In timp ce pandemia de coronavirus se raspandeste puternic in Statele Unite, cu peste 40.000 de cazuri confirmate si aproape 500 de decese, Casa Alba ramane mai constienta de economia tarii si de implementarea masurilor necesare pentru a incetini cat mai mult posibil consecintele acesteia, a crizei de sanatate publica cu care se confrunta tara in urmatoarele saptamani.

Intr-o tara in care nu doar 28 de milioane de oameni nu au asigurare de sanatate, dar traiesc si la curent cu veniturile lunare din locurile de munca, creste incertitudinea cum sa faca fata celei mai mari crize din istoria recenta a tarii.

Si este ca numarul persoanelor infectate din SUA este la fel de incert ca si lipsa testelor medicale care sa ii identifice si sa confirme pe cei infectati cu coronavirus. Intr-o tara cu cel putin 330 de milioane de locuitori, numarul de teste efectuate este negativ simbolic.

Cu aproape niciun test medical care sa confirme cazurile de coronavirus, nici nu este posibil sa stim cu certitudine cati sunt infectati, care sunt profilurile lor si cine altcineva din mediul lor ar putea fi expus riscului. O alta ingrijorare este ca, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in alte tari precum Italia, Spania sau China, in SUA si tinerii sunt un profil de risc. Mai mult de jumatate dintre pacientii din New York, 55% dintre cazurile confirmate, au intre 18 si 49 de ani . In plus, o fetita de 12 ani este in stare critica de pneumonie dupa ce a fost testata pozitiv pentru coronavirus.

Virusul nu uneste Senatul

Pentagonul a anuntat punerea in aplicare a masurilor de urgenta, care permit 5 milioane de masti, 2.000 de ventilatoare si 14 laboratoare de testare unde vor fi efectuate 6.000 de teste pe zi, a confirmat Mark Esper, secretarul american al Apararii.

In Senatul SUA, insa, cea mai mare criza de sanatate din lume nu a reusit sa uneasca democratii si republicanii si nici sa le faciliteze capacitatea de a negocia. Planul de salvare pentru combaterea coronavirusului spera sa aprobe in Camera Superioara, la a treia incercare, pachetul de stimulare economica de peste un trilion de dolari pentru a proteja micile afaceri, companiile aeriene si familiile americane fara munca si fara salariu.

Procedura politica de atenuare a efectelor economice nu deviaza traiectoria epicentrului pandemiei din SUA, care se concentreaza deocamdata la New York. Mai mult de jumatate dintre cazurile de coronavirus au avut loc in „capitala lumii”. Nu doar din cauza populatiei sale mari de 8 milioane de locuitori, ci mai ales pentru ca este locul in care s-au efectuat cele mai multe analize medicale pentru confirmarea infectiilor.

Un nou medicament

Orasul New York denunta ca saptamana viitoare spitalele ar putea ramane fara materialul necesar pentru a face fata asistentei medicale urgente. In timp ce Trump anunta, „emotionat”, ca incepand de marti vor testa un nou medicament folosit pana acum pentru tratarea malariei si ca spera sa poata aduce rezultate bune in utilizarea acestuia impotriva pacientilor cu coronavirus, centrele de conventii si alte spatii publice mari din New York. sunt deja infiintate ca spitale temporare pentru a satisface cererea in crestere.

„Avem nevoie de cel putin 30.000 de ventilatoare pentru a face fata la ceea ce urmeaza”, a intrebat guvernatorul Andrew Cuomo guvernului federal. „Sa gestionam mai intai criza de sanatate si, cand va trece, sa ne gandim la economie. Dar nu acum”, a adaugat Cuomo.

Pe ora, cel putin o mie de paturi suplimentare, aparate de respirat si material de protectie pentru a face fata noilor pacienti care au nevoie urgent de ingrijiri medicale saptamana viitoare la New York, unde cel putin 20.000 de persoane au fost deja testate pozitiv. Aceasta reprezinta mai mult de jumatate din toate cazurile infectate din tara.

Louisiana a devenit statul tarii si locul din lume in care raspandirea coronavirusului si a consecintelor acestuia a crescut cel mai rapid, cu 800 de pacienti confirmati si 20 de decese. Massachusetts, Michigan si Maryland sunt ultimele state care au rezistat luarii masurilor restrictive, in urma starii de alerta impuse de restul statelor, judetelor, teritoriilor si oraselor din tara. Peste 10 milioane de americani izolati acasa.

Presedintele Donald Trump este reticent in a prelungi starea de alerta la nivel federal, asa cum sugereaza experienta tarilor care au depasit stadiul initial in care se afla Statele Unite, desi anunta ca dupa cele 15 zile de urgenta nationala va lua o decizie in acest sens.

O catastrofa care urmeaza

Intre timp, personalul sanitar din tara raporteaza teama si ingrijorare cu privire la ceea ce prevad ca va fi o catastrofa in urmatoarele saptamani. Lipsa echipamentului medical de protectie precum masti, halate chirurgicale sau produse dezinfectante obliga personalul medical, precum asistentele, sa-si construiasca propriile masti cu gadgeturi de casa.

Fete cunoscute precum Daniel Newman, un actor din seria Walking Dead, isi denunta cazurile personale in media si retelele de socializare. In ciuda faptului ca a prezentat simptome, dificultati de respiratie si a fost in contact cu persoane care au fost testate pozitiv, Newman a denuntat ca testul nu a putut fi facut. Iar calvarul lui de apeluri eterne de zile intregi, vizite la urgente si o nota finala de 9.000 de dolari nu a fost suficienta pentru a efectua testul medical care i-a confirmat patologia. „Ma intreb cate mii de oameni inca din tara se vor afla in aceeasi situatie”, a spus el pentru CNN.

Desi lipsa testarii este doar prima veriga in blocarea pe care o va experimenta pandemia in SUA. Si este ca, potrivit expertilor, precum Peter Hotez de la Colegiul de Medicina Baylor, este necesara cresterea cu cel putin 50%, si chiar 100%, a capacitatii spitalelor de a ingriji bolnavi in urmatoarele saptamani , precum si ca mai mult material obligatoriu, mai ales fani. „Nu avem timp, trebuie sa actionam in urmatoarele zile”, a denuntat Hotez.

Pe fondul crizei de sanatate, o alta problema infloreste in primavara americana intrerupta. Cetatenii de origine chineza si orientala se tem pentru siguranta lor dupa clasificarea presedintelui Trump drept „virus chinez”, care, dupa el insusi, a devenit „un presedinte in timp de razboi”. Frica de amenintari rasiste la adresa acestui grup si posibilele sale consecinte i-au alertat pe cei care spun deja ca incep sa le sufere.