Apollo a fost unul dintre cei mai importanti zei atat pentru greci, cat si pentru romani, iar cultul sau a fost de asa natura incat, de fapt, a fost una dintre putinele zeitati grecesti care au fost complet transferate din Grecia la Roma pana in punctul in care romanii au pastrat-o intacta.  Diferentele erau minore, in timp ce pentru greci rolul sau de zeu al luminii era mai important, pentru romani rolul sau de zeu al medicinei si al ciumei era mai important.

Apollo era zeul soarelui, al luminii, al muzicii si al profetiei. Alte responsabilitati ale sale au inclus si medicina, poezia (uneori impartasita cu Hermes ) , tirul cu arcul (un dar pe care l-a impartasit cu sora sa geamana Artemis) , ciuma, arta, oracolele si cunostintele. Vedem ca, la fel ca si in cazul Atena , Apollo a avut o importanta atat de importanta atat printre greci, cat si printre romani, incat i s-au dat responsabilitati nesfarsite asupra carora trebuia sa prezide.

Apollo era fiul lui Zeus si al titanului Leto , iar sora lui geamana era Artemis . Ambii s-au nascut pe insula Delos si s-au caracterizat prin faptul ca au un corp privilegiat, atletic si sunt extrem de frumosi. Zeul luminii era de obicei reprezentat cu o coroana de lauri pe cap sau tinand-o in mana, deoarece dafinul era copacul lui. Desi Artemis si Apollo erau frati gemeni, Artemis s-a nascut cu o zi inaintea zeului luminii. Ambii frati s-au nascut in Targelion (a 11-a luna a anului) Artemis in a sasea zi si Apollo in a saptea zi, motiv pentru care sora lor a devenit protectorul lor in timpul nasterii.

Desi Apollo era zeul medicinei, iar fiul sau Asclepius era reprezentarea acesteia, la fel ca si cu multi alti zei greci el reprezenta atat aspectele bune ale medicinei, cat si cele rele, asa ca Apollo putea reprezenta si boli si daunatori. De exemplu, in Iliada , Apollo infecteaza tabara greceasca cu o ciuma pentru a-i ajuta pe troieni. In timpul aceluiasi conflict, el a ajutat si Parisul pentru a-l putea ucide pe Ahile .

Desi nu il putem considera ca un alt nume, romanii obisnuiau sa se refere la Apollo prin titlul sau epitetul lui Phoebus decat prin propriul sau nume. Vezi articolul nostru despre echivalenta dintre numele zeilor greci si romani.

Zeul adevarului si al oracolelor

O alta caracteristica a acestui zeu era onestitatea sa si veridicitatea cuvintelor sale. De fapt, una dintre poreclele sale, in afara de cel mai faimos „zeu al luminii”, era „zeul adevarului”. Datorita acestei onestitati, Apollo a primit darul clarviziunii, profetiei si oracolelor.

Apollo si-a petrecut mult timp in diferitele oracole si el a fost cel care a salvat oracolul din Delphi de mania lui Heracles , cand el, furios si violent pentru ca nu i s-a permis o profetie, a incercat sa o atace pe Pythoness . Cu toate acestea, si din fericire pentru oracol, Apollo l-a impiedicat pe puternicul si puternicul erou sa provoace o tragedie.

Apollo si umanitatea

Potrivit celor mai populare mituri, insusi Apollo a fost cel care a invatat fiintele umane arta medicinei si a fost intr-adevar unul dintre putinii zei care a mijlocit intre treburile zeilor si ale oamenilor, desi intr-o masura mai mica decat Hermes, Mesagerul zeilor.

Un detaliu curios este ca Apollo era vazut ca un purificator, asa ca multi oameni care comisesera crime considerate extrem de perfide de greci, precum parricidul si fratricidul, si-au cautat curatarea spirituala inaintea lui.

Imaginea lui Apollo, kourosul

Un alt dintre principalele aspecte ale lui Apollo este ca el a reprezentat idealul kourosului . Adica un ideal de frumusete masculina in intreaga civilizatie greaca si romana. Acest ideal se referea la un barbat relativ tanar, in general cu varste cuprinse intre 19 si 25 de ani, cu o fata neteda, perfect barbierita, par cret de cativa centimetri lungime si un fizic zvelt, atletic, cu muschi putin vizibili, dar bine delimitati.

