne vindem ideile la un loc. punct sau altul. Intareste-ti argumentul cerand lui ChatGPT sa scrie unul pentru tine. S-ar putea sa va prezinte beneficii pe care nici nu le-ati luat in considerare si le puteti folosi pentru a spori punctele pe care deja planuiai sa le faci. De asemenea, ii poti cere sa argumenteze impotriva ideii tale, astfel incat sa te poti pregati pentru care ar putea fi argumentul publicului tau impotriva propunerii tale.

6. Conturati si organizati munca

Folosirea ChatGPT pentru conturare poate fi o abordare eficienta pentru organizarea ideilor, gandurilor si argumentelor. Puteti instrui ChatGPT sa genereze o schita utilizand anumite cuvinte cheie sau expresii. De exemplu, ii puteti cere „sa genereze un rezumat al textului”, „sa creeze o schita a ideilor principale” sau „sa organizeze argumentele cheie”. De asemenea, este posibil sa oferiti instructiuni mai detaliate, cum ar fi „impartiti textul in sectiuni”, „grupati ideile aferente” sau „furnizati subtitluri pentru fiecare argument”.

ChatGPT va procesa apoi intrarea dvs. si va genera o schita bazata pe instructiunile date. Desigur, puteti modifica conturul, adaugand sau eliminand sectiuni, schimband ordinea ideilor sau rafinand titlurile, dar uneori, avand un punct de plecare, este mult mai usor sa incepeti.

7. Brainstorming

Cand scaderea de la 15:00 se loveste, creativitatea ta poate fi in urma. Cand trebuie sa fac un brainstorming idei de povesti, initiative de marketing sau unghiuri unice pentru un proiect la care lucrez, voi cere ChatGPT sa-mi dea un pic de impuls. Acesta este perfect pentru orice moment al zilei in care va simtiti total nedumerit. Puteti scrie in ChatGPT „ajutati-ma sa fac un brainstorming…” si va face exact asta. Cu cat poti obtine mai specific aici, cu atat mai bine – asa cum este de obicei cazul cu ChatGPT.