Ai ajuns în punctul în care vrei să-ți cumperi o locuință doar a ta în care să-ți creezi cele mai frumoase amintiri din viață. Dar până la acest vis, mai există niște etape prin care să treci. Una dintre acestea este vizionarea de locuințe.

Ca întregul proces să decurgă cu mai multă ușurință, ți-am pregătit o listă care cuprinde o serie de întrebări pe care să le pui când mergi la vizionări de locuințe pentru o ulterioară achiziție.

Ce întrebări să pui când mergi la vizionări de locuințe pentru o ulterioară achiziție?

Întrebări esențiale legate de starea locuinței

Atunci când mergi la o vizionare pentru o potențială achiziție, pune cât mai multe întrebări legate de starea locuinței. Aceste întrebări te vor ajuta să obții informații relevante și să iei o decizie în cunoștință de cauză. Iată câteva idei în această direcție:

1. Care este starea structurală a locuinței?

Este esențial să afli informații despre vârsta clădirii și dacă aceasta a suferit reparații majore în trecut. De asemenea, ar trebui să întrebi despre eventualele probleme structurale cunoscute, cum ar fi fisuri în pereți, tavan sau podea. Semnele vizibile de deteriorare pot indica posibile probleme la nivel structural.

2. Care este starea sistemelor esențiale ale locuinței? Când au fost verificate ultima dată de un expert?

Întreabă despre starea instalațiilor sanitare, electrice și de încălzire. Verifică dacă acestea funcționează corect și când au fost verificate ultima dată. De asemenea, este important să afli dacă au fost înlocuite sau reparate recent. O locuință cu sisteme esențiale bine întreținute și funcționale este un aspect important de luat în considerare.

3. Care sunt nivelurile de izolație și eficiență energetică? 

Întreabă despre calitatea izolației termice și a ferestrelor, deoarece acestea pot influența semnificativ costurile de încălzire și răcire. De asemenea, solicită informații despre certificatul de performanță energetică al locuinței, care poate oferi detalii despre eficiența sa energetică și potențialul de economisire a energiei.

4. Au existat probleme de siguranță sau sănătate de-a lungul timpului din cauza stării proprietății?

Întreabă despre prezența mucegaiului, azbestului, plumbului sau altor probleme ce pun in pericol sănătatea și siguranța în locuință. Aceste aspecte pot necesita cheltuieli suplimentare pentru remediere. De asemenea, adresează întrebări despre sistemul de alarmă anti-incendiu și anti-intruziune, pentru a te asigura că locuința este într-o stare de siguranță adecvată.

Întrebări legate de amplasamentul și vecinătatea locuinței

Este important să obțineți cât mai multe informații despre locația exactă a locuinței și despre vecinătatea în care se află. Aceste detalii pot influența în mod semnificativ decizia finală de achiziție. Iată câteva întrebări cheie.

1. Cât de accesibil este amplasamentul locuinței pentru diferite zone de interes?

Întreabă despre locația exactă a locuinței și despre accesibilitatea acesteia. Este important să afli distanța până la cea mai apropiată stație de transport în comun și dacă există acces facil la drumurile principale. De asemenea, poți solicita informații despre proximitatea față de magazine, școli, spitale sau alte facilități esențiale. Aceste aspecte pot influența confortul vieții de zi cu zi în acea locuință.

2. Cum este comunitatea din vecinătate și cât de sigură este zona?

Întreabă despre comunitatea din vecinătate și tipul de oameni care locuiesc acolo. Află dacă zona este considerată sigură, cu un nivel redus de infracționalitate. De asemenea, poți aborda subiectul nivelului de gălăgie sau oricărui alt aspect care ți-ar putea influența decizia. Este important să te simți confortabil în vecinătatea în care vei locui.

3. Sunt stabilite planuri de dezvoltare urbanistică în viitorul apropiat pentru această zonă?

Încearcă să aflii cât mai multe informații despre planurile de dezvoltare urbanistică pentru zona respectivă. Acest lucru îți poate oferi o perspectivă asupra evoluției și creșterii în viitor. De exemplu, poți întreba dacă sunt planificate construcții blocuri noi, amenajarea unor parcuri sau construirea unor centre comerciale în apropiere. Aceste aspecte pot influența atât valoarea de revânzare a locuinței, cât și calitatea vieții în acea zonă.

4. Au existat anumite probleme în această zonă care să afecteze traiul locuitorilor?

În unele cazuri, anumite zone pot avea particularități sau probleme specifice care trebuie luate în considerare în procesul de achiziție a unei proprietăți. De exemplu, dacă zona este cunoscută pentru inundații frecvente, alunecări de teren sau dacă se află în apropierea unui aeroport sau a unei fabrici cu emisii poluante. Întrebând despre aceste aspecte, poți obține informații importante pentru a lua o decizie informată.

Întrebări referitoare la aspectele legale despre proprietate

Trebuie să te asiguri că ai toate informațiile necesare pentru a verifica legalitatea și autenticitatea proprietății pe care o vizitezi în vederea achiziției. Iată câteva idei principale pe care le poți dezvolta în acest capitol:

1. Există litigii sau o ipotecă pe proprietate?

Este esențial să verifici dacă vânzătorul este într-adevăr proprietarul legal al acesteia și dacă există vreun fel de litigiu sau ipotecă pe proprietate. Solicită să vezi certificatul de proprietate și verifică datele înregistrate la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta te va asigura că nu există nicio problemă legală care să afecteze tranzacția.

2. Locuința este în conformitate cu reglementările legale?

Este important să te asiguri că toate modificările aduse imobilului au fost realizate legal și cu toate autorizațiile necesare. Acest aspect include extinderi, renovări și orice alte lucrări care ar putea afecta structura sau funcționarea locuinței. Verifică dacă există documente precum autorizații de construcție, avize și certificate de conformitate emise de autorități.

3. Pot verifica documentele privind taxele și impozitele legate de locuință?

Înainte de a achiziționa o locuință, este important să te asiguri că toate taxele și impozitele asociate proprietății au fost plătite în mod corespunzător. Solicită un certificat fiscal pentru a confirma acest lucru. Acest document va atesta că nu există datorii fiscale sau alte obligații financiare legate de proprietate.

4. Este posibil să obțin un raport de evaluare din partea unui expert?

Pentru a avea o perspectivă obiectivă asupra valorii locuinței, este recomandat să obții un raport de evaluare profesională. Acesta va furniza un rezumat complet al valorii de piață a proprietății, luând în considerare diferiți factori precum amplasarea, dimensiunea, starea și caracteristicile imobilului. Un astfel de raport poate fi un instrument util în procesul de negociere a prețului, dar și în procesul de solicitare a unui împrumut pentru locuințe.

Poți calcula aici rata creditului tău imobiliar.

În concluzie, achiziționarea unei locuințe este un proces complex care necesită o pregătire amănunțită. Este esențial să pui întrebări pertinente despre starea locuinței, amplasament, preț, aspecte legale, costuri suplimentare și viitorul acesteia. Astfel, vei putea lua o decizie informată și vei evita eventualele neplăceri.