Achiziționarea unui imobil poate fi o decizie dificilă și implică diverși factori care merită analizați cu atenție. Îți prezentăm în continuare cum să iei cea mai bună decizie când alegi zona potrivită pentru cumpărarea unui imobil. De la analiza infrastructurii locale și a facilităților disponibile, până la infrastructură și proiecte de dezvoltare, ia în considerare cele mai importante criterii, pentru casa ta de vis.

Evaluează siguranța locuirii și calitatea vieții din zonă

Un aspect vital în alegerea celei mai bune zone pentru cumpărarea unui imobil este investigarea siguranței și calității vieții într-o zonă. În acest sens, un pas important este verificarea calității serviciilor publice și a instituțiilor educaționale. Pentru a face acest lucru, cercetează școlile, spitalele, parcurile și alte facilități publice din zona de interes. Sunt importante sălile de sport, teatrele, cinematografele și alte instituții de cultură pe care este bine să le ai în cartierul unde locuiești sau să ajungi ușor la ele. Același lucru este valabil și pentru mall-uri, hypermarketuri, retaileri de bricolaj și amenajări exterioare. Consultă evaluările online și discută cu localnicii, pentru a obține o perspectivă mai personală asupra calității serviciilor și instituțiilor din zonă. 

Evaluează calitatea aerului, nivelul de zgomot, proximitatea față de zone industriale și stații pentru reciclare deșeuri. Astfel te asiguri că vei trăi într-un mediu curat și liniștit. Spațiile verzi sunt foarte importante, atât pentru petrecerea timpului liber, cât mai ales pentru un stil de viață sănătos. Consultă hărțile de zonare și planurile de dezvoltare urbană, pentru a afla dacă există proiecte viitoare care ar putea afecta calitatea vieții în zonă. Comunitatea locală poate oferi informații valoroase despre atmosfera și cultura zonei, precum și despre posibile probleme sau aspecte pozitive ale vieții în acea zonă. Participarea la întâlniri ale asociațiilor de locatari sau discuțiile cu vecinii și alți membri ai comunității te ajută să-ți faci o idee despre calitatea vieții și nivelul de siguranță resimțit de localnici. 

Verifică accesibilitatea și conexiunile de transport

Când alegi zona pentru cumpărarea unui imobil evaluează accesibilitatea și conexiunile de transport. Proximitatea față de mijloacele de transport în comun, precum stațiile de metrou, autobuz, tramvai sau tren crește semnificativ valoarea și atractivitatea unei proprietăți. Fie că apelezi la credite imobiliare sau achiziționezi locuința din fonduri proprii, valoarea ei crește în timp, datorită acestor beneficii. Ține seama de tendințele pieței imobiliare și de proiectele de infrastructură programate în zona respectivă. Verifică rețelele de utilități din zonă și calitatea serviciilor publice. Confortul familiei tale se bazează pe accesul neîngrădit la energie, gaze, apă, televiziune, internet.

Accesul la infrastructura rutieră este, de asemenea, vital pentru a asigura o deplasare facilă și rapidă. Proprietățile situate în apropierea drumurilor principale, care au acces facil la autostrăzi și la centurile orașului sunt mai atractive pentru cumpărători. Prin alegerea unei locuințe în astfel de zone se reduce timpul de deplasare și totodată crește valoarea imobilului. În plus, disponibilitatea locurilor de parcare în apropiere sau în cadrul proprietății reprezintă un avantaj suplimentar pentru confortul locatarilor. Gândește în perspectivă și informează-te despre planurile de dezvoltare a infrastructurii de transport în zonă, precum extinderea rețelei de metrou sau construirea de noi drumuri în perioada următoare achiziției.

Ia în considerare criteriile prezentate și alege cea mai bună zonă pentru cumpărarea unui imobil, ca să te bucuri de o locuință confortabilă și să realizezi o investiție profitabilă pe termen lung.