Care este diferenta dintre cardul european de sanatate si asigurarea de calatorie? Ce acopera Cardul European de Sanatate si ce nu? Care este recomandat? Atunci cand planuiti o calatorie in Europa , este posibil sa aveti doar cardul european de sanatate cu dvs. pentru a avea acces la asistenta medicala in cazul oricaror accidentari in timpul calatoriei. 

Dar este important sa fii constient de faptul ca asigurarea de calatorie iti ofera mult mai multa acoperire care te va proteja impotriva riscului de a suferi costuri economice semnificative in cazul unui incident.

Daca aveti indoieli cu privire la diferentele dintre calatoria cu card de sanatate sau cu asigurare de calatorie, cititi in continuare, raspundem la toate aceste intrebari mai jos.

Ce este Cardul European de Sanatate?

Cardul European de Sanatate (CEAM) este un document care va acrediteaza dreptul de a primi beneficiile de sanatate necesare in timpul unei sederi temporare in oricare dintre cele 27 de state membre ale UE, pe langa Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia, tinand cont de natura beneficiilor si durata calatoriei, in conformitate cu legislatia tarii (fie ca este vorba de o calatorie turistica, de afaceri sau de studii).

Orice persoana care are dreptul la acoperire de securitate sociala in orice stat membru al Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia poate solicita Cardul european de sanatate.

Pentru a-l solicita sau reinnoi, trebuie sa il procesezi prin Sediul Electronic al Securitatii Sociale si va fi trimis la adresa ta in termen de 5 zile.

Trebuie sa fiti afiliat la regimul de securitate sociala din tara dumneavoastra de origine , adica: lucratori independenti sau salariati, pensionari, persoane care primesc o prestatie obisnuita de securitate sociala, persoane afiliate la regimul de securitate sociala a unui lucrator, pensionar sau o persoana somera (sotie, copii etc.).

In ce tari este valabil cardul european de sanatate?

Cardul european de sanatate este valabil doi ani si este valabil in urmatoarele tari: Germania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croatia, Danemarca, Slovacia, Slovenia, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Ungaria Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Tarile de Jos, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Ceha, Romania, Suedia si Elvetia.

Diferentele dintre cardul european de sanatate si asigurarea de calatorie

Desi se pare ca ofera aceleasi beneficii, au o serie de diferente de luat in considerare inainte de a incepe calatoria. 

Ce acopera cardul european de sanatate?

TSE va permite sa accesati asistenta medicala publica in aceleasi conditii si la acelasi cost ca persoanele asigurate in acea tara. 

Serviciile acoperite includ orice tip de asistenta sau tratament necesar (in functie de situatia de sanatate a persoanei si evaluat intotdeauna de un profesionist din tara de destinatie) pentru ca calatorul sa poata rezolva problema de sanatate si sa continue sederea in strainatate . De asemenea, este acoperita orice ingrijire urgenta care rezulta din boli cronice si sarcina, inclusiv nasterea.

Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca TSE nu garanteaza ingrijiri medicale gratuite deoarece, dupa cum am mentionat, se aplica aceleasi conditii si costuri ca si Securitatea Sociala a tarii in care va aflati. Deoarece sistemele de ingrijire a sanatatii din fiecare tara sunt diferite, serviciile care sunt gratuite in tara dvs. s-ar putea sa nu fie gratuite in altele.

Aceasta inseamna ca in unele tari va trebui sa platiti o copla , o taxa sau o parte din tratament, chiar si intregul in functie de loc.

De asemenea, cardul de sanatate nu acopera ingrijirea medicala privata , repatrierea medicala sau calatoria in scopul primirii unui tratament medical.

Puteti consulta mai multe informatii despre serviciile acoperite de cardul de sanatate in fiecare tara pe site-ul oficial al Uniunii Europene .

Ce acopera asigurarea de calatorie?

Asigurarea de calatorie iti ofera acoperirea medicala esentiala pentru ca tu sa fii asistat in strainatate 24 de ore din 24, fara sa platesti niciun ban in avans. 

Pe langa asistenta medicala 24 de ore din 24 , include si acoperirea pentru furtul si deteriorarea bagajelor, intarzierile sau anularea de ultim moment a mijlocului de transport, repatrierea si intoarcerea anticipata , stramutarea unui membru de familie sau insotitor in caz de spitalizare sau deces. , raspundere civila si asistenta juridica. 

Unul dintre principalele beneficii ale asigurarii de calatorie este ca nu va trebui sa avansati costul asistentei (cu Cardul European de Sanatate va trebui sa suportati costul facturii si apoi va vor rambursa). In plus, vei fi insotit de o echipa de specialisti care, in functie de asistenta (inclusiv simptome derivate din Covid-19), te va redirectiona catre cel mai potrivit centru medical sau spital. Cu Mondo ai si aplicatia de asistenta 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. 

O alta acoperire importanta pe care o veti avea daca incheiati asigurare inainte de a calatori in Europa este aceea a unei eventuale anulari a calatoriei dintr-un motiv justificat.

Este suficient cardul de sanatate pentru a calatori prin Europa? 

Dupa cum am explicat, Cardul European de Sanatate va garanteaza doar accesul la asistenta medicala in aceleasi conditii ca si cetatenii tarii, dar trebuie sa aveti in vedere ca acestea sunt sisteme de „coplata” . In plus, spre deosebire de asigurarea de calatorie, Cardul European de Sanatate nu ofera acoperire pentru daune aduse bagajelor, intarzieri la transport sau repatriere. 

Din acest motiv, de la Ministerul Afacerilor Externe si de la Mondo, va recomandam sa achizitionati o asigurare de calatorie cu acoperire extinsa care sa va protejeze de orice accident, inclusiv de protectie impotriva COVID. 

De ce este indicat sa incheiati o asigurare de calatorie pentru Europa?

Trebuie inteles ca TSE nu este o alternativa la asigurarea de calatorie, dar pot fi sisteme de securitate complementare. In cele din urma, indiferent cat de aproape sau de departe ai calatori, chiar daca poti folosi Cardul European de Sanatate, este foarte recomandat sa ai o buna asigurare de calatorie . Veti fi acoperit pentru evenimente neprevazute legate de sanatatea dumneavoastra sau COVID. In plus, veti avea si acoperire impotriva altor posibile accidente precum pierderea bagajelor sau schimbarea si anularea serviciilor. 

In plus, sa incheiati o asigurare de calatorie pentru Europa nu inseamna sa faceti o investitie mare, de exemplu, puteti asigura o calatorie de 5 zile in Italia de la 11,06 EUR. Asa e, pentru mai putin decat costul unui gelato pe zi vei fi protejat 24 de ore pe zi cu cea mai buna acoperire de pe piata.