“Adncirea deficitului de cont curent nu este deloc surprinzatoare”

Deprecierea leului n fata monedei unice europene ar putea avea un efect de stimulare a inflatiei, dar, pe de alta parte, ar putea ajuta la reducerea deficitului de cont curent, au apreciat vineri, n cadrul unei emisiuni la The Money Channel, analistii Ciprian Dascalu si Dragos Cabat.

Vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, considera ca “n conditiile de acum, daca aceasta situatie prezenta se va mentine pe urmatoarele trei sau sase luni, este posibil ca deficitul sa nceapa sa scada putin pna la sfrsitul anului, fiind ajutat de deprecierea monedei nationale”. nsa “reversul deprecierii leului va fi si o inflatie care se va duce spre partea de sus a limitei prognozate, sau chiar va fi depasita putin”, a adaugat Cabat, la postul de televiziune.

Totusi, vicepresedintele CFA este de parere ca aceasta criza produsa de deprecierea leului “este un moment bun pentru Romnia, pentru ca optimismul nostru exagerat din ultimii ani este putin ponderat”.

Ciprian Dascalu, senior economist la ING Bank Romnia, a aratat ca adncirea deficitului de cont curent nu este deloc surprinzatoare, mai ales n conditiile aprecierii monedei nationale pe pietele valutare n prima jumatate a anului. “Deficitul de cont curent nu ne-a surprins. Practic, cumulat pe ultimele 12 luni, a atins 14 miliarde de euro. Pentru sfrsitul anului l vedem la 14,7 miliarde de euro, sau 13,8% din produsul intern brut (PIB)”, a precizat Dascalu, adaugnd ca si adncirea deficitului de cont curent “se va vedea n inflatie”.

Acesta este de parere ca Banca centrala are instrumentul ratei dobnzii, prin care poate influenta cursul de schimb si, indirect, inflatia, nsa influenta BNR asupra ratei dobnzii este destul de limitata.

“Investitorii straini constientizeaza ntr-o mai mare masura riscurile derivnd din deficitul de cont curent, iar leul tinde sa fluctueze mai mult, legat de lira turceasca si de celelalte monede care au un deficit de cont curent mare si nregistreaza o scadere a finantarii acestuia cu investitii straine directe”, a mai spus Dascalu.

Totusi, economistul ING Bank crede ca riscurile n crestere privind inflatia nu vor determina Banca Nationala a Romniei sa-si revizuiasca tinta de inflatie pentru anul n curs, deoarece i-ar afecta foarte mult credibilitatea.

“Este de preferat sa explice esecul atingerii unei tinte, deci factorii care au determinat esecul, prin seceta, preturi volatile, pretul petrolului si asa mai departe”, a mai adaugat Dascalu.

Analistii vad euro la maximum 3,4 lei la sfrsitul anului

Invitat sa si spuna parerea n legatura cu evolutia prezenta si viitoare a pietei valutare, Dascalu a declarat ca “leul se misca mai putin pe fundamente macroeconomice si mai mult pe sentimentul investitorilor fata de tarile emergente”. El a mentionat ca se asteapta ca la jumatatea anului viitor sa se produca “un eveniment extern care sa produca o iesire a capitalurilor din Romnia”. Pe termen lung nsa, pna la adoptarea euro, planificata pentru 2014, leul va avea o tendinta de apreciere, pentru ca “e un proces de ajungere din urma si mare parte din acest proces se va face printr-o apreciere reala a cursului de schimb”, a mai spus Dascalu.

Florian Libocor, analist sef la BRD, considera ca n continuare “moneda de baza va ramne leul”. Din acest motiv, Libocor a mentionat ca nu recomanda nimanui sa faca economii n valuta, acestea fiind mult mai n siguranta daca sunt tinute n lei. De altfel, analistii prezenti si-au exprimat parerea n legatura cu fluctuatia euro, spunnd ca acesta nu se va ntari timp ndelungat si va fi cotat la finalul acestui an cu cel mult 3,40 lei/euro. Florin Ctu, directorul adjunct de la trezoreria ING Bank Romnia, a declarat ca deficitul de cont curent “ne arata ca Romnia creste doar cu bani din afara tarii”. Acesta a mai adaugat ca deprecierea leului din ultimele doua saptamni “nu mai are nicio legatura cu BNR, pentru ca miscarea a fost abrupta si agresiva, fiind clar legata de ceea ce se ntmpla la nivel mondial pe piata imobiliara, cu falimente n Statele Unite si o rearanjare a investitorilor din pietele emergente pe pietele dezvoltate”. n ceea ce priveste aprecierea euro din ultimele zile, economistul-sef al ING Bank considera faptul “ca lumea nu s-a ndreptat nspre aur” drept o dovada ca “nu vom avea inflatie”. “Cel mai pesimist scenariu este ca euro sa creasca n continuare, BNR sa creasca la rndul ei dobnzile, ceea ce nseamna ca populatia se va afla n incapacitatea de a face credite”, a mai precizat Ctu, adaugnd ca n opinia sa leul si va reveni si se va aprecia n perioada urmatoare.