Acidul fulvic a fost investigat in ultimii ani datorita efectelor pozitive pe care le are asupra sanatatii. Ce au descoperit studiile? In acest spatiu va detaliem proprietatile.

Acidul fulvic apartine unei familii de acizi organici care formeaza o parte naturala a humusului (o fractiune a materiei organice din sol). Poate fi gasit in sol, sedimente marine, canalizare si compost.

Este unul dintre cele mai hranitoare straturi ale pamantului si serveste drept hrana pentru plante, deoarece ofera nutrienti tuturor celulelor lor. Din toate aceste substante naturale, fie humus, fie sedimente marine, se obtine un supliment alimentar, pentru care este cunoscut acidul fulvic.

Dar are beneficii pentru sanatatea umana? O pot lua toata lumea? Este sigur? Acestea si multe alte indoieli apar in jurul consumului sau. Prin urmare, mai jos, vom detalia ceea ce se stie astazi despre efectele sale asupra sanatatii. 

Ce este acidul fulvic si care sunt utilizarile sale potentiale?

Acizii fulvici sunt un amestec de acizi organici si au o compozitie foarte variabila. Se formeaza din descompunerea materiei organice (ramuri, frunze, trunchiuri etc.) care cad pe pamant si sunt degradate de ciuperci si microorganisme.

In Himalaya, acest proces a dat nastere Shilajit , un compus utilizat pe scara larga in medicina Ayurveda (medicina traditionala hindusa) si care incepe sa fie cunoscut si in Occident.

Datorita componentelor sale, are o serie de proprietati benefice pentru organism. Acest lucru ar face un supliment de luat in urmatoarele situatii:

  • Boala Alzheimer.
  • Alergii.
  • Unele tipuri de cancer.
  • Infectii ale tractului respirator.
  • Performanta sportiva imbunatatita.

Desi este inca subiect de cercetare, acidul fulvic pare sa contribuie la prevenirea unor boli precum Alzheimer.

Principalele proprietati ale acidului fulvic

Desi exista studii care ii sustin functiile, trebuie spus ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a demonstra efectele asupra sanatatii umane, posibilele sale reactii adverse si dozele considerate sigure. Dar pana acum au fost raportate diverse beneficii.

Capacitate antiinflamatoare

Acesta este poate unul dintre cele mai interesante efecte asupra sanatatii. Starile inflamatorii au fost legate de aparitia multor boli cronice, multe dintre ele crescand pe zi ce trece in societatile occidentale.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, poate ajuta la afectiuni precum alergiile, astmul sau eczemele, deoarece reduce semnificativ simptomele. Cu toate acestea, desi rezultatele sunt promitatoare, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte pozitive.

Actiune imunomodulatoare

Sa demonstrat ca acidul fulvic are capacitatea de a activa celulele sistemului imunitar. Acest lucru ne permite sa ne protejam de actiunea daunatoare a bacteriilor si a altor agenti patogeni.

Proprietate antioxidanta

Actiunea antioxidanta a acidului fulvic este specificata in capacitatea sa de a neutraliza radicalii liberi. Radicalii liberi sunt o serie de compusi nocivi care sunt generati in propriul nostru organism sau ne afecteaza din exterior.

Ele sunt capabile sa provoace leziuni unui numar mare de tesuturi corporale, ducand la disfunctionalitati celulare si favorizand aparitia multor boli degenerative.

Atunci cand actiunea acestor compusi oxidativi depaseste capacitatea propriilor mecanisme antioxidante, aportul unui supliment extern (cum ar fi acidul fulvic) poate ajuta la oprirea acestor reactii nocive de oxidare.

Posibila protectie a functiei creierului

Alzheimer este o boala cu un impact tot mai mare. Una dintre strategiile de prevenire a problemelor cerebrale se bazeaza pe o revizuire a dietei si pe luarea de suplimente, inclusiv acid fulvic impreuna cu vitaminele B.

In acest sens, unele studii, precum unul publicat in Arhivele de Cercetari Medicale, au aratat rezultate pozitive la pacientii cu boala Alzheimer precoce.

Imbunatatirea lipidelor din sange

Acidul fulvic ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL (considerat colesterol rau ) si a trigliceridelor din sange. In plus, contribuie si la cresterea nivelului de HDL sau colesterol bun . Toate acestea pot reveni la o sanatate mai buna a sistemului cardiovascular.

Acest supliment are proprietati antioxidante care ajuta la reglarea nivelului de colesterol si trigliceride din sange.

Performanta sportiva imbunatatita

Aceasta proprietate este clara dintr-un studiu publicat recent prin Journal of the International Society of Sports Nutrition . Rezultatele dupa 8 saptamani de suplimentare au aratat o crestere a testosteronului si a productiei crescute de colagen la barbatii sanatosi. Astfel, s-a inregistrat o crestere a masei musculare si a fortei si o scadere a oboselii.

Precautii si posibile efecte adverse

Ca orice supliment alimentar, acidul fulvic trebuie luat cu prudenta. Este important sa primiti intotdeauna o reteta de la un profesionist din domeniul sanatatii, cu atat mai mult in cazul celor care sufera de o boala sau care iau alte medicamente. In plus, ar trebui evitata in urmatoarele cazuri:

  • Persoanele cu boli autoimune.
  • Femeile insarcinate sau cele care alapteaza, deoarece nu exista dovezi cu privire la siguranta acestuia.

Este important sa respectati dozele indicate si durata tratamentelor . Doze mai mari sau perioade mai lungi nu implica beneficii mai mari. In schimb, ar putea provoca unele reactii adverse, cum ar fi diaree, dureri de stomac sau dureri de cap.

In cele din urma, trebuie sa ne asiguram ca produsele pe care le achizitionam sunt reglementate si respecta toate reglementarile. Unele suplimente de calitate inferioara ar putea contine urme de metale grele, arsenic sau alte componente daunatoare sanatatii, ceea ce ne-ar putea cauza unele probleme.

Acid fulvic: un nou supliment natural

Acest compus organic ofera solului o cantitate interesanta de minerale si este, de asemenea, o posibila sursa de bunastare pentru oameni. Din acest motiv, studiile in curs investigheaza toate proprietatile acidului fulvic si modul in care acesta poate fi aplicat in ingrijirea sanatatii.