A trecut mai bine de o luna de cand mingea s-a rostogolit pe oricare dintre stadioanele de fotbal din Europa. Ca si in La Liga, coronavirusul a paralizat Bundesliga, Ligue 1, Serie A si Premier League, fara a putea contura o idee clara despre cand se pot relua competitiile. COVID-19 marcheaza vremurile. Trecem in revista diferitele scenarii pe care le gestioneaza fiecare competitie cu privire la posibila revenire. Mai, iunie, vom avea fotbal inainte de vara?

In primul rand, ligile diferitelor tari pledeaza pentru neincheierea campionatului, reluand competitia atunci cand este posibil si cu cea mai mare garantie de securitate. UEFA va analiza evolutia competitiilor nationale si europene pe 23, la doua zile dupa o intalnire informativa cu cele 55 de federatii membre. Astazi este situatia in care se afla fotbalul european.

Italia a fost prima tara europeana lovita de pandemia de coronavirus si, prin urmare, prima care a trebuit sa-si modifice calendarul. Serie A s-a oprit la inceputul lunii martie, in ziua 26, cu Juventus in frunte, cu un singur punct diferenta fata de Lazio si noua de la Inter -cu un meci mai putin-. 4 mai este ziua marcata drept inceputul redeschiderii tarii si data la care echipele ar putea relua antrenamentele. Desi, nu este exclusa extinderea izolarii in functie de evolutia cazurilor de COVID-19.

Nordul tarii continua sa fie cel mai afectat de coronavirus si de fapt se subliniaza ca daca competitia se va relua, stadioanele din Lombardia sau Piemont, printre altele, nu ar mai putea gazdui meciuri.

In Germania spera sa reia competitia fara audienta in luna mai, fiind prima liga remarcabila care isi reia activitatea dupa coronavirus. Totusi, germanii nu vor putea ocupa din nou tribunele unui stadion pana cel putin pe 31 august, conform masurii anuntate saptamana aceasta de prelungire a interdictiei evenimentelor publice de amploare pana la acea data.

In ceea ce priveste situatia in care ramane fotbalul, va trebui sa asteptam sa stim ce se stabileste in intalnirea pe care Merkel o va tine cu cei 16 premieri de la sfarsitul lunii aprilie, desi domneste optimismul ca Bundesliga poate fi reluata cu usile inchise, online odata cu redeschiderea unor afaceri si scoli programata pentru inceputul lunii mai.

Si in Franta vor sa reia competitia si sa nu incheie sezonul 19/20. Cu toate acestea, ziarul L’Equipe subliniaza in aceasta vineri diferite scenarii care ar putea aparea daca competitia nu se poate relua. Unii ar lua definitiv situatia tabelului dupa ultima zi jucata (29) iar altii sunt in favoarea luarii in calcul doar a primului tur.

In cel mai bun scenariu, in care competitia ar urma sa fie reluata, ziarul francez indica pe 17 iunie ca o posibila retur, cu meciuri din trei in trei zile pentru incheierea campionatului.

La fel, in Anglia toata lumea este in favoarea jocului din nou, chiar daca este cu usile inchise. Cluburile incearca sa cada de acord asupra unui termen pentru incheierea sezonului, moment in care se ciocnesc. Echipe precum Liverpool, City, United, Arsenal, Chelsea si Tottenham vad 30 iunie sa se incheie prea curand, avand in vedere circumstantele actuale.

Jocul cu usile inchise si pe acelasi stadion este deocamdata cea mai fezabila optiune de reluare a campionatului din Anglia cu Liverpool lider incontestabil si cu repartizarea locurilor europene precum si retrogradarea ca principala atractie.

Ca si in restul competitiilor, este greu de dat o data, intrucat evolutia cazurilor de coronavirus marcheaza pasii. In acest moment starea de alarma este mentinuta pana pe 26 aprilie, desi Guvernul a avansat deja ca ar putea fi prelungita.

Sunt mai multe echipe care au incercat deja sa revina la rutina zilnica, lucru care nu a fost posibil pana acum. In ceea ce priveste eventuala reluare a campionatului, unele voci indica sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie,  cu 11 zile inainte.