Marmura este foarte frumoasa, dar cand o pui in anumite locuri este greu de intretinut. Nu va recomand, de exemplu, sa lasati un pahar de vin rosu pe aceasta suprafata fara a pune un coaster dedesubt. Urma va ramane acolo pentru totdeauna, daca nu stiti cum sa curatati marmura. In acest articol va vom oferi cateva trucuri de curatare si intretinere pentru acest tip de piatra atat de solicitat in decorarea interioara.

Cum se curata corect marmura

In functie de culoarea si tipul de marmura, curatarea poate varia. Nici nu se elimina toate petele la fel. Produsele comerciale realizate special pentru marmura sunt vandute pe piata. Dar va puteti face si propriul curatator de casa. Iata procedura de urmat in fiecare situatie.

Indepartati umezeala din marmura de travertin

Marmura din travertin este adesea folosita pentru zonele umede, cum ar fi bucatariile si baile. Prin urmare, cel mai frecvent lucru este sa doriti sa indepartati umezeala sau mucegaiul care ar fi putut iesi. Deoarece marmura este foarte delicata, trebuie sa folositi un sapun neutru si o perie moale de par. Primul lucru este sa frecati pata cu pensula si apa calda. Apoi, stergeti cu o carpa umezita in apa cu sapun. Lasati camera ventilata.

Curatati petele de pe blat

Atunci cand utilizati marmura pentru blatul de bucatarie, riscul de colorare este foarte mare. Una dintre cele mai folosite culori este albul. In acest caz, cel mai bine este sa frecati petele sau marginile paharelor cu o jumatate de lamaie. Lasati-o sa actioneze doar cateva minute si stergeti-o cu o carpa uscata. Nu lasati mai mult, deoarece lamaia poate fi coroziva.

Daca pata rezista, puteti incerca sa umeziti o carpa in apa calda si otet alb. Frecati pata si stergeti-o cu o alta carpa curata.

Petele de cafea sau vin? Se dizolva trei linguri de borax in jumatate de litru de apa si se freaca.

Cand marmura este neagra, cel mai bine este sa folositi apa si detergent lichid pentru prima mana. Apoi frecati suprafata cu putina benzina (folositi o carpa de bumbac), clatiti si stergeti cu o carpa uscata.

Cum sa pastrati marmura in stare buna: 7 sfaturi

In afara de a sti cum sa curatati marmura, ar trebui sa ii oferiti si ingrijirea de care are nevoie. Este un material delicat care necesita o atentie continua. Iata ce trebuie sa faceti pentru a o mentine in stare buna:

  1. Aplicati o ceara din cand in cand. In acest fel, porii sunt inchisi.
  2. Treceti frecvent un burete cu sapun. In cazul in care stropiti ulei, stergeti-l pe loc.
  3. Cand marmura se uda, ar trebui sa o uscati imediat, deoarece absoarbe lichidele foarte repede.
  4. Nu utilizati produse abrazive. Asta include amoniac.
  5. Daca aveti podele de marmura si plante, nu uitati sa puneti o farfurie sub ghiveci.
  6. Nu taiati nimic direct pe o suprafata de marmura.
  7. Nu lasati obiecte fierbinti pe o suprafata de marmura. Aceasta include totul, de la o cratita pana la o placa de indreptat parul.