Economistul Daniel Daianu vorbeste despre motorul deprecierii leului la minimul istoric. Fostul Ministru al Finantelor puncteaza asupra faptului ca deprecierea nu trebuie pusa in relatie cu economia nationala ci, mai curand, cu cea europeana. Exista o serie de banci care opereaza pe scara larga si care doresc sa-si  reduca activele in Romania, sustine Daianu. Acest lucru afecteaza puternic economia romaneasca.

“In momentul de fata constatam, si nu de cateva zile, ca exista o presiune spre depreciere care nu este de pus in relatie, in principal, cu economia autohtona. Aici fac o paranteza: noi am avut o consolidare fiscala de proportii, majora, de la un deficit structural al bugetului de peste 8%, cu cativa ani in urma, am ajuns in 2011 la un deficit structural de 3%. Pentru acest an aceasta consolidare ar continua si ar duce spre 1% din PIB. Prin urmare, ce vreau sa spun este ca impactul major al evenimentelor din zona euro furnizeaza principala explicatie pentru aceasta presiune spre depreciere. De ce? Din mai multe ratiuni.

Una priveste legaturile devenite organice intre economia noastra si economiile din zona euro. Noi n-avem cum sa ne protejam. Nu avem mijloace care sa ne puna la adapost. Cand ai legaturi comerciale atat de stranse, cand cateva milioane de cetateni romani lucreaza in strainatate si am vazut cat de firave au devenit trimiterile lor de bani acasa, care ajutau consumul a numerosi cetateni, care ajutau finantatera deficitului balantei comerciale, cand avem in economia noastra grupuri bancare care opereaza la scara Europei.

Sunt grupuri bancare care doresc sa-si micsoreze expunerea fata de Romania, ceea  ce inseamna ca este afectata creditarea in economia noastra. Prezenta unor marci elene in Romania este un alt factor. Grecia este o tara coplesita de dificultati economice. Toate acestea provoaca o mare nervozitate pe pietele financiare, creste aversiunea fata de risc si asta se concretizeaza si la noi.”