5 dovezi incontestabile ca inclazirea globala e reala

Multi oameni, precum Donald Trump, inca mai au indoieli cu privire la veridicitatea schimbarilor climatice. Dar, dincolo de indoieli, schimbarile climatice sunt reale, la fel de reale ca toate efectele pe care le provoaca.

1. Cresterea temperaturii
In ceea ce priveste temperatura medie a Pamantului, 2016 a fost cel mai fierbinte an. Cu o anomalie de 0,94 grade Celsius peste medie, a depasit anul precedent, cel mai fierbinte, in 2015, cu 0,90. In 2014, aceasta anomalie a fost de 0,74. Cu cresterea si cresterea temperaturii, uraganele, cutremurele si seceta ar putea fi si mai frecvente decat acum.

Pe de alta parte, temperatura marii este de asemenea cea mai ridicata, deoarece exista inregistrari. In 2016, recordul pentru cea mai mare temperatura marina a fost depasit (pentru al treilea an consecutiv), cu o anomalie de 0,75 grade Celsius.

Cresterea temperaturii afecteaza grav fauna marina, insa nu sunt singurele care sufera consecintele. Oceanele, in timp ce absoarbe caldura, elibereaza vaporii atmosferici. Si acest abur ajuta la cresterea evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi seceta sau furtuni puternice.

2. Seceta
Atunci cand exista un dezechilibru intre ploi si evaporarea apei, apare seceta. Odata cu cresterea temperaturilor, seceta va fi din ce in ce mai frecventa. Consecintele sunt clare pentru activitatea umana, deoarece afecteaza agricultura si, prin urmare, pune accesul la hrana la risc.

3. Cantitatea de CO2
CO2 sau dioxid de carbon reprezinta mai mult de 80% din gazele cu efect de sera emise. In prezent, cantitatea de CO2 este de peste 400 de parti pe milion. Atunci cand revolutia industriala tocmai incepuse, acest numar era de 275. Ideal, acum, ar fi ca numarul ar scadea; noul obiectiv propus este pastrarea lui in mai putin de 450 de exemplare.

4. Nivelul mediu al marii
In prezent, NASA estimeaza o crestere a nivelului marii mondiale de peste 3 milimetri pe an. Cresterea nivelului marii se datoreaza, in principal, topirii ghetii de mare, care a crescut constant in secolul al XX-lea.

Cu cat creste nivelul marii, cu atat zonele de coasta mai vulnerabile devin inundatii. Cu aceasta crestere, in plus, apa sarata incepe sa se scurga in acviferele de apa dulce si afecteaza habitatul a milioane de plante si animale de mare.

5. Cantitatea de gheata
In ianuarie 2017, cantitatea de gheata din Marea Arctica era de 13,4 milioane de kilometri patrati, cu 1,3 milioane mai putin decat media din 1981 pana in 2010. In Antarctica, gheata era de 4 milioane de kilometri patrati, 0,6 mai mica decat media din 1981 pana in 2010.

Placile de gheata sunt importante pentru planeta, deoarece reflecta radiatiile solare. Cu cat mai putin gheata avem, cu atat Pamantul se va raci si temperatura va continua sa creasca. De asemenea, pe masura ce se topesc, nivelul marii va creste.

Dupa cum stim cu totii, Pamantul este singura planeta pe care o avem. Asta inseamna ca daca o vom distruge, nu vom avea niciunde sa mergem, cel putin pentru moment.

Din acest motiv, este obligatia si responsabilitatea noastra sa avem grija de ea. Si pentru a face acest lucru, primul pas este sa cunoasteti situatia in profunzime: schimbarile climatice sunt reale.

Ce sa faci pentru a scapa de datorii

Inainte de a solicita un imprumut, este recomandabil sa luati anumite masuri de precautie, cum ar fi analiza capacitatii de rambursare, solicitarea mai multor bani decat este necesar, compararea ofertelor si evitarea termenelor lungi.

Exista unele datorii cunoscute sub numele de “datorii bune” care sunt utile si sunt chiar necesare pentru a creste financiar; de exemplu, datoriile contractate pentru a cumpara o locuinta, pentru a incepe sau a dezvolta o afacere sau pentru a achizitiona o investitie.

Dar alte datorii, cunoscute sub numele de “datorii rele”, nu ne impiedica sa crestem din punct de vedere financiar, cu exceptia faptului ca ne pun intr-o stare de tensiune; de exemplu, datoriile contractate prin credite sau imprumuturi personale pentru consum.

Daca in acest moment intampinati multe “datorii rele” si situatia este nesustenabila, va prezentam mai jos cateva sfaturi care va vor ajuta sa va reduceti datoriile:

A acumula datorii importante poate insemna pentru multi oameni o situatie coplesitoare si stresanta. Cu toate acestea, pentru a iesi din datorii, prima cerinta este sa va calmati.

Nu mai continuati sa achizitionati datorii. Daca doriti sa reduceti si sa iesiti din datorii, trebuie sa incetati sa obtineti mai multe datorii. Daca in orice moment nu aveti suficienti bani pentru a cumpara ceva, pur si simplu nu trebuie sa o faceti, decat daca este vorba despre un caz de urgenta.

Controlati utilizarea cardurilor de credit. Datorita usurintei lor de utilizare si ratele ridicate ale dobanzilor pe care le percep, cardurile de credit sunt susceptibile de a fi principala cauza a problemei datoriei, care afecteaza mii de oameni.

Faceti un plan pentru a iesi din datorii. Pentru aceasta, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa faceti o lista cu toate datoriile pe care le aveti in acest moment si, impreuna cu fiecare datorie, sa indicati cat de mare este rata dobanzii.

Obtineti bani in plus. Un alt mod de a reduce datoriile este de a obtine bani in plus pentru a va ajuta in plata acestor datorii.