Romanii impartaseau acest ideal de frumusete. Intr-adevar, multe dintre statuile Imperiului Roman care il infatiseaza pe kouros au fost bazate pe un tanar pe nume Antinous, care a murit la varsta de 19 ani in raul Nil in jurul anului 130. Comparatiile dintre Apollo si tineri au fost de asa natura incat el insusi a fost adorat ca divinitate pana in secolul al V-lea, cand crestinismul a zdrobit in cele din urma cultul.

Apollo, zeul care ii distra pe zei

Apollo avea o lira de aur , un instrument numit kithara, pe care stia sa o cante cu aptitudine cereasca, facand sa iasa din ea cele mai frumoase melodii (conform mitului, a obtinut aceasta lira de la Hermes) . La diferitele adunari de pe Olimp, Apollo le-a insotit pe muze cantand la kithara. Intr-adevar, Apollo s-a asezat in vizorul celorlalti zei si a inceput sa cante melodii frumoase, in timp ce muzele dansau si se miscau in jurul lui in cerc.

Talentul sau ca artist nu s-a limitat doar la muzica. Apollo era si un magician talentat, facand tot felul de trucuri curioase pentru a-i uimi pe ceilalti zei care, oricat de mult s-ar straduia, nu puteau explica cum reusise zeul luminii sa indeplineasca astfel de fapte.

Talentul lui pentru lira era ceva ce l-a impartasit cu sora sa geamana Artemis, o zeita capabila sa produca melodii frumoase cu lira ei. Apollo a impartasit geamanului sau atat talentul sau muzical, cat si talentul sau pentru tir cu arcul.

Fiii si sotiile lui Apollo

Acest zeu era recunoscut si pentru darurile sale romantice si a avut nenumarate relatii de dragoste atat cu zeitele, cat si cu muritorii. Apollo a avut mai multi copii, dintre care cel mai faimos a fost fiul lui Asclepius , care a avut cu Coronis si care a fost personificarea medicinei. Asclepius a fost ucis cu un trasnet, o arma puternica inventata de ciclopi, aceeasi putere pe care ciclopii i-au acordat-o lui Zeus in semn de recunostinta pentru eliberarea lor, motiv pentru care Apollo, intr-un act de furie, i-a exterminat pe ciclopi.

O alta consoarta a lui a fost Hecuba , a doua sotie a lui Priam si regina Troiei . Aceasta unire a produs Troilus. Toti acesti muritori au facut parte din faimosul razboi troian si, desi in diferite versiuni ale mitului Troilus este fiul legitim al lui Priam, cea mai populara versiune de astazi il plaseaza ca fiu al zeului luminii (personajul lui Troilus ar deveni popular printre artistii si scriitorii din Evul Mediu, Renastere si timpuri ulterioare, fiind folosit de artisti si autori precum Benoit si Guido, Boccaccio, Chaucer si Shakespeare printre altii.) .

Desi Apollo era un zeu extrem de atractiv, asa cum am mentionat deja exemplul perfect al kourosului si cu siguranta puternic, au existat muritori care au respins incercarile lui de cucerire. Una dintre acestea a fost Cassandra. Cassandra a fost o preoteasa a lui Apollo si a facut un pact cu zeul, in schimbul unei intalniri carnale intre cei doi, pentru a primi de la zeu darul profetiei. Cu toate acestea, cand preoteasa a accesat arcanii divinatiei, ea a refuzat sa-l intalneasca pe Apollo in mod carnal. Zeul luminii, ranit de respingere, i-a pus un blestem pe tanara: ea ar avea puterea de profetie si de ghicire, dar nimeni n-ar crede ghiciturile ei. De aceea, cand a inceput sa prezica caderea si distrugerea Troiei si amenintarea Calului Troian , nimeni nu i-a crezut cuvintele si trebuie sa fi privit neputincios cum totul se desfasura in tragedie.

