Numele sau initial era Gaivs Ivlivs Caesar (Gaius Julius Caesar), dar cu cultul imparatului bine stabilit la Roma din anul 42 d.Hr., a devenit cunoscut postum sub numele de «IMP C IVLIVS CAESAR DIVVS» -Imperator Gaius Julius Caesar the Divine. Gaius Julius Caesar se afla sub numele pe care il identificam in mod popular in prezent, unde Gaius este prenumele sau, Julius este numele, care identifica apartenenta sa la tribul Iulia si Caesar, care avea sa devina sinonim cu imparat.

Cesar a fost cunoscut si sub urmatoarele denumiri in diferite regiuni, multe dintre acestea ca tar sau kaiser erau functii politice de maxima autoritate:  Ghiugliu CesaruGiulio CesareIolius CaesarIoulios KaisarIulius CezarIulius CezarIwl CaesarJules CaesarJuli CesarJulije CezarIulius CezarIulius CezarJulio CesaroJulius CasarIulius CezarIulius CezarIulius CezarIulius SesarJuliusz CesarSchul CaesarXulius CaesarXuliu CaesarIulius KeissarYulyus Qaisar.

Ziarul lui Iulius Caesar

Iulius Caesar a inventat de asemenea ceea ce poate fi considerat primul ziar din istorie, deoarece a publicat in mod regulat Acta Diurna deja existenta si a promovat, de asemenea, crearea buletinului oficial Acta Senatus.

Poetul lui Caesar Dusmanul

Iulius Cezar avea multi dusmani. Cu toate acestea, unul dintre cei mai curiosi a fost marele poet neotertic Gaius Valerius Catullus , care a facut mai multe poezii pe un ton sarcastic atacandu-l pe Cezar. Datorita respectului pe care Cesar l-a avut pentru opera poetului, a incercat in mai multe randuri sa se impace cu sine. Totusi, Catullus nu a acceptat niciodata incercarile de conciliere ale lui Cezar. 

Desi exista nenumarate statui si busturi ale lui, doar doua dintre acestea sunt contemporane vietii sale. Aceste lucrari sunt Cezarul lui Chiaramonti , care reflecta un Cezar adult si bustul lui Tusculum , care reflecta un Cezar de varsta mijlocie care se apropie de ultimii ani. Intr-adevar, daca am fi calauziti de orice alt bust sau statuie a acestui consul si general istoric roman, o figura cheie la sfarsitul Republicii, am fi vazut pur si simplu o reprezentare artistica a viziunii sculptorului insarcinat cu realizarea operei. 

Cu toate acestea, si spunand cele de mai sus, exista un posibil al treilea bust contemporan lui Cesar. Asa-numitul bust al lui Arles , descoperit de un grup de scafandri francezi in 2007, care explorau albia Ronului. Cu toate acestea, perioada sa si figura istorica pe care o reprezinta este inca un subiect fierbinte de dezbatere in randul arheologilor.

Intr-adevar, desi este greu de crezut, inca descoperim in prezent comori arheologice romane, ceea ce ne da cu siguranta o idee despre bogatia culturala romana.

