Cele mai timpurii manifestari ale formei romane au aparut in Europa secolului al XVII-lea – mai mult in Franta si Spania, decat in ​​Anglia.

Aceste romane europene din secolul al XVII-lea au fost destul de semnificative in istoria romanului, oferind, asa cum au facut, modele pentru scriitorii de mai tarziu.

In Europa, in general, a existat o fascinatie pentru ceea ce am numi astazi science fiction. Scriitorii din secolul al XVII-lea citesc relatari despre explorarile Lumii Noi in ziarele lor si, inspirati de ele, isi pun imaginatia la lucru creand lumi fictive dincolo de lumea reala in care traiau.

Acest lucru a fost combinat cu preocuparile pe care scriitorii le-au avut cu privire la societatea lor si si-au demonstrat dorul pentru ceva diferit, inventand societati utopice. Acele utopii erau adesea situate pe alte planete.

Acestea sunt cele mai clasice romane europene din secolul al XVII-lea

Don Quijote

de Miguel Cervantes, scris in doua parti – 1605 si 1615

Imagine din romanul european din secolul al XVII-lea, Don Quijote

Don Quijote , sau pentru a-i da titlul complet, Domnul ingenios Don Quijote din La Mancha , de scriitorul spaniol, Miguel Cervantes (de asemenea, considerat unul dintre cei mai buni scriitori ai secolului al XVII-lea), este cel mai celebru roman scris vreodata. Cervantes a fost contemporanul apropiat al lui Shakespeare, murind de fapt cu o zi inainte de Shakespeare. Romanul era la acea vreme o forma embrionara, cu scriitori geniali facand cativa pasi mici care urmau sa conduca la o inflorire majora a romanului in secolele urmatoare si o forma care domina acum literatura la nivel global si este inca in curs de dezvoltare.

Dar Don Quijote , scris chiar la nasterea formei, este un roman complet format despre care unii spun ca este cel mai bun roman scris vreodata. Este ca o gradina, care contine toate semintele a ceea ce aveau sa devina marile romane din secolul al XIX-lea si toate romanele inovatoare si experimentale care au urmat.

Nu numai asta, dar in sine ofera o experienta de lectura cea mai incantatoare, amuzanta si care provoaca ganduri. Etichetele pe care criticii le impun diferitelor etape ale dezvoltarii formei romane, cum ar fi „modernism”, „postmodernism” si asa mai departe, toate pot fi vazute in diferite zone ale textului lui Cervantes.

Povestea este foarte simpla, Alonso Quijano este un nobil minor care fie sufera de dementa, fie a innebunit, fie se preface ca a facut-o, decide sa devina un cavaler ratacit si sa readuca epoca cavalerismului, asa ca porneste in aceasta cautare. cu vecinul sau, un fermier, Sancho Panzer, ca scutier.

Ceea ce da romanului impactul sau este ca Alonso Quijano se misca in lumea reala, dar interpreteaza fiecare lucru mic prin prisma fanteziilor sale cavaleresti, de exemplu, intalnind mori de vant, vazandu-le ca uriasi si inclinandu-se spre ele.

Noua Atlantida

de Sir Francis Bacon, 1626

New Atlantis este un roman utopic in care filosoful si omul de stat Sir Francis Bacon isi prezinta viziunea asupra viitorului descoperirii si cunoasterii umane si sperantele sale pentru viitorul omenirii.

Are loc in tara fictiva, Bensalem, unde calitatile cetatenilor sai sunt „generozitatea si iluminarea, demnitatea si splendoarea, evlavia si spiritul public”. Romanul a fost profetic in acel colegiu lui Bensalem, Casa lui Salomon, a prezis universitati moderne de cercetare in care sunt cercetate atat stiintele teoretice, cat si cele aplicate. Colegiul este in centrul cartii si al profesorilor, studentilor si vietii sale de acolo, iar munca institutiei este descrisa in detaliu.

El Buscon ( Istoria vietii escrocului, numit Don Pablos, model pentru hobos si avarii de oglinda, tradus si ca Paul cel Ascutit sau Temarul si Escrocul )

de Francisco Quevedo, 1626

El Bruscon a scriitorului spaniol, Francisco Quevedo, este o lucrare de proza sofisticata pentru vremea ei. Autorul dezvolta personajul si descrie aventurile protagonistului sau, Don Pablos, scriind la persoana intai singular, care este o tehnica fictiva a romanelor moderne. Scopurile lui Pablos sunt sa dobandeasca virtutea si sa devina un caballero (un domn), dar nu reuseste sa faca niciunul.

Quevedo este un expert in jocuri de cuvinte si infloriri verbale interesante si are abilitati unice in a realiza caricaturi. Morala acestei povesti este ca copiii celor lipsiti de onoare sau rang nu vor putea niciodata sa obtina onoare sau rang pentru ei insisi.

Omul de pe Luna

de Francis Godwin, 1638 (publicat postum)

Omul pe Luna este, fara indoiala, primul roman despre calatoriile in spatiu. Este o poveste de aventura plina de evenimente, cu un fundal spatial inspirat de munca de pionierat a lui Nicolaus Copernic si de „noua astronomie” care a rezultat din aceasta. Intelectualii englezi, inclusiv autorul, savantul si episcopul Bisericii Angliei, Francis Godwin, au adoptat cu entuziasm noul mod de a-si privi universul, iar Godwin a realizat aceasta fictiune despre calatoria protagonistului si naratorului, Domingo Gonzales, pe luna.

