Sursa foto: Freepik

Desi adesea confundati, dieteticianul si nutritionistul nu fac acelasi lucru. Fiecare are anumite competente, iar activitatea lor, desi are in comun faptul ca se concentreaza pe prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor, se axeaza pe aspecte diferite. Continua sa citesti pentru afla mai multe despre diferentele dintre un dietetician si un nutritionist si la care dintre ei ar trebui sa apelezi in functie de nevoile tale.

Ce este si ce face un dietetician?

Un dietetician este un specialist in nutritie si dietetica, care si-a dobandit calificarile printr-un program de studii universitare in cadrul Facultatilor de Medicina si a indeplinit cerintele legale pentru a obtine statutul de dietetician autorizat, conform Legii 256/2015. Asta inseamna ca, pe langa detinerea unui titlu de calificare in nutritie si dietetica, mai trebuie sa efectueze un an de practica in domeniu si sa promoveze examenul national de dietetician autorizat. In plus, trebuie sa devina membru al Colegiul Dieteticienilor din Romania.[2]

Dieteticianul nu este deci medic, ci specialist in domeniul nutritiei si dieteticii, rolul sau fiind acela de a asigura o nutritie echilibrata in vederea mentinerii si imbunatatirii sanatatii prin mijloace dietetice. Cu alte cuvinte, dieteticianul este specialistul care poti apela atunci cand, din diverse motive, ai nevoie de recomandari personalizate privind alimentatia ta.[2]

De exemplu, o femeie insarcinata, care vrea sa se asigure ca are o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii, poate apela la dietetician pentru un plan nutritional personalizat. O persoana care a fost diagnosticata cu o afectiune a carei gestionare presupune, pe langa urmarea unui tratament anume, si interventii nutritionale, poate, de asemenea, apela la dietetician. Nu doar adultii pot merge insa la dietetician. Daca esti parinte si ai un copil care se confrunta cu deficit sau exces ponderal, vizita la un specialist in  nutritie si dietetica pentru copii poate reprezenta primul pas catre o greutate normala.

Acesti profesionisti pot efectua cercetari in domeniul nutritiei, pot educa pacientii cu privire la impactul nutritiei asupra sanatatii, pot administra terapie medicala prin nutritie si pot recomanda protocoale de nutritie pentru a preveni si gestiona afectiunile cronice.

Dieteticienii inregistrati primesc o pregatire cuprinzatoare in stiinta nutritiei, anatomie, fiziologie si biochimie, biofizica, histologie etc. De asemenea, acestia isi dezvolta abilitati de consiliere pentru a sustine schimbari comportamentale eficiente. Unii dieteticieni  obtin acreditari de specialitate in domenii precum dietetica sportiva, nutritia pediatrica, nutritia comunitara, obezitatea si managementul greutatii, nutritia renala si nutritia oncologica. 

Dieteticienii pot lucra in diverse medii, inclusiv in spitale, centre de ingrijire, centre de sanatate comunitare, institutii de invatamant, restaurante si cabinete private. 

Ce este si ce face un medic nutritionist?

In Romania, atunci cand vorbesti despre un medic nutritionist te referi, de regula, la medicul specialist pe Diabet, nutritie si boli metabolice sau la un medic care are competenta si in domeniul nutritiei. Diferenta dintre un astfel de medic si un dietetician este consta in faptul ca cel dintai se ocupa in principal cu diagnosticarea si tratarea diabetului si a altor boli metabolice.[1] 

Desi activitatea sa include evaluarea nutritionala a pacientului si managementul nutritional al afectiunii diagnosticate, ele nu reprezinta partea principala a activitatii sale.[1] Sfaturile nutritionale oferite sunt, de regula, generale, nu personalizate.

Cand mergi la dietetician si cand mergi la nutritionist?

Alegerea dintre un dietetician si un nutritionist depinde in mare parte de nevoile individuale ale fiecarei persoane.

De exemplu, daca scopul tau este sa iti imbunatatesti starea de bine generala prin alimentatie sau sa atingi un anumit obiectiv legat de greutate, un dietetician poate fi alegerea potrivita. Acesta se concentreaza pe promovarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate si poate oferi sfaturi si recomandari despre cum sa iti modifici dieta pentru a atinge obiectivele de sanatate. Daca ai descoperit ca ai anumite alergii sau intolerante alimentare, tot dieteticianul te poate ajuta sa ai o alimentatie adecvata, care sa-ti asigure toti nutrientii necesari, chiar daca trebuie sa excluzi anumite medicamente.  

Daca insa exista motive sa se suspecteze prezenta diabetului, sa spunem, si este necesara stabilirea unui diagnostic medical, te vei adresa unui medic diabetolog (medic specialist in Diabet, nutritie si boli metabolice). 

Dieteticianul si nutritionistul au abordari si specializari diferite. Desi exista suprapuneri in ceea ce fac, alegerea unuia sau altuia depinde de nevoile individuale ale fiecarei persoane. Inainte de a face o alegere, cere sfatul medicului curant si informeaza-te cu atentie cu privire la pregatirea si experienta specialistului ales.

Bibliografie: 

  1. „Curriculum de Pregătire în Specialitatea Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice”, Ministerul Sănătății, rezidentiat.ms.ro/curricule/2017/diabet_zaharat_2017.pdf. Accesat 20 Mar. 2024.
  2. „LEGE Nr. 256 Din 3 Noiembrie 2015 Privind Exercitarea Profesiei de Dietetician, Precum Și Înființarea, Organizarea Și Funcționarea Colegiului Dieteticienilor Din România”, Portal Legislativ, 2015, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/172678. Accesat 20 Mar. 2024.