Thrillerele psihologice sunt un subgen al fictiunii de thriller care exploreaza partile mai profunde ale naturii umane. Acestea prezinta adesea personaje care sunt conduse de propriile lor dorinte rasucite si pot aborda teme de suspans, tradare si rascumparare. Thrillerele psihologice se caracterizeaza prin atmosfera lor plina de suspans, personajele bine dezvoltate si explorarea partii intunecate a naturii umane.

Unele dintre cele mai cunoscute thrillere psihologice includ And Then There Were None de Agatha Christie, Strangers on a Train de Patricia Highsmith, The Silence of the Lambs de Thomas Harris si Gone Girl de Gillian Flynn. Aceste romane au fost adaptate in filme si emisiuni de televiziune si continua sa fie populare si astazi.

Thrillerele psihologice sunt un gen popular de fictiune, deoarece ofera cititorilor o privire in acele regiuni mentale infricosatoare. Ele pot fi pline de suspans, provocatoare de gandire si chiar deranjante, dar pot fi si incredibil de pline de satisfactii.

Si apoi nu era niciunul , Agatha Christie (1939)

Un whodunit clasic care prezinta un grup de straini care sunt invitati pe o insula si apoi incep sa moara unul cate unul. Romanul este plin de suspans si atmosfera si are un final inteligent, care a fost laudat atat de critici, cat si de cititori. Romanul a fost adaptat in mai multe filme si seriale de televiziune, inclusiv o miniserie Netflix.

Straini intr-un tren , Patricia Highsmith (1950)

Un thriller plin de suspans despre doi straini care se intalnesc intr-un tren si fac un pact pentru a-si ucide reciproc sotii. Romanul este intunecat si tulburator si exploreaza temele obsesiei si violentei. Romanul a fost laudat pentru intriga sa ingenioasa si pentru explorarea naturii umane. A fost adaptat intr-un film cu acelasi nume, precum si intr-un serial de televiziune.

Talentatul domnul Ripley , Patricia Highsmith (1955)

Un thriller psihologic despre un tanar care este obsedat de un alt barbat si se convinge ca trebuie sa-i ia locul. Romanul este plin de suspans si tulburator si exploreaza temele identitatii si inselaciunii in detaliu. Romanul a fost laudat pentru personajele sale complexe si pentru explorarea zonei mai profunde ale naturii umane. A fost adaptat intr-un film cu acelasi nume, precum si intr-un serial de televiziune.

Carrie , Stephen King (1974)

Un roman de groaza psihologic despre o adolescenta care dezvolta puteri telekinetice si le foloseste pentru a se razbuna pe chinuitorii ei. Romanul este plin de suspans si tulburator si exploreaza temele hartuirii, alienarii si supranaturalului. Romanul a fost laudat pentru intriga sa plina de suspans si pentru utilizarea puterii umane necunoscute. A fost adaptat in doua filme cu acelasi nume, precum si intr-un serial de televiziune.

The Shining , Stephen King (1977)

Un roman de groaza psihologic despre o familie care isi ia un loc de munca la un hotel izolat, bantuit de trecutul sau intunecat. Romanul este plin de suspans si tulburator si exploreaza temele izolarii, nebuniei si supranaturalului. Romanul a fost laudat pentru suspansul sau, ambiguitatea si explorarea raului. A fost adaptat intr-un film cu acelasi nume, care i-a jucat pe Jack Nicholson si Shelley Duvall.

Mizerie , Stephen King (1987)

Un thriller atragator despre un scriitor care este salvat dintr-un accident de masina de catre fanul sau obsesiv. Romanul este plin de suspans si tulburator si exploreaza temele obsesie si control. Romanul a fost laudat pentru intriga sa plina de suspans si pentru explorarea personalitatii obsesive. A fost adaptat intr-un film cu acelasi nume, care i-a jucat pe Kathy Bates si James Caan.

Tacerea mieilor , Thomas Harris (1988)

Un thriller plin de suspans despre un tanar stagiar FBI care are sarcina de a intervieva un criminal in serie pentru a-si afla metodele. Romanul este intunecat si tulburator si prezinta un raufacator/erou complex si fascinant in Hannibal Lecter. Romanul a fost laudat pentru intriga sa plina de suspans, pentru complexitatea sa si pentru explorarea personalitatii psihopatice. A fost adaptat intr-un film cu acelasi nume, care a castigat cinci premii Oscar, inclusiv cel mai bun film.

Fata cu tatuajul dragonului , Stieg Larsson (2005)

Despre o jurnalista in dizgratie si o tanara hackera care fac echipa pentru a investiga disparitia unei tinere. Romanul este plin de suspans si tulburator si exploreaza temele violentei, misoginiei si justitiei sociale. Romanul a fost adaptat intr-un film cu acelasi nume, precum si intr-un serial de televiziune.

Gone Girl, Gillian Flynn (2012)

Despre o sotie care dispare in ajunul celei de-a cincea aniversari de casatorie si despre sotul ei care devine principalul suspect in disparitia ei. Romanul este plin de suspans si tulburator si exploreaza temele casatoriei, infidelitatii si razbunarii. Romanul a fost laudat pentru intriga sa artistica, personajele sale complexe si explorarea experta a temelor. A fost adaptat intr-un film cu acelasi nume, care i-a jucat pe Ben Affleck si Rosamund Pike.

Fata din tren, Paula Hawkins (2015)

Un thriller despre o tanara care este martora la o crima de la fereastra trenului si devine obsedata de caz. Romanul este foarte tulburator si exploreaza temele dependentei, durerii si mantuirii.

Si aceasta este lista noastra cu cele mai bune 10 thrillere psihologice. Ce parere aveti despre aceste carti – vreo surpriza sau orice thriller psihologic grozav lipseste din lista?