Exista o multime de speculatii stiintifice in roman: de exemplu, dezacordul lui Godwin cu Galileo si propunerea sa conform careia petele intunecate de pe Luna sunt mari, mai in concordanta cu speculatiile lui Kepler despre acele zone ale lunii.

Cealalta Lume: Istoria Comica a Statelor si Imperiilor Lunii

de Cyrano de Bergerac, 1657

Cealalta lume este unul dintre cele trei romane satirice celebre ale autorului francez, Cyrano de Bergerac. Celebrul „profet” al science-fiction-ului, Arthur C Clarke, a considerat-o a fi una dintre cele mai timpurii povesti stiintifico-fantastice si a atribuit-o inventarea ramjet-ului (un motor cu reactie cu reactie respiratorie) si, de asemenea, cu o descriere a zborului spatial propulsat de rachete.

Naratorul, numit si Cyrano, incearca sa ajunga pe luna, lansandu-se prin legarea sticlelor de roua pe corp, dar aterizeaza inapoi pe pamant. Din asta se nasc tot felul de comedie. Cartea a influentat mai multi scriitori, inclusiv Swift (Calatoriile lui Gulliver).

The London Jilt; sau, Curva Politic

de Anonim, pe la 1660

The London Jilt; Sau, Politick Whore este sub forma unui memoriu al unei prostituate londoneze. In introducerea ei, autorul prezinta cartea ca o poveste de avertisment – ​​„pus in fata ta ca un far pentru a te avertiza despre Shoals si nisipuri rapide, pe care neaparat vei distruge totul, daca orbeste si voit continui si perseverezi in conduce acel curs al desfranarii feminine, care inevitabil va dovedi in cele din urma distrugerea ta totala.”

Cu toate acestea, a fost extrem de popular, nu ca o poveste de avertisment, ci din cauza slabiciunii sale. Era un fel de pornografie si deosebit de popular in coloniile americane, unde acest tip de literatura era bucurat de colonistii puritani.

Lumea aprinsa

de Margaret Cavendish, 1666

The Blazing World , titlul complet, Descrierea unei lumi noi, numita The Blazing-World,  este o opera de fictiune in proza din 1666 a scriitoarei engleze Margaret Cavendish, ducesa de Newcastle. Se prezinta ca un roman si, intr-adevar, unii critici l-au salutat drept inceputul genului science fiction, dar poate fi vazuta si ca o fictiune utopica, care este o forma mai familiara cititorului secolului al XVII-lea.

Povestea este plasata intr-un regat utopic fictiv intr-o alta lume, unde vederea stelelor este diferita de cea pe care o vedem de pe Pamant. O tanara este rapita si facuta imparateasa a lumii aprinse. Ea aduna intelepciune prin discutii cu academicienii si filozofii lumii aprinse si devine o zeita virtuala. Cand lumea arzatoare este invadata, ea isi asuma rolul de lider militar si invinge invadatorii.

La Princesse de Cleves

de Marie-Madeleine Pioche de La Vergne (Madame de La Fayette), 1678

La Princesse de Cleves este un roman francez considerat pe scara larga ca fiind primul dintre genul de romane psihologice care au proliferat in timpul secolului al XIX-lea, cu scriitori precum Jane Austen, The Brontes, Thackeray, Dickens si asa mai departe. Este, de asemenea, un exemplu aproape complet dezvoltat al genului de roman istoric, in care autorul recreeaza o epoca anterioara cu o acuratete remarcabila.

Cadrul este in principal curtea lui Henric al II-lea al Frantei intre octombrie 158 si noiembrie 1559 si, de asemenea, in alte locuri din Franta. Personajele sunt figuri istorice reale fictionalizate. Romanul este foarte lizibil in secolul XXI.

Progresul pelerinului

de John Bunyon, 1687

The Pilgrim’s Progress , titlul complet fiind The Pilgrim’s Progress from This World, to That Which Is to Come , de John Bunyon, este de obicei numit roman. Este o mare lucrare de fictiune teologica si a condus la dezvoltarea formei – fictiunea teologica.

In plus, este considerata una dintre cele mai semnificative opere de fictiune, in general, in limba engleza si citita pe scara larga in cele peste 200 de traduceri ale sale. Este, de asemenea, considerat de multi savanti ca fiind primul roman scris vreodata in limba engleza, desi pot exista alti unul sau doi candidati.

Progresul pelerinului a avut o influenta enorma asupra scriitorilor precum Hawthorne, Melville, Louisa May Alcott, Thackeray, The Brontes, Mark Twain, Charles Dickens, John Steinbeck si Enid Blyton, care a scris o versiune pentru copii a acestuia.

Povestea, o alegorie, este aceea a calatoriei unui personaj de orice om din orasul sau natal, „Orasul Distrugerii”, prin tot felul de obstacole, pana in „Orasul Ceresc”, care este raiul.

Oroonoko: sau, Sclavul Regal

de Aphra Behn, 1688

Oroonoko: sau , Sclavul Regal de Aphra Behn este considerat unul dintre primele romane in limba engleza, scris de un autor descris in general drept mama scriitoarelor britanice. Protagonistul este un print african care este pacalit in sclavie si vandut colonistilor europeni.

Naratorul prezinta povestea ca o relatare biografica a vietii protagonistului, conturand viata lui amoroasa, razvratirea si, in final, executia sa. Unul dintre lucrurile care au asigurat popularitatea de lunga durata a romanului a fost ca a fost adaptat pentru scena in 1695 de Thomas Southerne si a rulat in teatru timp de aproximativ cincizeci de ani, iar apoi, spre sfarsitul secolului, in America.