Festivalurile zeului Apollo

 • Accias: numit si Actias au fost o sarbatoare celebrata in onoarea lui Apollo la Nicopole. In cadrul acestora s-au practicat evenimente de lupte, concursuri muzicale si curse de cai precum si lupte navale.
 • Boedromias: tinute la Atena pe Boedromion 7, acestea au fost festivitati in care Apollo a fost onorat ca zeu martial. Potrivit credintelor, Apollo si-a oferit ajutorul prin oracole sau cu prezenta sa in perioadele de criza.
 • Las Carneas: unul dintre cele mai importante festivaluri din Sparta si din intreaga lume doriana. In ele, Apollo Carneo a fost onorat si a fost impartit in 9 festivitati principale.
 • Daphnephoria: sarbatorita de beoti. O persoana a fost transformata in erou al festivalului, numit Daphnephorus , si purtand o coroana de aur si imbracaminte magnifica, a purtat o creanga de maslin impodobita cu coroane de laur si flori. In buchet era un glob de bronz reprezentand soarele si un glob mai mic de argint reprezentand luna.
 • Delias: festivaluri anuale ateniene in onoarea lui Apollo Delius . In timpul acesteia, o ambasada de cetateni ilustri, numita Delistas, a fost trimisa la Delos la bordul unei nave decorate fin cu lauri. Patru preoti pe nume Paralis , Antigonis , Plolemais si Ammonis au facut jertfe in onoarea lui Apollo odata pe Delos.
 • Gymnopedias: festivaluri desfasurate in Sparta intre iulie si august in onoarea lui Leto si a copiilor sai: Apollo, Pitio si Artemis.
 • Las Jacintias: festivaluri spartane organizate anual in Amiclas in onoarea lui Jacinto si Apolo. Aceste petreceri au inclus turnee de aruncare a discului si au fost oferite sacrificii.
 • Pianepsias: festivalul atenian sarbatorit in octombrie. In ele, o tocana de legume era gatita intr-o oala care era oferita ca tribut lui Apollo (fiind zeul soarelui, el avea un rol crucial in cresterea hranei) . Au fost gatite si prajituri si s-au oferit miere, ulei si vinuri.
 • Jocurile Pythian: unul dintre cele mai importante patru jocuri panhelene. Au evoluat si s-au schimbat de-a lungul secolelor.
 • Las Soterias: festivitati care au avut loc la Delphi si si-au avut originea dupa retragerea galatenilor. In ele a fost celebrata si comemorata victoria Greciei asupra invadatorilor. Au fost dedicati lui Apollo Pythus si Zeus Soterios si ajutorul acestor zei a fost apreciat. In cadrul acestora au avut loc tot felul de concursuri muzicale si lirice, precum si banchete si sacrificii.
 • Las Targelias: importanta festivitate ateniana in onoarea lui Apollo si a surorii sale Artemis pentru a-si sarbatori ziua de nastere in a sasea si a saptea zi a lunii Targelion. Un festival de tip agricol cu ​​ceremonii purificatoare. Apollo a fost implorat sa nu strice recoltele cu caldura excesiva.

In Roma

 • Ludi Apollinares , jocurile lui Apollo, ritual stabilit dupa cel de-al doilea razboi punic unde se cauta favoarea si protectia zeului Apollo oferindu-i sacrificii si ceremonii. Pentru a indeplini aceasta sarcina, pretorul urban a primit de la stat o suma de bani, pe care trebuia sa o gestioneze si sa o investeasca pentru a se asigura ca  Ludi Apollinares  se desfasoara cu succes.

Imaginea zeului Apollo

Nume roman: Apollo (numele pastrat intact)

El a prezidat : soarele, lumina, muzica si profetia. Alte responsabilitati ale sale au inclus si muzica, medicina, poezie, tir cu arcul, ciuma, arta, oracole si cunostinte.

Tatal: Zeus

Mama: Leto

Frati: Artemis (sora geamana) , Aeacus, Angelos, Afrodita, Ares, Atena, Dionysus, Orele, Gratiile, Muzele, Illithy, Ersa, Enius, Eris, Hebe, Pandia, Persefona, Hephaestus, Heracles, Hermes, Helena din Troia, Minos, Perseus, Radamantis, Litai, Moira.

Copii: Asclepius, Aristheus, Corybantes, Hymenaeus, Ialemus, Anfisus, Anphitemis, Anius, Amphiaraus, Apollonius, Apis, Boristhenes, Cepisus, Agreus, Arabus, Cheron, Chios, Ceos, Ileo, Lapitus, Hector, Yamo, Eurydice, Cycnus, Erymanthus, Delphi, Dorus, Chariclus, Coronus, Cydon, Dryope, Epidaures, Eriopis, Ismenos, Laodochos, Linus, Linus of Thrace, Lycomedes, Orpheus, Lichorus, Amrit, Melaneus, Naxos, Melita, Miletus, Mopsus, Oaxos, Tenes, Troilus, Philander, Phenomenus, Philamon, Polipete, Syros, Tenderus, Trophonius, Zeuxippus

Simboluri: arc si sageti, lira, dafin, coroana invingatorului, piton, corb.

Festivaluri si ritualuri: Accias, Boedromias, Carneas, Daphnephorias, Delias, Gimnopedias, Jacintias, Ludi Apollinares, Pianepsias, Pythian Games, Soterias, Targelias.

Animal sacru: lupul, delfinul.

Detalii: Avea un car impunator si o lira creata de el.