Diverse curiozitati despre Iulius Caesar

 • Luna iulie ii poarta numele, in cinstea faptului ca aceasta a fost luna nasterii sale.
 • Operatia de cezariana poarta acest nume de cand Cesar s-a nascut datorita ei. Desi istoricii moderni o neaga, deoarece mama lui Cezar a continuat sa traiasca dupa nasterea lui.
 • Suetonius ne spune ca Cezar era un barbat chipes  „de statura inalta, fata rotunda si ochi negri vioi” , constient de chelie prematura  „si-a tras parul rar de la spate peste frunte” . Cand a primit cununa de laur, a lasat-o pe ea, deoarece era utila pentru a-si ascunde chelia.
 • Suetonius raporteaza probleme cu cosmaruri si doua crize epileptice in timp ce ocupa functii publice
 • Calul sau,  Genitor -tata  in latina- , care prezenta atavism in picioare, a fost laudat de auguri spunand ca oricine il calareste va domina lumea. Cezar nu a permis nimanui sa-l urce dincolo de el insusi. Genitor ar fi calul sau in Galia si in timpul traversarii Rubiconului. Apoi ar trimite sa-i construiasca o statuie in fata templului lui Venus.
 • In batalia de la Munda  -ultima mare batalie impotriva fortelor pompeiene- , care a fost o batalie brutala si epica, Cezar, pentru a-i da curaj si a-si incuraja oamenii, a decis sa lupte in linie ca orice alt soldat.
 • Cesar este inventatorul cartii legate. Ca urmare a calatoriilor si campaniilor sale constante, rolele de hartie au facut ca sarcina lui de a-si transporta numarul mare de texte sa fie inconfortabila. Fiind un mare iubitor de lectura si un scriitor constant, a dezvoltat un sistem in care foile erau asezate consecutiv, cusute si stivuite in volume. In acest fel, Cezar a inceput nu numai sa-si depoziteze literatura, ci si sa trimita rapoartele catre Senat, popularizand sistemul in randul elitei romane.
 • Sula avea o ranchiuna fata de el avand in vedere atitudinea sa trufaca, se subliniaza cu celebra sa fraza «Bucurati-va, dar sa stiti ca va veni o zi in care acela, care le este atat de drag, va nimici petrecerea nobililor pe care o avem cu totii. protejat; pentru ca in Caesar sunt multi Marios.”  spus la semnarea gratierii care l-a eliberat de acuzatiile de inamic.
 • El a organizat a doua cea mai mare invazie navala din istorie – prima a avut loc aproape exact 2.000 de ani mai tarziu in Normandia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial – in a doua incercare de a cuceri Marea Britanie.
 • In anul 59 i.Hr., colegul consul al lui Iulius Cezar a fost Marcus Calpurnius Bibulus, care nu a putut contracara impunerea lui Iulius Cezar si a ajuns sa se izoleze in casa lui folosind, in zadar, pretexte religioase pentru a declara nule propunerile lui Iulius Cezar. Dar Iulius Caesar a reusit sa treaca peste majoritatea masurilor pe care le-a propus si de aceea, de parca ar fi guvernat singur, oamenii s-au referit in gluma la asta drept „anul lui Iulius si Cezar” (aceasta se datoreaza faptului ca anii erau de obicei numiti dupa doi consuli la putere in acel an).
 • Purta haine lungi, sustinute de o centura oarecum slabita, la care Sula a spus:  „Ai grija de tanarul ala atat de prost potrivit ” . Mai tarziu, dupa ce Cesar a crescut la putere, Sula avea sa spuna:  „M-am lasat pacalit de centura lui deplasata”
 • Avea o reputatie de seducator fara scrupule si acesta este unul dintre motivele pentru care aristocratia a ajuns sa-l urasca.
 • Inainte de a pleca pentru postul sau de chestor in Hispania, Cesar ofera un elogiu funerar matusii sale Julia  -sotia lui Gaius Mario-  si sotiei sale Cornelia  -fiica consulului Cinna- . In acest elogiu el si-a amintit ca  genta sa Julia era inrudita cu Venus, deoarece este logic sa presupunem ca optimatii nu l-au luat prea bine.
 • De tanar a plans cand a ajuns la templul lui Hercule si a vazut statuia lui Alexandru cel Mare. Apoi a exclamat ca la varsta lui Alexandru a cucerit deja multe natiuni, in timp ce el nu a realizat nimic memorabil.
 • Cand ajunge in Egipt si ii arata capul lui Pompei, Cezar incepe sa planga pentru simplul fapt de a crede ca toti oamenii impartaseau moartea ca un destin comun. Este, cel putin, versiunea pe care ne-o ofera autorii clasici despre ceea ce s-a intamplat.

Probleme de sanatate

Popularitatea epilepsiei suferite de Cezar ajunge la publicul larg gratie lui Shakespeare, desi reprezentarea lui a unui tiran Cezar asasinat de eroi eliberatori nu a fost corecta din punct de vedere istoric, ceea ce putem intelege ca un apel romantic la opera sa sau o simpla ignoranta profunda a istoriei. , in comentariul sau despre starea de epilepsie a lui Cesar, a avut dreptate. Exista mai multe surse care indica aceasta afectiune. Fiind Suetonius unul dintre principalii, care ne spune ca Cezar a suferit doua atacuri in timp ce isi oficia atributiile. Plutarh scrie despre Cezar care suferea de o criza in Africa, intamplator l-a atacat in mijlocul bataliei de la Thapsos; pe de alta parte Appian. Ne vorbeste despre  „convulsiile bruste”  pe care le-a suferit. Ceea ce nu prea stim astazi este daca Cesar chiar l-a ascuns pentru a nu parea slab, asa cum s-a crezut multi ani, sau daca a fost o performanta facuta la momente oportune.

Cercetatorii actuali sugereaza ca Cezar ar fi putut sa-si fi folosit epilepsia ca propaganda, deoarece Alexandru cel Mare ar fi suferit si el in trecut. Cezar a fost un maestru al propagandei politice, pana la punctul in care capodopera sa literara, Comentarii la razboaiele galice, a fost scrisa pentru a incerca sa castige sprijinul poporului roman.

Citate ale lui Iulius Caesar

„Soldatii mei depind de bani, care depind de forta, care depind de ei insisi”

„Voi fi ceea ce zeii si a mea vor decreta”

„Putem inca sa ne intoarcem, dar daca trecem pe acest pod mic, totul va fi hotarat cu armele”

Inainte de a trece Rubiconul. Cei Doisprezece Cezari, de Suetonius.

„Voi fi ceea ce zeii si a mea vor decreta”

„Vino, vezi, castiga”

Dupa batalia de 4 ore, in referire la aptitudinea sa militara si o provocare clara pentru Pompei.

„Morul este aruncat”

Moarul este aruncat, desi nu este confirmat ca a fost autorul sau. Pe malurile Rubiconului inainte de a-si incepe marsul Roma.

„Sunt pe cale sa intalnesc o armata fara lider si apoi voi gasi un lider fara o armata” 

Referindu-se la armata lui Pompei din Hispania.

„Care este cel mai bun mod de a muri?” 

Cu o zi inainte de moartea lui.

„Et tu Brute”