Cei mai mari investitori multilaterali in Europa de Est, BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), BEI (Banca Europeana de Investitii) si Banca Mondiala, si-au luat angajamentul de a acorda un ajutor financiar de pana la 24,5 miliarde de euro pentru a sprijini sectoarele bancare din regiune si pentru a finanta imprumuturile institutiilor lovite de criza economica globala, potrivit unui comunicat comun al celor trei institutii.

Initiativa completeaza masurile nationale si va asigura o asistenta financiara rapida si coordonata institutiilor financiare internationale (IFI), asistenta care va sustine imprumutul catre economia reala, deci catre grupurile bancare private, in special catre intreprinderile mici si mijlocii (IMM). Acest sprijin va tine cont de circumstantele macroeconomice si de presiunile financiare cu care se confrunta tarile din Europa de Est, confirmand diversitatea problemelor cauzate de reducerea financiara globala.

“Institutiile coopereaza pentru a gasi solutii practice, eficiente si potrivite pentru criza din Europa de Est. Actionam pentru ca avem o anume responsabilitate fata de regiune si pentru ca aceasta are un sens economic. Timp de multi ani, integrarea tot mai mare in Europa a fost o sursa de prosperitate si de beneficiu mutual si nu trebuie sa permitem ca acest proces sa fie rasturnat”, a declarat presedintele BERD, Thomas Mirow.

“Acest plan de actiune comun va ajuta la furnizarea cat mai rapida a finantarii catre banci, care va sprijini economia reala a tarilor grav afectate din Europa Centrala, de Est si de Sud si va ajuta in special intreprinderile mici sa supravietuiasca in aceste vremuri turbulente”, a precizat, la randul sau, presedintele BEI, Philippe Maystadt.

De asemenea, Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a apreciat ca este “timpul ca Europa sa se uneasca pentru a se asigura ca ultimii 20 de ani nu sunt pierduti datorita unei crize financiare ce ameninta sa se transforme intr-o criza umanitara”, salutand in acest sens cooperarea celor trei institutii financiare.

Conform planului celor trei institutii, care va dura doi ani, BERD va acorda 6 miliarde de euro sectorului financiar in 2009 si 2010, adica bancilor si IMM-urilor, in mod direct. La randul sau, BEI va acorda aproape 11 miliarde de euro IMM-urilor din Europa Centrala, de Est si de Sud, din care 5,7 miliarde sunt deja disponibili pentru a fi platite, iar alte 2,8 miliarde vor fi acordate la sfarsitul lunii aprilie. Banca Mondiala va sprijini regiunea cu aproximativ 7,5 miliarde de euro, ce vor reveni bancilor, infrastructurilor si comertului.

Pietele financiare din Europa de Est au nevoie de un ajutor coordonat, care sa vina din partea bancilor-mama, ce detin o mare parte a sectoarelor financiare din regiune, din partea bancilor locale importante, din partea autoritatilor bancare din afara si din partea institutiilor financiare europene si internationale.

IFI sunt recunoscatoare pentru sprijinul pe care anumite tari l-au primit deja prin intermediul programelor Fondului Monetar International (FMI), care au ajutat la stabilizarea impactului crizei si la cresterea increderii. De asemenea, IFI sunt de parere ca o actiune coordonata in randul grupurilor bancare, al institutiilor financiare si al guvernelor europene va face ca sectorul financiar din regiune sa iasa mai puternic din criza.